Citesti acum…
Claudia Groza: „Femeile sunt puternice! Chiar si in spatele unui barbat de succes, se afla tot o femeie puternica”

Claudia Groza: „Femeile sunt puternice! Chiar si in spatele unui barbat de succes, se afla tot o femeie puternica”

de  Cristina Lincuianuarie 21, 2022

Mama, profesor de biologie, scriitoare si trainer de ateliere creative, Claudia Groza este un adevarat spriridus al povestilor pentru copii carora le-a daruit un mare numar de carti. Si nu exagerez cand spun „daruit”, pentru ca acestea pot fi descarcate în format pdf de aici.

De la biologie la cartile pentru copii este un drum lung? Cum s-a nascut pasiunea pentru povesti? Ne poti face o lista cu toate cartile tale si de unde pot fi achizitionate, te rog?

Claudia Groza

Multumesc pentru oportunitatea de a-mi spune povestea. Am iubit de mica povestile si copiii. Imi placea sa am grija de ei, asa ca mama ma gasea la cel mai mic copil de pe strada. Mi-am dorit sa devin invatatoare, sa ajut copiii sa invete de drag, prin joc si lectura. Inca vreau sa trezesc importanta educatiei in inimile copiilor. Avand acces la informatie prin lectura, pot avea vieti minunate! Mi-am dorit sa scriu povesti. Am crezut ca exista o facultate unde te invata sa scrii. In Romania nu avem „Scriere creativa” la universitati. Am ales biologia pentru ca este stiinta vietii, iar genetica – specializarea mea – este despre unicitatea fiecarui individ, pe care o asociez cu rostul fiecaruia pe Pamant.

Dar dorinta de a scrie nu imi dadea pace. In 2009, am participat la primul meu curs de scriere creativa, coincidenta sau nu, sustinut de profesoara mea de „Metodica predarii biologiei” din facultate. Acolo am scris prima mea poveste: „Tobias, elefantelul colorat”, care s-a pliat pe un proiect educational al editurii Aramis. Am inteles ca scriu util si ca experienta de opt ani din invatamant se vedea. Acesta a fost momentul in care am capatat incredere in mine, mi-am descoperit menirea. Folosesc povestile in predarea biologiei, dar si scrisul in invatarea biologiei. Asadar, pot spune ca de la biologie la povesti a fost un pas: dragostea pentru copii.

Unele carti nu le-am mai reeditat. Dar puteti gasi urmatoarele carti:

Povesti iscusite pentru minti stralucite” – cu font mare, pentru cititorii micuti 6-7 ani.

Tolba cu povesti” – 23 de povesti care abordeaza diverse teme: empatia, unicitatea, prietenia, empatia, darnicia, puterea visurilor personale. Multe povesti ( framente ) apar in manuale si auxiliare scolare.

Jurnal cu lectii de viata pentru copii” – are povesti despre organizarea timpului, recunostinta, „Fii tu! Fii unic!”, visuri si exercitii de jurnal.

Noile aventuri ale detectivului Curios” – o minienciclopedie pe care parintii si profesorii o pot folosi pentru a invata interdisciplinar biologie – literatura – geografie – istorie.

Le puteti gasi pe siteul meu www.claudiagrozalazar.ro ( la magazin online ).

Balonul calator si prietenii lui” se poate gasi pe Libris.ro

Care sunt tematicile predilecte pe care le abordezi in cartile pentru copii si sub ce forma preferi s-o faci?

Imi place sa abordez dragostea pentru natura, inteligenta plantelor (plante carnivore) si animalelor (rechini, delfini, furnici etc), dar si ambitia, perseverenta, disciplina si bunatatea. Imi place sa le evidentiez plecand de la realitate. De exemplu, daca vorbim frumos unei plante, ea creste armonios si da roade bogate. Toate povestile mele au un sambure de adevar. Am povesti inclusiv despre mancare!

In ce consta o carte „personalizata”?

Proiectul a pornit de la faptul ca fiecare suntem unici, cu propriul ADN si avem o poveste personala. Asa ca, pornind de la date personale, pasiuni, oameni dragi, momente importante in viata, temeri pe care personajul vrea sa le depaseasca sau sa le vindece, scriu o poveste pentru acel personaj (copil sau adult). Am scris pentru botez, pentru copii infiati, pentru copii care si-au pierdut bunicii, pentru aniversari fel de fel, dar si cu ocazia pensionarii.

Fragmente din cartile tale se regasesc in manuale – si copiii mei le-au parcurs la scoala – dar si in revistele pentru copii. Cum te simti stiind ca esti studiata? Este asta o responsbailitate in plus fata de cei mai mici cititori?

Ma simt onorata ca sunt studiata. Cand am inceput sa scriu, am scris responsabil, cu dorinta ca textele mele sa ajute la crearea unei educatii solide, prin faptul ca aduc multe informatii stiintifice, fac trimiteri la carti, deschid un portal spre cunoastere prin joc si creativitate.

Din 2009, de cand am publicat prima carte, am pornit prin scoli, gradinite, ludoteci si biblioteci in Bucuresti si in tara, unde am realizat ateliere de lectura, scriere si creativitate. Copiii au descoperit ca dintr-o poveste putem afla multe lucruri, ne putem realiza personajele preferate din diferite materiale reciclabile, putem face ilustratii sau semne de carte, putem rescrie povestile.

Sustin ateliere in continuare in scoli, la cerere. Sunt extrem de deschisa. O carte inseamna mai mult decat un autor. Este o echipa de oameni care muncesc la aparitia cartii (autor, ilustrator, editor, tipograf, corector, librar, curier, agent literar). Explicand acest lucru copiilor, vor aprecia mai mult lectura si cartea.

Crezi ca manualele scolare ar trebui sa aiba o deschidere mai mare in ceea ce priveste literatura contemporana?

Da. Manualele scolare necesita o deschidere mai larga spre literatura contemporana. La primar si gimnaziu s-au facut modificari in programa, multe fragmente sunt ale autorilor romani, dar si din literatura straina contemporana. Copiii sunt mai atrasi spre lectura, fata de cei din liceu, unde programa este cea de pe vremea mea, iar limbajul este invechit, la fel si tema romanelor.

Ce este „Ghidul manifest de promovare a lecturii”, ghid pe care il putem descarca gratuit de aici?

Ghidul manifest de promovare a lecturii” a fost creat in 2020, cand pandemia ne-a schimbat viata, iar parintii erau ingrijorati pentru ca educatia copiilor va avea de suferit. Am adus exemplificari pe genuri literare – poezie, proza, articole stiintifice, biografii – si categorii de varsta cum poate fi folosita lectura, dar si scrierea creativa. Sustin mai mult ca oricand scrisul terapeutic pe baza de poveste, scrisoare sau jurnal la copii, dar si lectura, instrumente la indemana oricui pentru obtinerea succesului.

Cum ti se pare piata de carte pentru copii din Romania?

Piata de carte pentru copii din Romania este bogata si variata. Observ multi parinti, da, da, chiar si tati care scriu. Este o explozie de carti ale autorilor romani in ultimii ani. Ce ma bucura foarte mult este publicarea unor carti scrise chiar de copii! Acestea chiar merita promovate!

Ceea ce recomand parintilor, este sa nu aleaga carti pentru proprii copii mergand pe baza propunerilor de pe grupurile de lectura de pe retelele de socializare, ci sa aleaga in functie de pasiunile si talentele copiilor, astfel ii apropie de lectura si ii motiveaza in dezvoltarea abilitatilor pentru pasiunea proprie.

Ne poti impartasi mai multe detalii despre atelierele creative? Unde si cand au loc, in ce constau, cui se adreseaza?

Claudia Groza

Desigur. Atelierele creative s-au mutat in online, dar le desfasor si la clase de elevi, respectand conditiile impuse de pandemie, la invitatia invatatorilor. Am trei segmente de ateliere:

  • De scriere creativa
  • De biologie distractiva
  • De lectura si creativitate

Atelierele constau in primul rand in dobandirea unui vocabular vast, a unor abilitati de comunicare in scris, dar si orala, a dezvoltarii cunostintelor generale invatand prin joc, interdisciplinar si prin lectura. Toate atelierele au la baza CUVANTUL.

Atelierele se adreseaza copiilor dornici sa invete pentru ei, nu pentru nota, care vor sa aiba o viata mai buna ca elev, student si ca viitor adult. Atelierele ajuta la increderea in sine, dar si la descoperirea pasiunii si chiar a unei viitoare meserii.

Cand ai timp sa te ocupi de toate acestea, avand in vedere ca esti mama de gemeni?

Da, sunt mama de gemeni si multe materiale le-am realizat inspirata de ei. Sunt atenta la nevoile lor, la ce le place si ce nu le place, caut solutii pentru a intelege emotii, procese, necesitati.

Nu pot spune ca imi este usor, cel mai mult timp imi ocupa scoala, cu toate rapoartele si situatiile cerute. Dar ma organizez in scris, respect agenda, deleg unele activitati si reusesc – cat de cat – sa bifez tot ce imi doresc pentru a aduce valoare celor care ma urmaresc.

Ce ne pregatesti in viitorul apropiat? Unde te putem gasi, online sau offline?

In viitorul apropiat incep o noua serie de cursanti a cursului online „Terapie prin scris”, dar pregatesc si unul despre „Biblioterapie”, precum si cursuri de biologie pentru cei care sustin bacalaureatul la biologie.

Pregatesc si carti pentru adolescenti si adulti, dar si continuarea seriei detectivului Curios.

Ma puteti gasi pe pagina de Facebook

Biologie cu voie buna si 10 la bac – pentru cei ce au nevoie

Terapia prin scris

Invit parintii pe grupul Detectivi in educatie

Va astept si pe canalul de youtube Educatia in valiza

Claudia Groza

O intrebare de care nu scapa niciuna dintre intervievatele Chic-Elite: Care este viziunea ta vizavi de femeie si putere? Te consideri feminista?

Femeile sunt puternice! Chiar si in spatele unui barbat de succes, se afla tot o femeie puternica. Sunt multe femei scriitoare care nu au fost incluse in manuale de-a lungul timpului. Dar asta nu inseamna ca nu au scris bine. Intreaba o mama cand nu mai poate, cat mai poate si vei intelege ce inseamna puterea. Sunt femei care au obtinut victorii in domenii precum cercetare, aviatie, NASA, spionaj.

Da, ma consider o feminista. In „Cartea femeilor care merita mai mult” de dr. Shefali se precizeaza ca daca femeile ar fi mai unite, multe probleme ar disparea. Invat adolescentele sa se bazeze pe ele si nu pe un barbat care le ofera bani.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord