Citesti acum…
Ce a venit momentul sa schimbi, pentru a fi bine cu tine insuti?

Ce a venit momentul sa schimbi, pentru a fi bine cu tine insuti?

de  Dana Russu I coach comunicareianuarie 21, 2022

Traiesc si eu ca si tine, in aceasta societate care nu promoveaza ideea de a fi autentic si nici nu ne incurajeaza sa fim autentici. Dimpotriva, exista atat de multe instrumente tehnice – aplicatii si tot felul de filtre foto – care ne invata sa NU ne aratam asa cum suntem si ne arata ce butoane sa apasam ca sa fim persoane  cat mai perfecte.

Mai cred, ca aceasta tendinta nu este noua si semintele ei sunt sadite inca din familie cand ni se spun diverse lucruri de genul: „Nu e frumos sa faci asta…” sau „Nu se face asta…” sau „Stai in banca ta…” si asa mai departe.  Suntem indepartati de autenticitatea proprie inca de la cele mai fragede varste. Nu din rea vointa ci pur si simplu, pentru ca asa au considerat adultii din jurul nostru ca este bine in acel moment. Copil fiind, ai asimilat povestile spuse de cei din jurul tau si nici nu aveai alta optiune atunci.

Acum esti adult, esti autonom si esti responsabil pentru cine esti si cum te afirmi; nu mai este nevoie sa-ti spui aceleasi povesti. Totusi, multi oameni fac asta…isi spun aceleasi lucruri, traiesc in aceleasi mecanisme si cu aceleasi convingeri. Sunt convinsa ca aceste tipare ti-au servit foarte bine pana la un moment dat, insa, intrebarea mea este: Crezi ca te vor duce mai departe?

Ce am observat eu, la oamenii cu care lucrez, este faptul ca intr-un anumit moment din viata, cand au ajuns la o anumita maturitate, incepe sa-i stranga „haina” pe care au primit-o din copilarie.  Au crescut in ea, le-a servit foarte bine mult timp, insa acum o poarta din ce in ce mai greu. Pentru ca in buzunarele acestei haine sunt pietre grele numite convingeri, tipare, experiente, situatii neincheiate si/sau mecanisme cu care adultul de azi nu se mai identifica.

Chiar daca in mod constient nu stii sa definesti exact ce anume te deranjeaza, ce anume nu-ti place la viata ta, corpul iti transmite mesaje in diferite moduri.  Asculta-ti corpul!  Intr-un fel sau altul vei simti un disconfort, o stare interioara de agitatie, o stare de nemultumire personala fara sa poti identifica un anume motiv, pur si simplu nu te vei simti bine cu tine insuti.  Acestea sunt indicii clare, sunt mesaje prin care corpul vrea sa-ti spuna ceva.  Asculta-l inainte ca aceste mesaje sa se amplifice si sa devina somatizari.

Ce a venit momentul sa schimbi, pentru a fi bine cu tine insuti?

Daca ai ajuns in punctul acesta, iata ce poti sa faci:

  1. Accepta ce simti, accepta ca ceva te nemultumeste, accepta starea interioara de agitatie, accepta ce iti transmite corpul.  Nu fi rezistent(a) la propriile mesaje pentru ca mai devreme sau mai tarziu, negarea ta va duce la un conflict interior.
  2. Intreaba-te se simti, intra in contact cu emotia ta si permite-i sa fie exprimata.  Reprimarea emotiei in mod repetat, nu va face ca ea sa dispara ci doar o vei ascunde mai bine.  Pana cand vrei sa o ascunzi…?   Da-ti voie sa te eliberezi de aceea emotie.  Este absolut normal sa faci asta.  Cauta acel cadru sigur pentru tine si elibereaza-te.
  3. Cauta cauza si lucreaza cu ea.  Dupa ce te-ai eliberat de emotie, dupa ce ai echilibrat incarcatura emotionala, te simti mai bine, ai mai multa claritate si rationalul tau are acum cale libera pentru a descoperi care este radacina, care este cauza starilor tale interioare, despe care am vorbit mai sus.
  4. Alege pe cineva  care sa te insoteasca in aceste demersuri catre tine.  Ai nevoie sa fii incurajat(a), ai nevoie sa primesti confirmari si ai nevoie sa te simti in siguranta.  Un specialist stie cum sa fie alaturi de tine, tocmai pentru ca s-a specializat.

Faptul ca este langa tine, te imputerniceste si te incurajeaza sa vezi acele aspecte extraordinare alte tale, pe care nu le-ai putut vedea, pentru ca erai ocupat(a) cu haina care ti-a ramas mica.

Te indemn sa fii autentic cu tine insuti/insati, sa renunti la haina care nu mai e potrivita pentru tine si sa-ti croiesti una noua si autentica, in care sa te simti bine cu tine.

Fii autentic, fii asa cum vrei tu, nu cum si-ar dori altii sa fii!

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Dana Russu I coach comunicare
Dana Russu I coach comunicare
Sunt Specialist in Comunicare Relationala (prin metoda ESPERE) si coach cu formare la scoala lui Alain Cardon. Sunt pasionata de comunicare de mult timp si mi-am hranit aceasta pasiune cu cei peste 20 de ani de relationare de afaceri, in diferite segmente de nisa. In sesiunile unu la unu, combin metoda ESPERE – Energie Specifica Pentru Ecologie Relationala Esentiala, cu tehnici de coaching sistemic. Cred cu tarie ca metoda de lucru cea mai buna este cea care raspunde nevoilor tale. Lucrez cu convingerea ca, daca esti dispus(a) sa faci lucruri pentru tine, pentru cresterea ta, progresele apar. Daca ti se pare ca nu faci progrese, intreaba-te ce gand nu iti da voie sa le vezi. In cursurile de grup consider ca fiind importanta interactiunea autentica si ma concentrez pe stabilirea unui cadru sigur in care toti participantii sa se poata exprima asa cum sunt, intr-un mod natural. De aceea, prefer sa organizez cursuri cu un numar limitat de participanti. Am absolvit facultatea de Comunicare si Relatii Publice, cu lucrarea de licenta "Relatiile cu clientii la limita dintre marketing si comunicare". Am scris-o cu multa placere si inspiratie, pentru ca am pus pe hartie observatiile si experientele mele din comunicarea directa de afaceri. Am lucrat din timpul facultatii si asta a fost pentru mine un mare plus. Pasiunea mea pentru coaching s-a conturat foarte bine in timpul MBA-ului, datorita unei doamne profesoare din Germania, care a facut prin contributia ei, ca modulul de coaching, sa fie materia mea preferata. Atat de mult mi-a placut, incat am decis ca lucrarea stiintifica de absolvire sa fie din acest domeniu. Si asa am facut, lucrarea pe care am scris-o se numeste "Rolul Coachingului in Organizatii". Sunt optimista si in egala masura pragmatica. Cred in potentialul tau urias si cred cu tarie ca ai puterea de a reusi ce iti propui. Fii autentic(a), fii asa cum esti tu!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord