Acasă Chic Life Ia romaneasca sarbatorita de Ambasada Romaniei in Turcia

Ia romaneasca sarbatorita de Ambasada Romaniei in Turcia

2
0

Cu ocazia celebrarii Zilei Universale a Iei Romanesti, la 13 iunie 2019, in contextul exercitarii, de catre Romania, pentru prima data, a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, Ambasada Romaniei in Republica Turcia a sarbatorit ia romaneasca printr-o prezentare de moda inedita denumita ”SimfonIA Florilor”.

In cadrul paradei de moda, brandul romanesc ”Flori de Ie” a prezentat 30 de costume traditionale romanesti, precum si o colectie de design vestimentar modern inspirata din cultura si traditiile romanesti, dedicata special acestui eveniment aniversar al iei romanesti la Ankara. Aceasta a cuprins tinute de gala si de cocktail, pictate manual sau imbogatite de accesorii realizate cu ajutorul artizanilor romani. Paunul, desprins din portul popular bistritean, simbol al vietii si al frumusetii, a fost motivul central al colectiei, realizata cu sprijinul designerului pentru accesorii florale Andreea Radu si al Andreei Ghencea, make-up artist, directia artistica fiind asigurata de Catalin Orezeanu.

”SimfonIA Florilor”, realizata in premiera la Ankara si la Centrul Atakule, reprezinta cea de-a treia colaborare fructuoasa a ”Flori de Ie” cu Ambasada Romaniei la Ankara. Terasa Atakule este cel mai vechi centru comercial din Turcia si simbolul orasului Ankara, prezentand o vedere panoramica impresionanta a capitaliei. Turnul Atakule a fost luminat in culorile drapelului Romaniei si a afisat pe ecranele sale mesajul ”Sarbatorim ia romaneasca” in limbile turca si engleza. Prezentarea s-a desfasurat in acordurile formatiei de jazz ”World Mix Band”, condusa de catre profesorul trompetist roman Julian Lupu din cadrul Orchestrei Bilkent din Ankara.

In deschidere, Ambasadorul Romaniei in Republica Turcia, Gabriel Sopanda, a accentuat importanta iei si a costumului popular in folclorul romanesc. Fondatorul ”Flori de Ie”, Dr. Ec. Cristina Chiriac, a precizat ca rolul artizanilor si mestesugarilor romani in contextul actual este vital pentru perpetuarea traditiilor romanesti.

La eveniment au participat personalitati din mediul politic, diplomatic si de afaceri din Ankara, printre care secretarul general al organizatiei TURKSOY (The International Organization of Turkic Culture), peste 30 de ambasadori acreditati la Ankara si din cadrul MAE turc, directorul general al departamentului Uniunea Europeana din MAE turc, rectori ai universitatilor din Ankara, oameni de afaceri proeminenti din Ankara si Istanbul si peste 300 de participanti.

Eveniment caritabil in sprijinul copiilor refugiatilor sirieni

In data de 14 iunie 2019, consilierul cultural al Ambasadei Romaniei in Ankara si vicepresedinte al organizatiei nonguvernamentale SHOM (Spouses of Heads of Mission Ankara), Lavinia Ochea,  a organizat in colaborare cu fondatorul ”Flori de Ie” cea de-a doua editie a evenimentului caritabil in sprijinul copiilor refugiatilor sirieni.

Denumit „Fascinating Fascinator Garden Tea Party”, acesta a avut loc pentru prima data in gradina Ambasadei Romaniei si s-a bucurat de prezenta a peste 50 de reprezentate ale organizatiilor SHOM si DMEDD (Spouses Association of the Ministry of Foreign Affairs of Turkey) si a unor femei de afaceri si din mediul universitar din Ankara. La eveniment a participat sotia ministrului invatamantului din Republica Turcia, directorul general pentru cultura din cadrul ministerului invatamantului, precum si sotia ministrului adjunct al afacerilor externe al Turciei.

Gradina Ambasadei a fost imbracata in flori naturale si decoratiuni florale realizate de catre fondatorul brandului pentru accesorii florale „Happy Forever by Andreea”, Andreea Radu. Au fost expuse ii si creatii ale brandului romanesc ”Flori de ie” precum si costume traditionale romanesti aflate in patrimoniul Ambasadei.

Lavinia Ochea le-a prezentat participantelor ia romaneasca si importanta acesteia in cultura nationala, purtand o creatie ”Flori de ie”, cu decoruri geometrice, elementul predominat fiind rombul, despre care se spune in cultura populara ca reprezinta unificarea materiei cu spiritul, mai simplu spus unirea cerului cu pamantul, protectie sporita purtatoarei, varfurile rombului reprezentand de fapt extremitatile crucii.

Cristina Chiriac, fondatorul „Flori de Ie” si al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin,  a vorbit despre despre importanta si rolul femeii in societate, mentionand imensa responsabilitate pe care o au acestea in crearea si educarea generatiilor viitoare. Ea a adresat un apel la unitate internationala de a depasi obstacolele create de prejudecati si cutume sociale.

In cadrul evenimentului a avut loc un mini-bazar cu produse traditionale romanesti si internationale, iar fondurile urmeaza sa fie donate catre centrul non-profit pentru sustinerea familiei si copiilor Al-Farah ASAM (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants) pentru achizitionare de haine si jucarii pentru copii refugiatilor sirieni din zona metropolitana Ankara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.