Citesti acum…
De ce un mentor?

De ce un mentor?

de  Dana Tudordecembrie 4, 2015

12334136_10207244080014644_1269581120_oAm avut mentori de cand am pasit pentru prima data, la 18 ani, pe coridorul lung, intesat cu multe usi, de la etajul 2 al Casei Presei Libere, unde se afla redactia Evenimentului Zilei si unde, asezata la un birou, chiar acolo, pe hol, am dat un test de angajare practic cu George Pruteanu.

Am luat startul profesional in rigurozitatea, exigenta si viziunea lui Ion Cristoiu, care se rasfrangea pana la cel mai “mic” angajat, asa cum eram eu la acea vreme, l-am continuat in redactia Expres Magazin, unde am lucrat direct cu Ileana Lucaciu si Cornel Catana, redactori sefi ai publicatiei, ale caror incurajari si incredere mi-au deschis si mai mult aripile si de acolo am prins trenul primelor publicatii de gen din Romania – revista Unica, primul glossy pentru femei, Ziarul Financiar, primul cotidian de afaceri din Romania, Eva.ro, primul site pentru femei si tot asa, pana la Chic-Elite.ro, prima platforma de mentorat si dezvoltare profesionala pentru femei. Daca mi-as fi ales in mod planificat si intentionat drumul, nu cred ca as fi putut sa o fac mai bine decat au facut-o intuitia, ambitia si oamenii din jurul meu.

Ce au in comun toate aceste experiente? Am fost mereu alaturi de cei mai buni, de cei inovatori, de cei curajosi, de cei dornici sa deschida drumuri si sa faca performanta. Ulterior, in calitate de redactor-sef de reviste si de consultant in comunicare, fiecare zi din viata mea a fost inspirata de cei mai buni, prin interviurile luate CEO-ilor de multinationale, specialistilor de top din diverse domenii, prin proiectele pe care le desfasor acum pentru corporatii sau antreprenori hotarati si cu viziune, care isi doresc sa isi faca vocea auzita in piata.

Este evident ca, rasfatata de acest context privilegiat, atunci cand m-am aflat intr-o situatie noua, cu miza, as fi avut pe cine sa intreb. Cand am avut o propunere de job extrem de provocatoare, cand am intrat intr-un parteneriat de afaceri, cand mi-am structurat strategia in momentul in care am decis sa desfasor proiecte pe cont propriu, cand mi-am inceput cautarile in zona de dezvoltare personala. Si stii ce? Nu am facut-o. Si am gresit. Deciziile mele ar fi fost altele si regretele mai putine, poate, daca mi-as fi lasat orgoliul, rusinea si temerile laoparte si as fi acceptat ca nu am cum sa le stiu si sa le rezolv singura pe toate.

Zilele trecute am fost intr-un moment in care a trebuit sa pregatesc o propunere pentru un proiect de publishing online asupra caruia aveam cateva necunoscute si am facut altfel decat de obicei. In loc sa merg berbeceste inainte si in necunoscut, am pus mana pe telefon si mi-am sunat unul dintre mentori (aflat printre cei pe care avem bucuria sa ii avem prezenti si pe Chic-Elite.ro). In doua minute eram clarificata. Aveam nevoie de raspunsul la doua intrebari pentru care singura as fi bajbait mult mai mult dupa o solutie, fara sa fiu sigura ca este cea corecta.

De ce aceasta poveste lunga si, poate, plictisitoare? Poate dura doua minute sa iei o decizie buna si un an sa iei una proasta. Diferenta o poate face discutia cu o persoana cu experienta si rezultate in domeniul respectiv, care a parcurs deja drumul unde tu te afli la inceput si stie raspunsurile. Un mentor.

Cuvantul mentor isi are originea in mitologia greaca, de la numele sfatuitorului tanarului Telemah, erou din Odiseea lui Homer, fiu al lui Ulise si al Penelopei. Daca vrei sa te dezvolti intr-o anumita arie a vietii, in cariera, in cunoasterea de sine, in relatiile personale sau oricare alta, existenta unui mentor iti poate da un avantaj urias.

Evolutia este mai rapida si mai sigura avand aproape un astfel de aliat puternic, pe care il admiri si care a atins deja succesul in aria in care iti doresti sa faci performanta. Lideri cunoscuti din lumea afacerilor, la nivel international, au “crescut” datorita mentorilor pe care i-au avut aproape.

Dupa ce ne putem ghida pentru a alege cel mai potrivit indrumator care ne poate insoti spre atingerea obiectivului dorit?

1. Experienta si rezultate extraordinare

Experienta nu poate fi egalata de cursuri, carti sau orice alt instrument de dezoltare. Un mentor cu experienta te va ajuta sa navighezi prin provocarile pe care le ai si sa gandesti strategii pe termen lung, realiste si in linie cu viziunea si personalitatea ta.

2. Sugestii de “deblocare” si noi perspective

In viata de zi cu zi, ne confruntam des cu situatii a caror rezolvare necesita spirit etic, diplomatie si capacitatea de a cadea in picioare, ceea ce uneori nu este deloc usor: o cerere de marire de salariu, o situatie delicata cu superiorul direct, coordonarea unui proiect cu totul nou s.a. Un mentor va aduce spiritul obiectiv in decizia ta si te va ajuta sa vezi noi valente ale provocarii din fata ta, menite sa iti aduca o mai mare clarificare.

3. Motivare

Este firesc sa avem perioade mai bune si perioade in care energia nu ne ajuta, avem nevoie de incurajari si motivare. Validarea venita din partea prietenilor si a familie este importanta, insa cea primita de la un profesionist care cunoaste bine piata si iti intelege din aceasta perspectiva valoarea iti va da combustibilul necesar pentru a-ti continua drumul.

4. Network

Un mentor cu vizibilitate in industria sa te va introduce in cercul in care altfel este destul de greu de ajuns, al evenimentelor de profil, al “numelor” din domeniu si te va sustine cu recomandari, atunci cand va fi cazul.

5. Privire in viitor

Un mentor stie care sunt consecintele deciziilor tale, cum va arata evolutia ta peste un an sau peste cinci, in functie de traiectoria aleasa, pentru ca el a fost deja acolo. Aceasta privire in viitor pe care ti-o poate ta o resursa nepretuita.

Ai in fata ta, pe Chic-Elite.ro, mentori de o inalta calitate profesionala si umana. Alege sa iei o decizie buna pentru tine si viata ta, vorbeste cu ei! Te asteptam online, la sesiunile unde acesti oameni extrem de ocupati isi aloca timp pentru a ne sustine sa crestem. Nu face asa cum am facut eu, intreaba:) Uneori, o simpla incurajare sau vorba bine tintita iti poate schimba viata. Mie mi s-a intamplat.

 

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Dana Tudor
Dana Tudor
Jurnalist, consultant comunicare, personal branding si employer branding Am o experienta de aproape 20 de ani in comunicare si in presa scrisa si online, de business si life-style. Am contribuit la dezvoltarea unor branduri premium in presa romaneasca (Project Manager Eva.ro, redactor-sef Cariere) si am avut ocazia de a interactiona cu mii de manageri, antreprenori si guru internationali din mediul de afaceri, precum si cu unii dintre cei mai buni specialisti din diverse domenii care contribuie la un stil de viata frumos si echilibrat (parenting, nutritie, coaching, vestimentatie, etc.). Principale directii de activitate ale Buticului meu de Inspiratie sunt: employer branding si cursuri de life-style pentru angajatii companiilor, content mastery, PR & media relations, branding personal.
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord