Studiu de caz: Campionatul European de Patinaj artistic, Stockholm, 2015
L-am urmarit cu placere, dar si «cu un alt ochi». Cel pe care tocmai l-am mentionat.
Si iata ce am descoperit.
Performanta, atributele ei, modul cum o poti atinge si cum este validata, ce faci cu ea si/sau cum te schimba.
Despre performanta putem vorbi la modul individual si in echipa. In pereche.
Atributele ei sunt constant aceleasi: datele native (darul sau talentul cu care te nasti) si determinarea, munca sustinuta; antrenamentul pentru performanta, chiar daca pot fi numarati pe degete cei care o si ating. Si tocmai pentu ca pot fi numarati pe degete, e usor de observat cum «gestioneaza» performanta, cum ii schimba (sau nu), ce fac cu si din ea.
Performanta individuala la masculin si feminin: asemanari si deosebiri
Asemanarile sunt cele deja mentionate. Cu nuanta ca poti descoperi cu usurinta participantii (competititorii) pentru care este o bucurie sa fie pe gheata, care stralucesc chiar fara a ajunge in top, fara a primi medalii. Sunt cei care, clar, fac ce le place si au satisfactie cand se depasesc pe ei insisi sau cand simt ca pot mai mult. Si se mobilizeaza pentru acest «mai mult».
In competitia feminina, gratia de pe patinoar e dublata de o rivalitate evidenta intre participante. Dincolo de propria reusita, e urmarita la mare intensitate evolutia rivalelor. Nu e vorba doar de a fi tu cat poti de buna, ci si despre a fi mai buna decat cealalta/celelalte sau de a o/le vedea esuand. In asteptarea rezultatelor, fetele pastreaza distanta la propriu si figurat, sunt rezervate; uneori, mai lasa sa le scape o grimasa sau un suras triumfator. Spre deosebire de baieti care sunt mai relaxati, isi dau mana, vorbesc, fac glume amicale. Ei au dat totul pe gheata. Riscand totul adeseori! E o lupta cu ei insisi si mai putin intre ei. Odata ce au iesit «din arena», pot fi buni amici si, oricum, solidari.
Poate ca am dreptate, poate nu. Daca ati ratat campionatul acesta, mai sunt ocazii sa verificati cele afirmate sau sa le contraziceti..
Performanta genurilor
Parca, totusi, ne plac mai mult probele de perechi. Bine, imi asum subiectivitatea! Imi plac mai mult probele de perechi.
In cea mai spectaculoasa – care «proba de perechi» se si numeste, genurile lupta pentru performanta impreuna. Si sunt extraordinare! Acel impreuna e extraordinar! Cat de mult pot femininul si masculinul cand au un obiectiv comun si dau tot ce e mai bun fiecare in parte si unul pentru altul! Aproape ca nu iti vine sa crezi ca e… real!
Preocupati de rivalitatea genurilor, pare-se ca ignoram frumusetea cooperarii dintre ele. Dintr noi 🙂 Cand exista, da! La patinaj, ca si in viata, perechile pot fi exemple de povesti de, spre sau despre reusita; de, spre sau despre performanta!
«Povestea genurilor»
Tot in patinaj (ca si in viata), se scriu si povesti de dragoste 🙂
In patinaj, le putem admira in proba de dans. Aici nu mai e loc de competitie. Aici, Povestea este totul! Povestea pe care un el si o ea aleg sa o interpreteze. De care se bucura si unul, si celalalt, si unul pe altul. Si, mai ales, bucura publicul. Caci, mai mult decat in orice alta proba, aici emotia se simte puternic. Daca exista!
Cand povestea nu e doar interpretata, ci e traita, pare-se ca «se aleg» castigatorii.
Sclipirea din priviri de la finalul programului nu se aseamana nici macar cu satisfactia – din aceleasi priviri, cand afla ca au castigat locul I sau, oricum, locul dorit.
E acel gen de sclipire pe care o cautam si in viata. Dar care nu se aprinde oricum sau oricand. Nu poate fi simulata, nici disimulata. Este sau nu! Iar cand este, e si semnalul unei povesti de viata IMPLINITE. Si, se spune, nemuritoare!
Tu cu ce fel de performanta «cochetezi»?
sursa foto: sports.ru