Citesti acum…
“De obicei, cei mai buni oameni nu sunt vizibili!”

“De obicei, cei mai buni oameni nu sunt vizibili!”

de  Dana Tudorfebruarie 11, 2016

sotirisIn jurul procesului de head-hunting este o oarecare aura de mister si de exclusivism. Cei care intra in vizorul „vanatorilor de capete” primesc confirmarea ca au ajus la nivelul rarefiat al celor mai buni candidati aflati pe piata muncii. Despre ce inseamna sa fii un candidat interesant pentru un head-hunter si cateva tendinte ale acestui an in ce priveste angajarea in functii de top management am discutat cu Sotiris Karagiozidis, Country Manager Romania la agentia internationala de executive search Kilpatrick.

Sunt anumite industrii si tipuri de companii unde observi ca procentul de femei este bine reprezentat, la nivel de top management, in Romania?
Fara ca raspunsul meu sa fie bazat pe o cercetare oficiala, ci mai degraba pe o observatie, dupa multi ani de activitate in Romania, pot afirma ca zona serviciilor, precum HR, recrutare, consultanta financiara este o directie, cealalta fiind formata din companiile de produse cosmetice, parfumuri si in general industria de frumusete. De asemenea, as mentiona sistemul privat de educatie si moda.

Care ar fi tendintele acestui an in ceea ce priveste:
– tipurile de companii cu oportunitati interesante de angajare la nivel de top management:
Productie, IT, servicii de afaceri.

– calitatile apreciate pe piata muncii, la nivel de top management:
Leadership, determinare, capacitatea de rezolvare a problemelor, inteligenta emotionala, spirit antreprenorial.

– beneficii apreciate mai mult de candidatele femei (ex: program de lucru flexibil):
In general nu sunt diferente fata de barbati pentru nivelul de varf. Programul de lucru flexibil este apreciat in cadrul pozitiilor aflate sub acest nivel.

Cum se desfasoara un proces de head-hunting?
Head-huntingul este o forma de cautare directa, in care stii deja numele celui pe care vrei sa il abordezi si incerci sa ajungi direct la el, de preferat prin telefon. Uneori clientii apeleaza la head hunteri pentru a aborda o anumita persoana pentru ca nu vor sa se expuna in fata candidatului, piata este mica si nu vor sa genereze discutii cu competitorii.

Cum este evaluat un candidat pentru o pozitie de top?
Interviu bazat pe competentie, teste de personalitate, centre de evaluare.

Cat de mult este un head hunter o garantie a climatului sanatos existent in cadrul companiei pentru care desfasoara un proiect de recrutare?
De obicei, lucrurile de intampla ca si in alte servicii: cu cat este mai mare compania, reputatia sa si istoricul sau, cu atat cresc sansele sa nu se intample nimic nedorit!

Cum identifici candidati interesanti, potriviti pentru o anumita pozitie?
Pentru pozitii de top de obicei realizam o “harta” detaliata a pietei si a candidatilor, prin cautare directa, si apoi incercam sa ii contactam direct prin telefon. Social media, precum LinkedIn, este utila pentru noi in documentare, dar nu este singura sursa de cautare.

Cum ar trebui sa procedeze o persoana interesata de un post executiv, care vrea sa te abordeze in acest sens?
Putem fi abordati prin referinte, la evenimentele la care participam, prin canalele social media etc.

Din experienta ta, exista anumite caracteristici privind modul in care femeile abordeaza o noua provocare in cariera, respectiv procesul de head-hunting?
Nu exista diferente pentru pozitiile de top management, mai ales in cazul femeilor a caror prioritate este cariera. Acestea uneori sunt mai “agresive”, pentru a lupta cu stereotipul conform caruia barbatilor li se ofera mai multe oportunitati. Studiile arata ca in urmatorii 15 ani va fi o criza de personal calificat si automat va fi nevoie de mai multe femei bine pregatite pe piata muncii!

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Dana Tudor
Dana Tudor
Jurnalist, consultant comunicare, personal branding si employer branding Am o experienta de aproape 20 de ani in comunicare si in presa scrisa si online, de business si life-style. Am contribuit la dezvoltarea unor branduri premium in presa romaneasca (Project Manager Eva.ro, redactor-sef Cariere) si am avut ocazia de a interactiona cu mii de manageri, antreprenori si guru internationali din mediul de afaceri, precum si cu unii dintre cei mai buni specialisti din diverse domenii care contribuie la un stil de viata frumos si echilibrat (parenting, nutritie, coaching, vestimentatie, etc.). Principale directii de activitate ale Buticului meu de Inspiratie sunt: employer branding si cursuri de life-style pentru angajatii companiilor, content mastery, PR & media relations, branding personal.
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord