„Atingerea obiectivelor reprezinta 90% stare si 10% actiune”

Ce visai sa fii cand erai mica? Cum s-au schimbat lucrurile intre timp? Incepem 2021 cu un interviu despre visuri, comunicare si lectiile oferite de 2020, cu Dana Russu, un coach cald si un trainer ale carui cursuri sunt dedicate comunicarii armonioase.
– Ce visa Dana mica despre cum va fi cand va fi mare?
Ce intrebare frumoasa ai ales pentru a incepe aceasta conversatie! Multumesc!
Din ceea ce mi-a povestit mama mea, stiu ca Dana mica (pe la 5 ani) inversa raporturile de varsta deseori cand se intalnea cu oamenii mari. Altfel spus, imi placea sa joc rolul de profesoara, cu adultii cu care interactionam. Acestia nu numai ca nu se opuneau, ba chiar erau foarte ascultatori si faceau ce le spuneam eu. Pentru ei era amuzant, insa eu imi luam rolul foarte in serios. Mai tarziu, pe la 10 ani, faceam acelasi lucru cu copii de varsta apropiata cu a mea.
Acum, privind in urma, revazand aceste amintiri si uitandu-ma la ceea ce fac azi, mi se pare ca aceste lucruri au sens.
– Unde este Dana mare acum?
Dana a ajuns intr-un punct din care are multe de oferit oamenilor deschisi, care doresc sa se cunoasca mai bine si sa evolueze. Prin cursurile de comunicare pe care le organizez si prin sesiunile individuale, lucrez si ii sustin pe cei care vor sa-si dezvolte abilitatile de comunicare, astfel incat sa dezvolte relatii frumoase si sanatoase. Modul in care comunicam, incepand de la comunicarea cu noi insine si pana la comunicarea profesionala, este determinant pentru calitatea relatiilor noastre si pentru nivelul de multumire personala.
– Ce ne poti spune despre principalele etape (profesionale si personale) din devenirea ta?
In urma cu aproximativ 20 de ani, cand am pasit pe drumul meu profesional, fara sa stiu in acel moment unde ma va duce, imi doream foarte mult sa fac lucrurile cat mai bine posibil. Aceasta dorinta puternica a fost pentru mine ca un far care mi-a luminat tot timpul calea. Imi amintesc ca, in anii aceia, nu existau atat de multe resurse cum sunt azi, astfel ca imi cautam inspiratia in carti si in oamenii cu care lucram.
La inceputurile mele, am avut sansa sa am un sef care tocmai se intorsese in Romania din SUA, dupa 15 ani. Viziunea lui si modul de gandire erau complet diferite de mentalitatea romaneasca de atunci. In perioada aceea, am invatat foarte multe lucruri esentiale pentru business. Imi amintesc si acum cuvintele pe care le spunea tuturor angajatilor lui: „Orice ai face, alege sa faci bine! Indiferent daca faci cafele sau daca esti director”. Am avut o relatie profesionala excelenta, care a reprezentat pentru mine baza pentru dezvoltarea mea ulterioara.
Mi-am continuat activitatea, invatand tot timpul. Imi amintesc ca ma trezeam dimineata mai devreme, ca sa am timp sa citesc o ora inainte de a incepe programul. Citeam, mergeam la cursuri si aplicam cat puteam de mult din ceea ce invatam. Dupa 12 ani in care m-am dezvoltat profesional, am simtit nevoia sa trec la urmatorul nivel si am facut cursul de formator, care a fost pentru mine transformational. Din acel moment, s-a deschis o usa catre o alta parte din mine, care astepta sa fie descoperita si cu care sunt astazi foarte conectata. A urmat MBA-ul in limba germana – o experienta extraordinara, care mi-a adus foarte multa valoare. Apoi scoala de coaching si specializarea in metoda ESPERE. Acestea din urma (dar nu ultimele) m-au ajutat sa rafinez tot ce am acumulat in timp, atat la nivel de experienta cat si la nivel de cunoastere.
Sunt bucuroasa si recunoscatoare ca am avut sansa sa lucrez cu oameni care m-au inspirat si care mi-au facilitat accesul la potentialul meu. Le multumesc mentorilor mei pentru tot ce au facut pentru mine si pentru contributia lor la devenirea mea!
– Cum a fost pentru tine 2020?
Lasand la o parte contextul pandemic, a fost un an cu provocari si in egala masura a fost un an in care am realizat multe lucruri, am facut in 2020 cam cat as fi facut in 3-4 ani. Sunt foarte recunoascatoare pentru tot.
– Ce lectii iei din el?
In 2020, am invatat, mai mult ca oricand, cat este de important sa ma pot adapta si sa fiu cat pot de prietenoasa cu necunoscutul. Dupa perioada de inceput a pandemiei (in care am fost destul de speriata), vazand ca nu poate nimeni sa stie cand se va termina, mi-am dat seama ca este esential sa raman conectata la obiectivele mele si asta am facut, asta fac si acum. Inainte de pandemie, ideea de curs online era undeva pe o lista cu lucruri de facut… candva (pentru ca prefer interactiunea directa in sala). Restrictiile si toata situatia generala m-au facut sa ma mobilizez in acest sens si acum toate cursurile mele sunt gandite si adaptate pentru on-line. Cursurile desfasurate on-line au si beneficii – le ofera acces si oamenilor din afara tarii si in felul acesta distanta nu mai este un impediment.
– Ai o experienta importanta in vanzari si dezvoltarea afacerilor. Ce ai pune intr-un top 5 al recomandarilor pentru dezvoltarea portofoliului de clienti si a afacerii, care functioneaza acum?
Eu cred cu tarie ca relatiile pe care le creeaza si le dezvolta o companie reprezinta cel mai important ”asset” al sau. Pe de o parte relatiile cu angajatii sai (1), pentru ca obiectivele se ating prin contributia oamenilor care lucreaza intr-o firma si pe de alta parte relatiile cu clientii (2). In ambele situatii, este vorba de interactiune si de comunicare pentru ca, fiecare dintre noi, dincolo de rolurile pe care ni le asumam in organizatii, suntem fiinte umane si acest lucru ne defineste in relationare. Tinand cont de aceste lucruri, urmatoarele elemente importante, in opinia mea, sunt: abilitatile de comunicare (3) – care sunt necesare pentru a ne sustine relatiile, conectarea (4) – pentru o comunicare autentica si ascultarea nevoilor (5) – pentru ca existenta unui produs/serviciu are sens daca acopera o nevoie.
– Din experienta ta, cum se imbina (influenteaza?) rezultatele concrete in afaceri, succesul profesional cu dezvoltarea interioara?
Prin succes profesional eu inteleg obiective atinse, adica performanta si rezultate – toate acestea vin ca urmare a dezvoltarii interioare. Imi place sa spun ca dezvoltarea personala merge mana in mana cu dezvoltarea profesionala, pentru ca un om ca sa aiba succes este necesar ca el sa-si doreasca acest succes in primul rand la nivel personal. Astfel apare motivatia si aceasta ne ajuta sa cautam instrumente si mijloace pentru a ne dezvolta. Orice persoana care se dezvolta personal, va duce acea dezvoltare, acele abilitati dobandite si in zona profesionala.
– Care din paradigmele vehiculate in zona de dezvoltare personala ai observat ca in cazul tau au avut rezultate si in ce au constat acestea?Pentru mine functioneaza foarte bine idea conform careia atingerea obiectivelor reprezinta 90% stare si 10% actiune. Asta nu inseamna ca actionez mai putin, ci inseamna ca starea interioara pe care o am cand fac acele actiuni este foarte importanta. Cred ca starea interioara este cel mai de pret bun al meu! Ea reflecta nivelul de motivatie, reflecta relatia cu mine insami si acesti parametri imi influenteaza in mod major tot ceea ce fac.
– In cursurile si sesiunile de coaching pe care le tii, folosesti metoda ESPERE. Ce presupune aceasta metoda? Ne poti da un exemplu concret despre cum o putem aplica intr-o situatie din viata de zi cu zi?
Metoda ESPERE – creata de psihosociologul francez Jacques Salomé – reprezinta un set de concepte, instrumente si reguli de igiena relationala care ne ajuta sa trecem de la reactional la relational, ne invata cum anume sa comunicam, cu noi insine si cu ceilalti, astfel incat sa avem relatii viabile, energetigene si non-violente. Aceasta metoda poate fi invatata la orice varsta. Cuvantul ESPERE este un acronim care provine de la expresia: Energie Specifica Pentru Ecologie Relationala Esentiala.
In viata de zi cu zi, se intampla deseori ca, prin felul in care vorbim cu celalalt, sa avem tendinta sa-i impunem ceea ce credem noi, dintr-o buna-credinta si fara sa ne gandim ca daca facem asta avem o atitudine antirelationala.
