Citesti acum…
„Cruciada copiilor”, o comedie captivanta despre noile generatii si schimbarile climatice

„Cruciada copiilor”, o comedie captivanta despre noile generatii si schimbarile climatice

de  redactiaaugust 10, 2022

Prezentat la Cannes in sectiunea Cinema for the Climate, Cruciada copiilor / La Croisade, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independenta Film in cinematografe din 12 august, vorbeste cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntam: schimbarile climatice si lumea pe care o lasam generatiilor urmatoare.

Regizorul si actorul Louis Garrel, alaturi de partenera sa de viata, Laetitia Casta, si Joseph Engel, actorii cu care a lucrat si la lungmetrajul sau anterior, Un om fidel / A Faithful Man (2018), revine cu un film descris de reprezentantii festivalului de la Cannes drept „O fictiune in care copiii preiau initiativa pentru a proteja planeta. O poveste a anticiparii, in egala masura urgenta, amuzanta si incantatoare. O poveste a instrainarii adultilor  fata de preocuparile copiilor, care vor sa-si salveze viitorul”.

Abel (Louis Garrel), Marianne (Laetitia Casta) si fiul lor Joseph, in varsta de 13 ani, locuiesc in Paris. Existenta lor cotidiana este zguduita atunci cand Abel si Marianne descopera ca Joseph a vandut in secret numeroase obiecte de valoare din casa. Ei afla in curand ca nu doar Joseph a facut asta, ci multi alti copii din intreaga lume, pentru a finanta un misterios proiect verde in Africa. Misiunea lor este sa salveze planeta.

Trailer oficial

Ideea filmului a venit de la Jean-Claude Carrière, scriitor, scenarist si dramaturg, decedat in 2021, cu care Louis Garrel a lucrat si la filmul sau anterior, Un om fidel, si alaturi de care a scris scenariul pentru Cruciada copiilor: „Eram cu Jean-Claude intr-un avion care se intorcea de la New York, cand mi-a spus ca are o idee foarte buna pentru o scena. Ajunsi in Paris, mi-a citit scena, care mai tarziu avea sa devina prima scena a filmului. In fine, dupa ce mi-a citit-o, i-am zis „Dar nu e firesc”… copii pasionati de probleme de mediu? Mi s-a parut genul ala de idee pe care adultii o planteaza in capul copiilor, m-a deranjat, nu parea natural. Evident, am vorbit despre asta cu prietenii, le-am citit scena, iar ei, ca si mine, au spus ca nu suna a ceva obisnuit. Jean-Claude s-a suparat putin, era atat de sigur de el, de ideea lui. Trei luni mai tarziu aveam sa vad la televizor o adolescenta din Suedia care intrase in greva foamei. Ea a decis sa ia atitudine, nemaiputand sa suporte faptul ca nimeni nu face nimic in ceea ce priveste problemele de mediu. Era Greta Thunberg. L-am sunat pe Jean-Claude: „Te uiti la TV?”, l-am intrebat. Inca nu vazuse stirea. I-am zis ca practic povestea imaginata de el se intampla.”

Cruciada copiilor / La Croisade a fost scris si filmat inainte de pandemie, cu exceptia unei singure scene, filmata in timpul primului lockdown. Pentru coloana sonora a filmului, compozitorul Grégoire Hetzel a colaborat cu Orchestra Simfonica din Praga, cu sesiuni de lucru pe Zoom. Imaginea filmului este semnata de Julien Poupard, care a lucrat si la „Divines” (r. Houda Benyamina, 2016) si „Les Miserables” (r. Ladj Ly, 2019).Cruciada copiilor / La Croisade va avea premiera in cinematografe din 12 august si  estedistribuit de Independenta Film.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord