„Pentru prima dată, în timpul programului Fiica Tatălui: dincolo de tavanul de sticlă, am înțeles de unde vine sentimentul de nesiguranță care mă urmărea mereu, chiar și în momentele de succes.” – Claudia.
Ori de câte ori ai ajuns într-un loc în care îți este bine, ori de câte ori începi să ai succes, apare o mișcare de retragere interioară și pleci, renunți, te auto-sabotezi și alte manifestări ale aceleiași mișcări de retragere. Sau/și ai parte de rezistență, opoziție, piedici, etc. din partea femeilor (colege, soacra, cumnate…). Dacă te recunoști în astfel de situații, este foarte posibil să te afli în tiparul “fiica tatălui”, conform căruia, la nivel subconștient, te pui în rolul de a fi în sprijinul celui care conduce, dar niciodată lider, de a sprijini binele celuilalt, dar renunțând la binele tău, de a avea grijă de cel care conduce, dar uitând de tine. Programul de constelații familiale Fiica tatălui – dincolo de tavanul de sticlă, dezvoltat de Ramona Gherasim, psiholog, NLP Master Trainer și Coach, facilitator constelații sistemice, familiale și organizaționale, aduce în lumină aceste dinamici și oferă soluții pentru depășirea lor. Acesta se desfășoară timp de 6 luni și constă în sesiuni online, o dată la 2 săptămâni, între orele 18:30-21:00.
„Fiica tatălui este un tipar sistemic, nu neapărat vizibil. Se întâmplă când între părinți este un spațiu, o distanță (de obicei vizibilă prin conflicte, tăcere sau răceală emoțională) pe care fata este trasă (cum trage aspiratorul praful…) să îl umple, să îl ocupe. Sunt fetele care au crescut cu du-te tu și spune-i tatălui tău… sau să-l liniștească pe acesta dacă a venit iritat, alcoolizat și lista exemplelor e mare. Sentimentul că eu îl înțelegeam mai bine pe tata decât o făcea mama, este tot de aici, ca și doar eu îl puteam liniști când țipa sau eu eram sprijinul lui, doar cu mine…, doar eu…. La fel și cu bunicul, dacă a fost crescută la bunici”, explică Ramona Gherasim.
Constelațiile familiale: știința vindecării emoționale
Metoda constelațiilor familiale, dezvoltată de psihoterapeutul Bert Hellinger, este fundamentată pe teoria câmpurilor morfogenetice. Aceasta presupune că fiecare membru al unei familii este conectat la un câmp energetic comun, în care sunt stocate emoțiile, traumele și experiențele generațiilor anterioare. Conform Centrului Național pentru Informații Biotehnologice (SUA), terapia prin constelații familiale/sistemice este o intervenție de grup pe termen scurt care are ca scop să îi ajute pe beneficiari să înțeleagă mai bine și apoi să schimbe experiențele conflictuale din cadrul unui sistem social (de exemplu, familia).
Un studiu publicat în Frontiers in Psychology (2021) a arătat că participarea la constelații familiale poate reduce semnificativ nivelul de stres și anxietate, ajutându-i pe participanți să înțeleagă și să rezolve tensiunile inconștiente moștenite. În timpul unei sesiuni de constelații, aceștia „intră” în roluri specifice membrilor familiei, reconstituind dinamica familială într-un spațiu sigur. De multe ori, acest proces dezvăluie emoții și blocaje ascunse, permițându-le să fie adresate și integrate.
Studiile din neuroștiințe au demonstrat că mintea umană tinde să funcționeze ca o rețea, adesea conectându-se la experiențele și emoțiile celor din jur. În constelații, atunci când un participant „intră” într-un rol, el poate simți și exprima emoții sau reacții care aparțin acelei poziții în familie, uneori fără să știe detalii anterioare. Aceste experiențe sunt adesea explicate prin teoria câmpurilor morfogenetice și pot oferi indicii emoționale care altfel ar fi inaccesibile.
Tiparul fiica tatălui și consecințele asupra femeii adulte
Ramona Gherasim studiază de mai mulți ani tiparul fiica tatălui, care își face simțite efectele pe multe planuri: în viața personală, în relația cu sine, în relația cu mama, în relația cu viața, pe plan intim în relațiile cu bărbații, pe plan profesional în relațiile cu colegii, cu managerii, și cu propriul parcurs profesional. El se poate manifesta în diverse forme în viața unei femei, precum:
- Când a ajuns într-un loc în care îi este bine, apare o mișcare (bruscă, de cele mai multe ori) de retragere interioară și pleacă, lasă baltă, renunță, dispare, se sabotează și alte manifestări ale aceleiași mișcări de retragere.
- Are parte de rezistență, opoziție, piedici din partea femeilor (colege, femei manager etc.).
- Este atrasă de bărbați indisponibili (pe care de cele mai multe ori îi sprijină, fără să existe un schimb reciproc).
- Nu îi sunt recunoscute rezultatele muncii, ori contribuția.
- Nu avansează la serviciu (iar dacă se întâmplă, apare oricum acea mișcare interioară de retragere).
- Se descurcă singură și îi este greu (spre foarte greu, spre imposibil) să primească.
- Există sentimentul că e ceva mai mult posibil, dar la care nu are acces – ca și cum este posibil, dar pentru ceilalți, nu și pentru ea; sentimentul că e interzis, vinovăție.
- Sentimentul că lipsește permisiunea de a fi, că are voie să fie.
- Are dificultăți în relație cu mama.
- Există permanent un prag pe care nu îl poate depăși, ca un tavan de sticlă cu care trăiește deasupra capului și nu o lasă să aibă mai mult, să fie mai mult, să simtă mai mult, să trăiască mai mult (și aici nu e vorba despre lungimea vieții, ci de calitatea ei).
Programul „Fiica tatălui – dincolo de tavanul de sticlă” oferă o călătorie de auto-cunoaștere și o oportunitate de transformare profundă. Cu ajutorul constelațiilor familiale, participantele se conectează cu puterea de a-și revendica viața, de a-și defini succesul în propriile termeni și de a trăi liber de limitele impuse de trecut.
Ramona Gherasim facilitează constelații din 2009, mai întâi în grupurile de formare în metoda NLP resonanz (unde a fost trainer formator timp de 6 ani), apoi în grupuri deschise. Din 2018, facilitează lunar grupuri de constelații sistemice și familiale. Primii săi formatori au fost trainerii de la Institutul Kutschera – Andrea Kutschera și Gudrun Hebenstreit, completându-și formarea cu Dragos Riti, Ian Iacob Stam și Dees van der Hoef și trainerii Institutului Bert Hellinger din Olanda. O poți cunoaște pe Ramona la https://www.facebook.com/ramona.gherasim/.