Va invit ca acum, dupa ce ati citit acest text, sa tineti cont de una dintre regulile ESPERE, care suna cam asa: Renunt sa-mi impun propriile certitudini si credinte, pentru ca: nu gandesc in locul celuilalt pentru el, nu il pot schimba pe celalalt, dar pot schimba felul in care il percep, felul in care il ascult si in felul acesta pot schimba relatia mea cu el.
– Vorbind despre coaching, care este cea mai puternica intrebare care ti-a fost adresata si ce a insemnat pentru tine?
Pentru mine cartile reprezinta o parte importanta din viata, am invatat foarte mult din carti, de fapt. Este ca si cum autorii cartilor imi vorbesc prin intermediul a ceea ce au scris. Mesajele lor ajung la mine si de cele mai multe ori declanseaza un proces de constientizare.
Cea mai puternica intrebare din viata mea este titlul unei carti – ”Ce spui dupa Buna ziua?” scrisa de Eric Berne, fondatorul analizei tranzactionale. Intrebarea este puternica si acum, dupa ce au trecut destui ani de cand am citit si recitit cartea. Voi ce spuneti dupa „Buna ziua”?😊
– Intr-o postare de-a ta in social media spui „Comunica bine cu tine insuti si vei comunica usor si cu cei din jurul tau”. Ce sa facem ca sa comunicam bine cu noi insine? Cum ne dam seama ca ne iese?
Relatia cu sine este un subiect amplu, ma voi referi la el atat cat imi permite spatiul aici.
Daca nu ma inteleg bine cu mine insami, cum as putea sa ma inteleg bine/sa relationez cu ceilalti? Un prim pas pentru o buna comunicare cu sine ar fi sa observam in ce situatii ni se schimba starea interioara si sa ne punem intrebari, sa vrem sa ne intelegem mai bine pe noi insine. Acest lucru e posibil sa nu fie usor intotdeauna si e nevoie de rabdare si intelegere, pe drumul catre sine.
Ne dam seama ca avem o buna comunicare cu noi insine atunci cand suntem impacati cu deciziile pe care le luam si nu ne invinuim daca lucrurile nu ies intotdeauna asa cum ne dorim, atunci cand acceptam ca uneori e posibil sa gresim, cand intelegem ca noi suntem responsabili atat pentru dorintele, cat si pentru fricile noastre.
– Ce stim /constientizam prea putin despre comunicare si ar avea un impact major asupra vietii noastre daca am sti /aplica?
Cred ca un lucru pe care nu-l constientizam este faptul ca daca vorbim nu inseamna ca in mod automat, are loc o comunicare.
A comunica inseamna a pune in comun, a impartasi ganduri, idei, trairi si experiente cu scopul de a ne imbogati reciproc schimburile relationale. A comunica nu inseamna a convinge, a domina, a accepta. Cred ca, daca ne-am gandi la aceste lucruri, relatiile noastre ar fi altfel.
– Ce obiceiuri de final de an ai? Dar de inceput de an? Cu ce beneficii pentru tine vin ele?
La final de an imi place sa fac cadouri si surprize si alegerea cadoului este pentru mine un demers pe care il iau foarte in serios, ma gandesc ce preferinte are persoana respectiva, ce preocupari are si ce mesaj vreau sa transmit prin cadoul pe care il fac. Imi place sa ma bucur de bucuria altora, acesta este ”beneficiul” meu. La inceput de an, uneori, trimit mesaje/cadouri persoanelor carora din diferite motive n-am reusit sa le trimit la sfarsitul anului. Nu se mai asteapta, asa ca le fac o surpriza.
– Daca ar fi sa iti adresezi o intrebare, care ar fi aceea?
Imi pun intrebari deseori, pentru ca iubesc intrebarile. Cum pot sa aduc valoare, prin ceea ce stiu si prin ceea ce pot sa fac, in grupurile si cu oamenii cu care interactionez?
– Cum ai raspunde?
Raspunsul se regaseste in cursurile pe care le organizez, in sesiunile individuale, in postarile din social media si in alte mesaje pe care le transmit public.
In incheiere as vrea sa transmit un mesaj pentru cititorii Chic-Elite: Comunicarea este un fel de a fi, care, pe de o parte, ne deschide drumul catre noi insine si pe de alta parte ne deschide o usa catre relatii autentice si implinitoare.
Lasa un comentariu