Citesti acum…
Sunt feminist convins!

Sunt feminist convins!

de  Cristina Lincudecembrie 9, 2016

cronici-9671

Interviu cu Silviu Iliuta, autorul cartii ”Toate titlurile bune au fost date”.

”Sunt feminist convins. Femeile au mult mai multe calitati, sunt mult mai intuitive si, ce e mai important, citesc mult mai mult. Au un singur mare defect: barbatii.”

SILVIU ILIUTA

Silviu Iliuta este un nume tot mai cunoscut si totusi… poate una dintre cititoarele Chic-Elite inca nu a auzit de tine. Cum i te-ai prezenta?

Sunt un baiat care are, de cand se stie, doua-trei job-uri. Si care, din cand in cand, se mai distreaza mazgalind pe un blog (cronicipebune.ro) sau pentru o carte. Am facut Inginerie, Regie de Film si putina Filosofie, deci sunt absolut inconsecvent si haotic.

M-a apucat cheful de scris la 40 de ani si nu stiu cat o sa ma tina. Oricum, nu am renuntat nici la visul de a ajunge pilot. Poate la 80…

De la umor (in varianta tv sau blog – explica, te rog!) pana la carte nu este decat un pas sau, dimpotriva, sunt mult mai multi?

Problema mea e ca nu realizez ca fac umor. Pur si simplu scriu ce imi trece prin cap, cu sinceritate.

Intre scrisul pentru blog si mazgalitul pentru carte sunt patru pasi:

1.Inchizi toate cele 300 de ferestre pe care le-ai deschis pentru blog.

  1. Deschizi documentul cu cartea.
  2. Lasi sa curga prin creier un album Beatles.
  3. Incerci sa ignori latratul cainelui.

lansare BackYard Garden & Pub

La lansarea cartii (august 2016) la BackYard Garden & Pub

Prima ta carte – „Toate titlurile bune au fost date” – spune sincer, de ce se numeste asa, chiar nu ai mai gasit niciun titlu bun nedat sau… chiar asta este unul dintre ele?? J

Am vrut sa ii zic „Ciresarii”, dar am uitat sa scriu ceva despre cirese. I-as fi spus „Razboi si pace”, dar ii lipseste razboiul. Apare un tren, deci Anna Karenina mi s-a parut o optiune buna. Era dat si asta.

Sincer, mi-e mai usor sa scriu 300 de pagini decat sa gasesc un titlu.

Am citit cartea ta cu multa curiozitate si, trebuie sa recunosc, cu multe asteptari! Tu cum ai recomanda-o?

Citeste-o! O sa te simti excelent vazand ca exista un om mai nebun decat tine. Aici sunt parerile cititorilor. Toate iti vor confirma asta.

Revin la asteptarile mele… am descoperit un volum structurat diferit, o constructie multidimensionala, in care firul principal al povestirii (si el, la randul lui, alcatuit din instantanee) este intretaiat de… povesti (nu fara legatura insa cu intregul). Sunt ele „cheia” de lectura?

As vrea ca omul care citeste cartea sa nu se gadeasca la o „cheie de lectura”, ci sa se lase dus de carte. Sa intre in paginile alea si sa fie parte din poveste.

In viata reala – in fiecare zi mergem la serviciu, mancam, vorbim cu cativa oameni. Destul de banal, repetitiv.

In mintea noastra, insa – in aceeasi zi -, e alta lume. Stam cateva minute pe o plaja, dialogam cu o fosta prietena din copilarie, vizitam o straduta din Barcelona, intram intr-o poza de pe facebook cu o cafenea si zabovim putin acolo sau avem o aventura.

Povestile sunt mereu in mintea noastra, chiar daca ne dam sau nu seama. In fiecare zi. Eu doar am incercat sa le pun pe hartie.

lansare BackYard Garden & Pub.

Cartea ta se citeste intre lacrimi si ras. Nu ma decid. Ar trebui?

Prietenii spun ca este o carte bipolara. Ca viata. Uneori razi, alteori plangi. Dusul asta scotian te face sa nu te plictisesti si sa o traiesti. Iubesc cartile care ma fac si sa rad si sa plang. Revenind la intrebare: fa ce simti, e cel mai important!

Pui mult accent pe copilarie, pe intamplarile si intalnirile ei. De ce?

Tot ce se intampla in copilarie ne traseaza liniile pentru viitor. Acum suntem visul sau cosmarul copilului de la 6 ani.

Femeia are un rol definitoriu in carte. Daca imi permiti – ea joaca rolul principal in fiecare capitol/poveste. Esti feminist, asa-i?

Sunt feminist convins. Femeile au mult mai multe calitati, sunt mult mai intuitive si, ce e mai important, citesc mult mai mult. Au un singur mare defect: barbatii.

Ne promiti o continuare?

Sigur ca da! Le sunt dator celor 14-15 oameni care au cumparat cartea. Daca ii scadem pe cei din familie, raman patru. Pentru ei o voi scrie. A, sa nu uit: mai sunt patru carti de vanzare la Bookzone.

Inchei, nu inainte de a-ti multumi, cu o intrebare personala: Amy – gemeni sau nu?

Abia astept sa aflu si eu impreuna cu tine, in urmatoarea carte. Prin aprilie.

Atunci, aprilie sa fie!

lansare BackYard Garden & Pub With Codrut Keghes, Iolanda Dragomir and Kiki Cioran

Aceeasi lansare de la BackYard Garden & Pub: Codrut Keghes, Iolanda Dragomir si Kiki Cioran

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord