Citesti acum…
DARE – un pas important pentru persoanele cu dizabilitati

DARE – un pas important pentru persoanele cu dizabilitati

de  redactiaaprilie 5, 2022

Asociatia Pro ACT Suport, in parteneriat cu Fundatia FARA, Fundatia de Abilitare Speranta si International Organization for Democracy and Human Rights Norvegia, a primit o finantare de 149.996 Euro prin Programul Active Citizens Fund Romania pentru implementarea proiectului „DARE: Dezvoltare, Abilitati, Rezilienta si Echitate pentru o viata independenta a persoanelor cu dizabilitati„. Proiectul este implementat in perioada 1 martie 2022 – 31 august 2023. Valoarea sa totala este de 196,606 Euro.

Proiectul DARE abordeaza carenta in continuumul de servicii pentru persoanele cu dizabilitati adresate atat persoanelor cu dizabilitati din sistemul rezidential, cat si a celor care sunt in risc de (re)institutionalizare. Fie ca sunt persoane cu dizabilitati care au trecut prin experienta institutionalizarii si care decid sa isi construiasca destinul in comunitate, fie ca sunt persoane cu dizabilitati care traiesc in comunitate, ambele categorii au nevoie de sprijin individualizat si adaptat nevoilor lor, pentru dezvoltarea autonomiei si a capacitatii de a isi construi cu responsabilitate o viata in comunitate unde isi platesc chiria, utilitatile, intretin locuinta, gatesc, isi dezvolta o retea sociala de suport si isi organizeaza viata si programul in mod independent.

Scopul proiectului este de a dezvolta activitati de advocacy prin coordonarea resurselor, valorificarea experientei organizatiilor neguvernamentale, ale profesionistilor, dar si experienta de viata a persoanelor cu dizabilitati in vederea incluziunii sociale, sustinerii vietii independente in comunitate, si cresterea capacitatii si a gradului de participare in luarea deciziilor care le afecteaza viata.

Proiectul DARE se aliniaza cu obiectivele proiectului de Strategie Nationala 2021-2027 privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si are doua directii:

  1. Flexibilizarea standardelor de reglementare a functionarii serviciilor sociale de tip Locuinta Protejata (LP) si Centru pentru Viata Independenta (CPVI) conform Anexelor nr. 1 si 2 ale „Ordinului MMPS nr.82/2019 privind aprobarea standardelor specifice minime de calitate obligatorii pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilitati”;
  • Introducerea unui nou serviciu – Serviciul de Trai Independent Supervizat (STIS) in urma pilotarii pe o perioada de 12 luni si adaugarea etapei de viata independenta supervizata pentru cresterea rezilientei si a incluziunii sociale si reducerea inechitatilor. STIS este gandit ca o forma de sprijin asigurata persoanelor cu dizabilitati care au avut experienta vietii in sistemul rezidential, marcata de rigorile si limitele institutiei. Avantajul STIS este ca ofera o plasa de siguranta persoanelor cu dizabilitati in cautarea autonomiei si a unei vieti implinite in comunitate.

Principalele activitati ale proiectului constau in completarea unei diagnoze sociale cu privire la problematica persoanelor cu dizabilitati si a unei analize comparative a legislatiei, revizuirea standardelor LP si CPVI, pilotarea STIS si elaborarea unei propuneri de standarde pentru acesta, organizarea de consultari publice, desfasurarea unei intaniri bilaterale cu participarea partenerului Norvegian, si organizarea unui curs de instruire pe teme de advocacy si leadership pentru valorificarea sinergica a experientei profesionistilor din domeniu, a persoanelor cu dizabilitati si a factorilor de decizie. Experienta de lucru in cadrul proiectului DARE se va concretiza in cadrul unui document de politica publica care sa sustina modificarile propuse prin acest proiect, asigurand astfel, un continuum al sprijinului la care are acces adultul cu dizabilitati.

„Adultii cu dizabilitati traiesc in institutii rezidentiale mari, privati de o serie de drepturi, iar nesiguranta ii pune in imposibilitatea de a lua decizii pentru sine. Serviciile alternative nu permit experimentarea traiului independent. De aceea noi propunem un serviciu de sprijin care sa ii sustina, pentru o perioada determinata, pentru a experimenta intr-un mod autentic traiul autonom pentru cei cu trecut institutional, ca tranzitie de la statutul de beneficiar de servicii rezidentiale, la cel de persoana independenta.“ – spune Cerasela Nicoleta Predescu, Manager General Asociatia Pro ACT Suport.

Proiectul DARE va avea, incepand cu data de 15 Aprilie 2022, o pagina dedicata pe Facebook pentru a comunica constant atat evolutia si progresul, cat si pentru a pastra legatura cu persoanele cu dizabilitati, societatea civila si institutiile interesate.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord