Citesti acum…
Succesul depinde si de ceilalti

Succesul depinde si de ceilalti

de  Cristina Lincuseptembrie 19, 2015

succes

“Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti”- un proverb ca oricare altul, nu? Pai, tocmai, ca nu. Si asta pentru ca suntem in permanenta influentati de mediul in care ne desfasuram viata. Psihologul David McCleland de la Harvard University a realizat un studiu in urma caruia a ajuns la concluzia ca oamenii pe care ii avem in preajma zilnic sunt cei care ne influenteaza succesul (sau lipsa lui) in proportie de 95%. De aceea, in functie de obiectivele pe care ni le setam, ar trebui sa ne alegem prietenii si nu sa lasam ca acestia sa ne aleaga, decizandu-ne, astfel, viitorul. Chiar daca e greu de crezut (in fond, cu ce ma influenteaza prietena mea care sta toata ziua la barfa si noaptea in cluburi? E viata ei. Sau prietenii care considera ca responsabilitatea este un aspect perimat al existentei?) in timp, discutiile si activitatile desfasurate impreuna se vor situa intre limitele intereselor si capacitatilor comune tuturor celor implicati. Cu alte cuvinte, degeaba tu ai vrea sa discuti despre cum sa-ti promovezi proiectele in on-line (sa zicem), cand prietenii tai folosesc internetul doar ca sa-si posteze selfiuri in retelele de socializare. Inevitabil, centrul de greutate al discutiei va fi in punctul comun, adica in sfera lor de interes, ceea ce, pentru tine nu numai ca nu este util, ci, dimpotriva, te deviaza de la propriile interese, aducandu-te la nivelul lor si asta pentru ca procesul invers este mult mai dificil (desi, din punctul lor de vedere, prietenia cu tine este una benefica, in masura in care accepta ca mai au cate ceva de invatat).

De aceea, compania unor oameni superficiali sau, mai rau, depresivi, chiar daca nu te va influenta conform procentului din studiu, cu siguranta ca va avea efecte asupra traiectoriei tale, iar acestea nu se anunta catusi de putin pozitive. In acest context, trebuie sa ne gandim cum sa gestionam o relatie cu persoane negative din imediata noastra apropiere, astfel incat sa nu preluam „incarcatura” lor negativa. Cu siguranta ca prezenta ta (cum spuneam mai sus) este benefica si necesara pentru ei, insa pentru tine poate fi o problema. Mai ales daca acestia sunt membri ai familiei sau prieteni buni, deci oameni pe care nu ii poti evita sau exclude din viata ta.

Succesul, reusita in viata sunt obiective care pot fi atinse prin munca sustinuta pe mai multe planuri, prin valorificarea celor mai bune conjuncturi si prin alegerea constienta a oamenilor din imediata apropiere, precum si priceperea in ghidarea relatiilor cu acestia, mai ales daca se afla in situatiile enuntate anterior. Constientizarea existentei acestor factori de influenta in viata ta este un prim necesar si important pas pe drumul catre realizarea personala (sau profesionala). Iar aceasta se face, nu uita, intre oameni si cu participarea lor.

Care este reactia ta?
Articol bun
100%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
1Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord