Fie că suntem sub presiune la muncă, trecem prin probleme personale sau suntem pur și simplu copleșite de stresul vieții de zi cu zi, există momente când moralul nostru este la pământ. Este important să învățăm cum să ne gestionăm emoțiile, să ne încurajăm să ne ridicăm și să continuăm să mergem mai departe. Așa cum spunea Albert Einstein, „viața este ca mersul pe bicicletă, ca să îți menții echilibrul, trebuie să mergi înainte.”
În cele de mai jos, vom explora câteva strategii eficiente pentru a-ți ridica moralul.
Recunoaște-ți emoțiile și acceptă-le
Primul pas în a face față unei stări de spirit scăzute este să-ți recunoști emoțiile și să le accepți. Este normal să te simți tristă, dezamăgită sau supărată în anumite momente, iar aceste emoții trebuie să fie validate și acceptate. A nu le recunoaște sau a le nega poate duce la suprimarea lor și la creșterea stresului și anxietății. „În momentele în care simți că te afli într-un loc întunecat, amintește-ți că nu ești acolo singur. Cei mai mulți dintre noi au trecut prin aceeași experiență și au ieșit mai puternici,” spune Brené Brown.
Găsește-ți un hobby
Uneori, este important să facem o pauză de la provocările noastre și să ne distrăm. Găsește un hobby care îți aduce bucurie, cum ar fi să pictezi, să dansezi, să joci un sport sau să citești o carte. Aceste activități pot să te ajute să te relaxezi și să-ți ofere un sentiment de realizare, ceea ce îți poate îmbunătăți moralul. „Nu contează cât de lent mergi, atât timp cât nu te oprești”, încuraja Confucius.
Vorbește cu cineva
Este important să nu te simți singură în timpul acestor momente dificile. Vorbește cu un prieten sau un membru al familiei și împărtășește-ți sentimentele. Îți poate fi greu să începi conversația, dar ai putea încerca să spui: „Nu mă simt bine astăzi. Aș dori să pot vorbi cu cineva despre asta.” A vorbi despre ceea ce te deranjează poate fi foarte benefic și îți poate aduce o perspectivă nouă asupra situației.
Fă mișcare
Exercițiul fizic poate fi un mod excelent de a-ți ridica moralul. Mersul pe jos, joggingul, înotul sau yoga sunt toate activități care pot să îți aducă beneficii. Sportul eliberează endorfine, hormonii stării de bine.
Identifică ce te face să te simți rău și analizează-ți gândurile
Uneori, suntem afectați de un anumit eveniment sau o situație neplăcută și aceasta poate duce la gânduri negative. Analizează-ți gândurile și încearcă să înțelegi de ce te simți așa.
Înlocuiește gândurile negative cu cele pozitive
Odată ce ai identificat gândurile negative, încearcă să le înlocuiești cu gânduri pozitive. De exemplu, dacă te gândești că nu ești destul de bună la ceva, înlocuiește această convingere cu una pozitivă, cum ar fi „Am multe calități, sunt capabilă să învăț și să mă dezvolt în continuare.”
Îngrijește-te de tine
Acordă-ți timp pentru tine și ocupă-te de nevoile tale fizice și emoționale. Poți să îți faci un masaj, să citești o carte sau să meditezi.