Citesti acum…
Incepe Bucharest International Dance Film Festival

Incepe Bucharest International Dance Film Festival

de  redactiaseptembrie 4, 2019

Miercuri, 4 septembrie 2019, incepe cea de-a cincea editie a Bucharest International Dance Film Festival, gazduit de sase spatii din Capitala. 5 zile de proiectii speciale, cine(dans)concert cu filme de arhiva, competitii de scurtmetraje si masterclass-uri cu invitati de renume.

Tema celei de-a cincea editii a BIDFF – The Network/ Reteaua – arata o maturizare a festivalului si marcheaza inceputul unei noi faze de dezvoltare, atat prin integrarea in programarea oficiala a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artisti vizuali, animatori si muzicieni, cat si prin initierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice care se afla in prima faza de creatie.

And Then We Danced, o co-productie Suedia-Georgia-Franta din 2019, in regia lui Levan Akin, care reprezinta totodata propunerea Suediei la Premiile Oscar, este filmul ce va deschide cea de-a cincea editie a BIDFF si care va rula in prezenta protagonistului Levan Gelbakhiani si a producatoarei Ketie Danelia.

Un portret al unei societati conservatoare care-si indeparteaza sau ignora cetatenii care nu urmeaza „traditia”,  And Then We Danced spune povestea lui Merab, un dansator care incearca din rasputeri sa se remarce in ansamblul national din care face parte si sa-si croiasca un viitor mai bun care sa-l plaseze deasupra mediocritatii si a saraciei care-l inconjoara.  And Then We Danced reprezinta debutul in lungmetraj al tanarului Levan Gelbakhiani, caruia acest rol principal (Merab) i-a adus recent premii la festivalurile de film de la Sarajevo si Odessa.

Pe langa cele 43 de scurtmetraje, din 18 tari de pe intreg mapamondul, care au intrat in cele 3 competitii – internationala, nationala si cea dedicata musicalurilor – mai pot fi urmarite in cadrul festivalului o serie de evenimente unice in peisajul cinematografic romanesc:

Midnight Specials – o radiografie a filmului de dans, prezentata prin 16 productii de arhiva realizate intre 1927 si 1972, intr-un cine(dans)concert acompaniat de trupa Karpov not Kasparov, la Centrul National al Dansului din Bucuresti.

„Intr-un cadru familiar – ALB \ NEGRU – Karpov not Kasparov vor comenta sonor momente de miscare statica, transformate in dans, cate optsprezece cadre pe secunda, din diferite contexte istorice romanesti. Pe langa filmul de dans Lache in harem, care o are in rolul principal pe celebra balerina Irinel Liciu, playlistul mai contine momente ca: Ecran coregrafic\ Ne-au vizitat tara\ Din toata lumea\ Culturale\ Actualitatea artistica\ Soli ai artei din tari prietene\ momente din emisiuni TV. Plus inconfundabilul tovaras Nicolae Ceausescu, comandantul suprem, in calitate de spectator al dansului.” –  Karpov not Kasparov
Intrarea la evenimentul de pe 4 septembrie, ora 21.00, de la Centrul National al Dansului, este gratuita.

Love in the Age of the Virtual – 12 scurtmetraje de dans selectate de adolescenti pentru cei ce vor sa descopere ce mai inseamna iubirea in epoca virtuala, cand totul se transforma in numere si biti. Selectia curatoriata de Ioana Bogdana si Eva Todica de la Super – Festival va invita intr-o lume speciala, in care fiecare miscare are un sens aparte, pe 6 septembrie, de la ora 16:00, la Cinema Muzeul Taranului.

Corporealities – cinci filme cu cinci tipuri de limbaj fizic ce acopera o plaja de emotii si situatii care se intinde de la experienta amara a singuratatii la hiperactivitatea din jungla moderna a finantelor, de la relatiile de familie si intre generatii la comunitatile post-internet.  Evenimentul realizat cu sustinerea CINEDANS si curatoriat de Bucharest International Experimental Film Festival are loc pe 7 septembrie de la ora 20:00 la Centrul National al Dansului Bucuresti.

Cele mai bune filme din cadrul Festivalului de Film de Dans FIVER ruleaza pe 7 septembrie, de la ora 16:00, la LINOTIP – Centru independent coregrafic. Curatoriata de Samuel Retortillo, directorul FIVER, selectia este o prezentare a operelor cinematografice in care miscarea este piatra de temelie a operelor dramaturgice. Un eveniment prezentat de Institutului Cervantes din Bucuresti.

Masterclass-uri deschise publicului in cadrul E X P A N D – laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice, desfasurate la la Apollo111 Teatrul:
Lecture Andy Wood, unul dintre cei mai renumiti creatori de film de dans, recunoscut pentru estetica sa minimala si arhitecturala – joi, 5 septembrie, ora 15.00,
– Lecture Claudia Kappenberg, artista activa in spectacole si media – sambata, 7 septembrie, ora 00.
– Masterclass Peter Schneider, producator de teatru si film american, primul presedinte al Studiourilor Walt Disney (1985 – 1999) – duminica, 8 septembrie, ora 11.00.

Festivalul se incheie cu proiectia filmului documentar Maguy Marin: L’urgence d’Agir in regia lui David Mambouch care prezinta viata lui Maguy Marin – unul dintre cei mai importanti coregrafi de pe scena mondiala.

Evenimentele se vor desfasura la Institutul Francez – Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Fabrica Gastropub, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, Apollo 111 si Centrul National al Dansului Bucuresti.

Website: http://www.bidff.ro/
Facebook page: https://www.facebook.com/bucharestinternationaldancefilmfestival/
Facebook event: https://www.facebook.com/events/2242840455764962/
Instagram: https://www.instagram.com/bidff.ro/

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord