Acasă Chic Succes Știința magică de a citi personalitatea dintr-o privire: Radu Chiriac și Sistemul...

Știința magică de a citi personalitatea dintr-o privire: Radu Chiriac și Sistemul Roya

268
0

Specializat în citirea personalității și managerul Roya System România, Radu Chiriac și-a propus pentru acest an o misiune binevenită, cea de a le susține pe femei să aibă relații bazate pe încredere, astfel încât să nu mai fie mințite. Să își dea seama dacă au în față un partener pentru o noapte sau pentru o viață. Cu o vastă experiență și certificări internaționale în NLP, terapie Gestalt și leadership, Radu a găsit în Roya răspunsul la căutările sale de  dezvoltare profesională. Din acel moment și-a dedicat cariera transmiterii cunoașterii sale despre înțelegerea personalității umane prin expresiile faciale. Aceasta pentru că Roya este specială, într-un mod unic: oferă instrumentele necesare pentru a descoperi cine este cu adevărat o persoană, cum să interacționezi eficient cu ea și cum o poți ajuta să își găsească echilibrul. În acest interviu, descoperim cum a ajuns să studieze această știință, ce impact a avut asupra vieții sale și cum putem folosi tehnicile Roya pentru a ne îmbunătăți relațiile personale și profesionale.

– Ce te-a determinat să îți dedici cariera științei citirii personalității? De ce te axezi pe fața umană (unii o menționează ca Face Reading)? Ce o face o știință, de când o studiezi și care au fost materialele de studiu? Există cercetări, informații documentate legate de acest domeniu?
Mereu mi-am dorit să fiu prietenos, să am o fire caldă și să nu am preconcepții față de oameni. Asta m-a determinat să fiu deschis și să caut să văd ce este mai bun în cei din jur, chiar dacă asta mi-a adus la pachet și multe contraexemple.

Fiind timid din fire, destul de înalt și cu o mină serioasă, am avut o perioadă lungă de timp în care nu reușeam să stabilesc relații autentice, naturale, eram mai mereu în extreme – fie prea precaut, fie prea deschis – nu găseam frecvența potrivită; ba făceam o impresie rea în fața celorlalți, ba ceilalți profitau de mine, mi-a fost foarte greu să găsesc un echilibru.

Simțeam acut această lipsă de echilibru, că nu găsesc o cale care să fie pentru mine, să se potrivească cu mine. Indiferent de ce se întâmpla, nu-mi plăcea să îi pun pe oameni într-o categorie și ei să rămână acolo. Oamenii se schimbă, se adaptează și în idealismul meu voiam să mă pot înțelege cu toata lumea  – dar cu toată lumea – și voiam să știu cum este cineva cât mai repede, dacă era posibil să nu vorbesc cu ei ar fi fost perfect. Așa că am căutat îndelung cum poți să afli lucruri despre personalitatea cuiva doar prin observație și minimul de interacțiune.

Așa că, în perioada 2008-2016, pot spune că am fost de meserie student, am participat la toate cursurile despre care aflam și ajunsesem să dau banii pe workshop-uri, cursuri, tabere în loc să îi dau pe mâncare :).

Toate acestea s-au suprapus cu finalul lui 2015 (dacă e sa aleg un moment determinant), când treceam printr-o criză de identitate, toate relațiile mele personale și profesionale au explodat și eram în deriva, mă îndoiam de orice persoană cu care intram în contact, cu toate că mă consideram bine pregătit și aveam o duzină de certificări care să ateste acest lucru.

Binecuvântarea mea a fost că, printr-o concidență am cunoscut pe cineva, cu care am avut posibilitatea să stau și să discut timp de 1 oră și acea discuție mi-a dat un boost mare de încredere: pentru că vorbea cu mine nu ca și cum ne-am fi văzut pentru prima dată cu 5 minute în urmă, ci de parcă mă cunoștea de ani de zile. Mintea mea a devenit instant foarte interesată cum?, l-am întrebat Cum de știe cum și cine sunt așa de bine?.

Și așa am ajuns la fața umană. Am fost șocat cât de multe poți citi despre personalitatea cuiva doar uitându-te la fața sa. Sistemul Roya, așa se numește tehnica pe care eu o studiez și predau. M-a prins și nu i-am mai dat drumul de atunci. Am început să o studiez la începutul anului 2016.

Ce o face o știință? Dacă e să luăm definiția originală a științei, ca și corp de cunoaștere care include toate elementele prezente în celelalte științe de la începuturi: observație sistemică, cadru logic și testabil și capacitate de a se adapta și evolua, aceste elemente stau la baza sistemului Roya, ca și a oricărei alte științe.

Materialele mele de studiu… Când am început eu să învăț (mereu râd când le povestesc studenților noștri despre asta), nu aveam manuale sau slide-uri. Tot ce aveam erau câteva fișe A3, desenate simbolic, pe carele foloseam ca ghid, completându-le cu foarte foarte multe notițe.

În acest domeniul al descifrării fetei și personalității umane există numeroase studii. Pentru unele dintre ele am încercat să obținem acces, ca să le putem folosi ca referință, însă sunt private și confidențiale. Noi ne propunem ca, odată ce ajungem la un anumit punct, să realizăm un studiu extins, adaptat erei moderne. Până atunci, ne bazăm pe studiile științelor conexe și observația directă.

Prima carte pe această tema a fost publicată în 2018 și a fost scrisă de Wael Hamid, profesorul și mentorul meu.

– Ce impact a avut asupra vieții tale să deții instrumente de citire a personalității, bazându-te pe fața persoanei? Poți să îmi dai și un exemplu?
Vaaai! Impactul a fost și este imens. Să ai abilitatea de a te uita la cineva și să știi o bună parte din personalitatea sa, cum are tendința să se comporte, este ceva neprețuit, extrem de util. Mi s-a schimbat modul în care văd oamenii, iar calitatea relațiilor mele s-a îmbunătățit foarte mult.

Unul dintre cele mai importante aspecte din viața mea, care a fost impactat direct de această cunoaștere, a fost decizia de a mă căsători. Am găsit persoana potrivită pentru mine și am avut certitudinea acestui lucru nu doar prin ceea ce simțeam, ci și printr-un proces logic, bazat pe un sistem de cunoaștere profundă.

Sunt extrem de recunoscător că am putut conștientiza că ea este „the one” și mă simt cu adevărat binecuvântat pentru căsnicia pe care o avem.

– Care este interesul în România față de acest domeniu?
Romania este surprinzător de deschisă față de acest domeniu. Există o sete puternică de a înțelege cu ce fel de persoană ai de-a face – dacă pot spune așa. Am observat că, în general, oamenii din România tind să evite să judece personalitatea cuiva în mod deschis. Nu înseamnă că nu se gândesc la asta, dar preferă să nu exprime verbal aceste concluzii.

În același timp, mulți dintre noi avem o aversiune aparte față de ideea de a fi înșelați, mințiți‚ „duși cu zăhărelul” sau manipulați. Este un aspect care, într-o anumită măsură, își are rădăcinile și în istoria noastră, mai ales în perioada de dinainte de ’89.

Pentru femeile din România, acest subiect este și mai relevant. Ele își doresc relații bazate pe loialitate și sinceritate, iar majoritatea sunt extrem de dedicate atunci când aleg să se implice emoțional. Cea mai mare temere a lor este să descopere, după ce investesc timp și sentimente, că tot ce li s-a spus a fost doar o iluzie, o construcție falsă de cuvinte, un morman de rahat.

– Tu lucrezi în proiecte internaționale, cu colegi din alte țări (SUA, Marea Britanie etc.). Cum este privit Face Readingul de publicul de acolo?
În America de Nord, Face Reading-ul este perceput în primul rând ca un instrument strategic pentru business. Oamenii sunt mereu în căutarea unui avantaj competitiv, iar capacitatea de a înțelege rapid personalitatea și intențiile celor din jur este extrem de valoroasă în mediul profesional. Pe de altă parte, când vine vorba de dezvoltare personală, interesul lor se îndreaptă în special spre relațiile romantice – cum pot folosi această cunoaștere pentru a face alegeri mai bune și pentru a construi conexiuni autentice.

În Orientul Mijlociu, în special în Emiratele Arabe, această practică se aliniază natural cu cultura lor. Oamenii sunt deschiși către astfel de metode și caută să integreze această cunoaștere în diferite aspecte ale vieții lor, fie că este vorba de afaceri, relații sau dezvoltare personală.

În Europa de Vest, accentul cade pe relații și autocunoaștere. Oamenii sunt interesați de modul în care Face Reading-ul îi poate ajuta să îi înțeleagă mai bine atât pe ceilalți, cât și pe ei înșiși, punând preț pe echilibru emoțional și conexiuni autentice.

– Cum ai explica, pe scurt, ce este Roya System, ce face și de ce este relevant în viața de zi cu zi?
Roya System este un sistem de cunoaștere care te ajută să înțelegi umanitatea, atât la nivel individual (micro), cât și la scară largă (macro). Îți oferă instrumentele necesare pentru a descoperi cine este cu adevărat o persoană, cum să interacționezi eficient cu ea și, mai mult decât atât, cum o poți ajuta să își găsească echilibrul. Aceasta este, desigur, o explicație extrem de condensată, dar esența sistemului se află aici.

Din punct de vedere neurologic, recunoașterea fețelor este direct conectată cu amigdala, partea creierului responsabilă pentru răspunsurile primare de luptă sau fugă. Atunci când învățăm să privim conștient fețele și să citim personalitatea din trăsăturile acestora, creierul nostru trece printr-o transformare profundă. Literalmente, modul în care procesezi informația primește un upgrade la cel mai profund nivel.

Această schimbare se reflectă în fiecare aspect al vieții tale: decizii mai bune, o conștientizare de sine îmbunătățită (self awareness), comunicare mai eficientă, creșterea încrederii în sine. Am văzut transformări incredibile la oamenii care au început să aplice această cunoaștere – este un upgrade real, cu impact direct asupra vieții de zi cu zi.

Rămâi aproape, pentru partea a doua a interviului acordat de Radu, dedicat modului în care femeile pot folosi citirea feței, pentru relații pe termen lung, bazate pe încredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.