Citesti acum…
“Moda trece, stilul ramane”

“Moda trece, stilul ramane”

de  Cristina Lincuiulie 17, 2015

Yves-Saint-Laurent

Yves Saint Laurent, un guru al modei feminine, care a pus femeia mai presus de orice creatie vestimentara, oricat ar fi fost aceasta de rafinata sau scumpa, “feminist” si total nesuspus regulilor, si-a creat propriul cod de principii in moda pe care le-a aplicat in fiecare dintre colectiile sale. Imbracate de YSL, femeile se simt mai libere si mai stapane pe sine, caci nu doar decolteul sau dimensiunile reduse ale fustei definesc femeia.

Eleganta este data de simplitate, iar negrul este “culoarea” cu cel mai mare impact. Insa esenta unei femei rezida in iubirea pe care aceasta o simte, astfel ca, pentru a fi frumoasa, are nevoie de o tinuta sobra – cum ar fi un pulover si o fusta neagra -, si sa-l tina de mana pe barbatul pe care il iubeste. Pentru ca iubirea este cel mai reusit machiaj, desi, este adevarat, e mai usor sa cumperi cosmetice… De aceea, YSL este citat adesea cu urmatoarea fraza, devenita celebra: “Cea mai frumoasa tinuta pe care o poate avea o femeie este imbratisarea barbatului pe care il iubeste, insa, pentru cele care nu au asa ceva, exist eu!”. Caci nimic nu este mai inutil si dureros decat cautarea cu disperare a unei iubiri care nu se arata, in schimb, o garderoba rafinata, bine definita, in conformitate cu structura fizica si sufleteasca a femeii, ii poate oferi acesteia suficienta incredere si stapanire de sine, cat sa atraga iubirea.

De-a lungul carierei sale, YSL a inteles ca persoana care poarta o tinuta este cea care o defineste si ii da personalitate, atat in viata cotidana, cat si in lumea filmului. De aceea, in calitatea de “artist” al modei, creatiile sale vestimentare au fost concepute pentru femei, gandite astfel incat sa le puna pe aceasta in evidenta si nu invers. Pentru ca “moda trece, dar stilul ramane”. Fiecare are particularitati pe care hainele trebuie sa le puna in evidenta sau sa le ascunda, asadar stilul este unic, iar moda – atat de schimbatoare – trebuie adaptata pentru o reusita deplina. Caci degeaba poarta o femeie cele mai rafinate tinute, daca nu i se potrivesc si nu se simte bine in pielea ei, purtandu-le. Atitudinea sa va spune totul, ii va trada nesiguranta si acesta va fi mesajul pe care il va transmite celor din jur, in ciuda hainelor sale extraordinare.

Si totusi, exigenta lui YSL in ceea ce priveste desavarsirea si eleganta este reflectata din plin de repetarea ideii cum ca, despre o tinuta se poate spune ca este eleganta doar daca este cu adevarat naucitoare, astfel incat poate fi purtata doar o singura data. Mai mult, orice tinuta pentru a putea fi pusa in lumina valorii sale, are nevoie de un accesoriu constand in… cateva picaturi de parfum. Caci femeia este un intreg care este perceputa nu doar prin simtul vazului, ci si prin cel al mirosului, celelalte simturi cerandu-si drepturile in privat. Accesoriile exagerate nu fac parte din preferintele celebrului creator de moda, cu exceptia ochelarilor de soare, de preferat cu rame negre accentuate.

Insa femeia este la fel de femeie si imbracata cu articole tipic masculine, cu conditia adaptarii lor particularitatilor fiecareia in parte. El insusi a creat tinute feminine pornind de la cele tipic barbatesti. In acest sens, YSL a afirmat ca regreta ca nu a fost el cel care a inventat blugii (bluejeans). Acestia au “atitudine, simplitate, atractie, senzualitate si… modestie. Tot ceea ce imi doresc pentru creatiile mele”. Adevarul este ca acesti pantaloni sunt practici si comozi, dar au capacitatea de a fi integrati atat unor tinute elegante, cat si celor de toata ziua. De fapt, conform afirmatiilor lui YSL, femeile trebuie sa poarte doar pantaloni care se potrivesc siluetei lor, astfel incat sa le ascunda micile imperfectiuni si sa le puna in valoare calitatile.

Si datorita acestor idei, YSL este o emblema in moda feminina a modernitatii…

*titlul este un citat atribuit lui Coco Chanel

(sursa foto: hungertv.com)

Care este reactia ta?
Articol bun
100%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord