Acasă Chic Life In premiera la Bucharest Fashion Film Festival documentare premiate despre Pierre Cardin...

In premiera la Bucharest Fashion Film Festival documentare premiate despre Pierre Cardin si Martin Margiela

2
0

Cea de-a patra editie a Bucharest Fashion Film Festival, primul eveniment din Romania plasat la intersectia dintre fashion, film si advertising, este programata sa aiba loc intre 23 si 26 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Teatrul Odeon si Mindspace Business District. Documentarul House of Cardin (2019), o prezentare rara a legendarului designer Pierre Cardin, si Martin Margiela In His Own Words (2019), portretul unic al celui mai mare mit din istoria modei, sunt primele titluri anuntate in selectia de anul acesta.

Cu scopul de a pune bazele unui forum de discutie despre relatia dintre film si moda, programul Bucharest Fashion Film Festival de anul acesta va include in continuare sectiunea competitionala in cadrul careia sunt premiate cele mai bune filme de moda locale si internationale. De asemenea, vor continua si proiectiile de filme cult, documentarele despre personaje marcante din istoria modei, mesele rotunde si expozitiile multimedia si VR. Lor li se adauga noi sectiuni, printre care si evenimente care incurajeaza productia locala de fashion films.

Primul lungmetraj proiectat in cadrul festivalului, Martin Margiela In His Own Words (2019), dezvaluie detalii despre viata si filosofia din spatele creatiilor iconice, rostite in premiera de insusi Martin Margiela. Timp de 20 de ani in care a condus propria casa de moda, Martin Margiela a ramas in anonimat, fara interviuri sau aparitii in presa. 70 de piese cheie din colectiile acestuia, incluse in retrospectiva din 2018 de la Musee Galliera din Paris, sunt prezentate prin voiceover-uri, alaturi de carnete de schite din copilarie si obiecte personale. Filmul de inchidere, House of Cardin (2019) a fost prezentat in premiera mondiala la Festivalul de Film de la Venetia. Documentarul este o expunere rara a legendarului designer Pierre Cardin, care le-a acordat regizorilor acces exclusiv la imagini de arhiva, interviuri si detalii nestiute despre imperiul pe care l-a construit. Nume sonore din lumea modei si cinematografiei i s-au alaturat designerului in acest documentar, printre care Sharon Stone, Naomi Campbell, Jean Paul Gaultier si Kenzo Takada.

“Incepand cu aceasta editie, Bucharest Fashion Film Festival introduce sectiunea Dressing the Cinema, care va prezenta o selectie de filme clasice si cult, prin care se urmareste o explorare a costumului ca instrument in constructia personajelor si ca limbaj vizual in prezentarea firului narativ. Anual, acestea vor fi coagulate sub o umbrela tematica”,a precizat Madalina Cozmeanu, cofondator Bucharest Fashion Film Festival.Camp, tema de anul acesta, este un concept teoretizat pentru prima data  in 1964 de criticul american Susan Sontag, prin care aceasta intelegea un anumit mod de a vedea lumea ca un fenomen estetic. Esenta camp-ului sta intr-o inclinatie catre nenatural, catre stilizare si exagerare.

Joi, 23 aprilie, la Teatrul Odeon, BFFF va debuta cu vernisajul expozitiei multimedia Romanian Fashion Film: An Evolution. Aceasta este un demers de mapare a fashion filmului romanesc si prezinta o selectie de astfel de scurtmetraje. Expozitia investigheaza rolul imaginii in miscare in promovarea modei contemporane, printr-o serie de productii, de la filme scurte cu o structura narativa bine definita, la video-uri experimentale care se bazeaza pe efecte speciale sau pe abstractizarea imaginii. Selectia de filme este curatoriata de echipa creativa a festivalului cu intentia de a arata cele mai reprezentative exemple ale fashion filmului din Romania.

In acord cu obiectivul festivalului de a stimula productia locala de fashion films si a functiona ca un incubator de proiecte, BFFF lanseaza Young Talent Showcase. “Plecand de la cateva concluzii adunate in urma unor discutii cu oameni care activeaza in industriile vizate, ne-am dat seama ca este nevoie de un liant intre tinerii regizori, fotografi, stilisti, operatori si potentialii lor clienti, asa ca ne-am alaturat misiunii acesteia de talent scouters si facilitatori”, a adaugat Ioana Diaconu, cofondator Bucharest Fashion Film Festival. Evenimentul va avea loc vineri, 24 aprilie, la Mindspace Business District, si consta intr-o prezentare de portofolii ale unor tineri regizori, fotografi, stilisti si DOP, selectati de un juriu in urma unui open call, urmata de o sesiune de networking.

O noutate a BFFF 2020 este si Dressing the Body, o sectiune anuala ce consta intr-un program curatoriat de scurtmetraje, atat de fictiune cat și documentare, care propune o explorare antropologica a raportului dintre vestimentatie si identitate, a hainei ca simbol, a relatiei dintre corp si obiect vestimentar. BFFF invita astfel publicul la introspectie si dezbatere, schimband perspectiva asupra unui subiect mult mai prezent in vietile tuturor, decat suntem dispusi sa acceptam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.