Acasă Chic Succes Consumul nervos – piedica in calea eficientei?

Consumul nervos – piedica in calea eficientei?

78
0

consm nervos

Printre ingredientele de baza ale sccesului se numara si pasiunea. Cu alte cuvinte, placerea si un grad mare de implicare in ceea ce intreprinzi sunt importante pentru reusita. Atunci cand iti pasa de ceea ce faci, o faci cu atentie si darurire, ceea ce presupune responsabilitatea. Problema este ca intre pasiune si consum nervos distanta este foarte mica si, de cele mai multe ori, parcursa rapid inca din primele stagii ale proiectului la care lucrezi. Este adevarat ca atunci cand iti pasa, inseamna ca te implici si afectiv si ca suferi daca lucrurile nu merg bine, te ingrijorezi cand nu gasesti cele mai bune solutii etc. Iar toate acestea conduc la consum nervos. Neconstientizata la timp prezenta sa, are ca efect scaderea eficientei muncii din cauza starilor negatie pe care le aduce in scena, mergand pana la stari fizice proaste care, din pacate, scad vizibil luciditatea, atentia si capacitatea de lucru.

Nu este deloc usor sa mentii un echilibru intre gradul de implicare in ceea ce faci (ca parte integranta a pasiunii si ca element necesar pentru atingerea scopurilor propuse) si sentimentele negative pe care greutatile sau problemele intampinate pe parcurs ni le pot provoca. Si asta pentru ca, din pasiunea pentru munca depusa, tot ceea ce nu decurge conform planului este asumat ca un esec personal (chiar daca nu este decat o situatie neprevazuta sau un obstacol si, nicidecum, un „esec” real). Faptul ca se interpreteaza ca un afront personal ceea ce se intampla in etapele derularii unei activitati nu face altceva decat sa provoace si mai multe probleme in bunul mers la lucrurilor. Astfel, consumul nervos – oricat ar putea fi el interpretat ca alta fateta a pasiunii, este un rezultat al acesteia in combinatie cu problememe neprevazute si se constituie intr-o piedica reala in ceea ce facem.

Nu spun ca este usor sa constientizam deosebirile dintre toate aceste stari, mai ales atunci cand ne guverneaza entuziasmul prin prisma caruia analiza obiectiva este imposibil de realizat. Insa este un pas obligatoriu in vederea instaurarii autocontrolului. Cum se spune popular, este important sa „ne tinem firea” pentru a aborda cat mai rational situatiile care pot aparea si a caror rezolvare nu are sub nicio forma nevoie de consumul nostru nervos.

(sursa foto: sanatate.bzi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.