Citesti acum…
Anida Lasto: „Cea mai mare dovadă de putere constă în păstrarea demnității și a umanității”

Anida Lasto: „Cea mai mare dovadă de putere constă în păstrarea demnității și a umanității”

de  Cristina Lincuoctombrie 19, 2019

Este un trend destul de pronunțat pe piața de carte contemporană românească ca autorii să scrie sub pseudonim. În acest context, permite-mi să încep interviul nostru cu o întrebare firească: Cine este Anida Lasto și de ce nu-și dezvăluie identitatea? „Anida Lasto” este cumva o anagramă?

Anida Lasto este un om empatic, dar și critic. Pun mare preț pe sistemul de valori în care adevărul, oricât de brutal se arată, este de preferat în locul unor minciuni frumoase. Apreciez profunzimea, bunul-simț, corectitudinea. Detest superficialitatea. Așadar, omul din spatele numelui este comunicativ, optimist, direct și totuși imperfect. Cititorul e cel care alege să oglindească munca mea, iar eu aleg să-l respect. Însă chipul meu, vârsta sau alte aspecte de acest fel nu contează în ecuația dintre mine și cititori. Tot ce contează este mesajul transmis și felul în care aceștia se identifică cu personajele și cu acțiunile descrise de mine. Nu contez eu ca personaj real, dincolo de imaginea Anida Lasto. Dacă scrierile mele ating sufletul celor care mă citesc, omul din spatele proiectului Anida Lasto și-a împlinit menirea.

Cum ai început să scrii? Este acum „meseria” ta de bază sau e doar un hobby?

Anul acesta se împlinesc șaisprezece ani de când am scris primele versuri. Am scris pentru mine în tot acest timp. Acum trei ani am simțit nevoia de a scrie și pentru ceilalți. Din mine – pentru ei. Cred că nevoia eu-lui de a-și cânta frământările în public vine dintr-un prea plin copt în procesul de maturizare. Însă, este un proces continuu. După ce am depășit limitele timidității, m-am lăsat mânată de impulsul ce a zăcut în mine prea multă vreme și-am decis să împărtășesc lumii bucăți din sufletul meu. Scrisul nu este meseria mea de bază, ci marea mea pasiune.

Ce reprezintă pentru tine fiecare dintre cărțile tale: „Zuzu” și „Dialoguri cu sufletul”, ambele publicate recent la editura Bookzone. Ne dai detalii despre fiecare în parte, te rog?

ZUZU și ZUZI sunt EL și EA care dansează pe linia dintre prietenie și relație, proiectând în mediul online idealuri dorite și neîmplinite. Discuțiile lor ating puncte sensibile, ZUZU și ZUZI puteți fi oricare dintre voi, rămâne să descoperiți singuri cursul relației lor și deznodământul acesteia.

Dialoguri cu Sufletul” este un proiect mai profund care provoacă la introspecție. Sunt atâtea întrebări ce ne frământă constant, o permanentă bătălie între rațiune și suflet care de multe ori ne secătuiește, astfel încât această carte poate reprezenta un urlet al fiecăruia dintre noi ce la un moment dat simte că nu mai rezistă să poarte pe umeri războiul cu propria persoană, cu iubirea, cu conștiința ori cu timpul.

Tot la editura Bookzone a apărut și cartea „Destin în pași mărunți” – scrisă în colaborare cu colegii mei: Adelina Iștoc, Alina Marghescu, Andreea Peptan, Andrei Dullo, Dan Florea, MEG Ciurchea, Ofelia și Raluca Irimie.

„Destin în pași mărunți” este invitația de a-ți primi vulnerabilitățile în oglinda sincerității. Dincolo de un proiect literar, în cadrul căruia vei observa experiențe diferite, mesajele transmise pot reprezenta calea către regăsirea destinului tău.

„Destin în pași mărunți” te va trece printr-o multitudine de stări, menite să-ți înlăture măștile, rând pe rând, până la dezvăluirea autenticității pe care fiecare dintre noi alegem să o îngropăm adânc, într-o profunzime aproape uitată. Dansul cuvintelor și al tăcerii așternute între paginile acestei cărți este răspunsul unor întrebări ce te frământă de prea mult timp.

Pe când următoarea carte? Ne poți dezvălui câte ceva din ea?

Cartea la care lucrez în prezent se va numi „LIBER pe Tinder” și tratează întâlnirile și relațiile inițiate pe Tinder. Va fi o carte surprinzătoare, savuroasă, scrisă cu mult umor și autoironie la adresa personajului principal, va descrie realitatea zilelor noastre fără menajamente. În curând, veți face cunoștință cu povestea de dragoste din Adelina și Adelin.

Ce altceva ar trebui să știe cititorii despre tine?

Mă găsiți în mediul online oricând doriți să povestim, cu „Anida Lasto”, pe Facebook, Instagram și WordPress.

O întrebare de care nu scapă niciuna dintre intervievatele Chic-Elite: Care este viziunea ta vizavi de femeie și putere? Te consideri feministă?

Susțin independența financiară și emoțională a femeilor, echilibrul și îndeplinirea oricărui vis prin muncă și perseverență. De asemenea, susțin și păstrarea feminității și a profunzimii, dincolo de momentele în care sunt nevoite să răzbească prin greutățile vieții cu o mască a durității legată pe chip. Cea mai mare dovadă de putere constă în păstrarea demnității și a umanității, indiferent de situațiile ivite.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord