Citesti acum…
Alătură-te înființării Centurii Verzi București-Ilfov!

Alătură-te înființării Centurii Verzi București-Ilfov!

de  Cristina Lincuaprilie 19, 2023

Poluarea a atins cote alarmante în capitala României! Fundația Alex Găvan, împreună cu parteneri și susținători, luptă pentru un viitor mai curat și începerea demersurilor pentru CENTURA VERDE București-Ilfov. Alătură-te și tu petiției, ajutând astfel la campania „Împreună pentru Centura Verde”! Luptă și tu pentru viitorul tău și al copiilor tăi!

Link petiție: https://campaniamea.declic.ro/p/ImpreunaPentruCenturaVerde

Platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” intervine pentru combaterea poluării din Capitală. Inițiativă vizând protejarea pădurilor din Ilfov transmisă Parlamentului. Apel la autorități pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov. Petiție

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul capitalei zeci de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice adunate sub umbrela platformei „Împreună pentru Centura Verde” (www.centuraverde.ro), solicită autorităților protejarea pădurilor din județul Ilfov și începerea neîntârziată a demersurilor pentru crearea Centurii Verzi București-Ilfov.

Proiectul de lege (https://bit.ly/43nAGsL) propus de platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” presupune punerea sub protecție a întregii vegetații forestiere a Ilfovului și constituie piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov. El a fost întocmit cu implicarea deputatelor Diana Buzoianu și Oana Cambera și a fost depus la Parlament pe 12 aprilie.

Printr-o petiție online, platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”, invită cetățenii să se alăture și solicită politicienilor și autorităților:

I. Înaltul patronaj al Președintelui României, Excelența sa, Klaus Iohannis pentru platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”.

II. Adoptarea și promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov.

III. Un plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă și Centura Verde București-Ilfov.

IV. Includerea centurii verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027.

V. Un calendar asumat pentru implementarea Centurii Verzi București-Ilfov.

VI. Includerea subiectului legat de poluarea aerului din București în agenda CSAT-Consiliul suprem de Apărare a Țării.

Centura Verde București-Ilfov reprezintă un proiect pe care dacă nu îl tratăm acum cu maximă prioritate și seriozitate, viitorul ni-l va impune oricum, la un cost de sănătate, economic, ecologic și etic înmiit.

Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune „deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și conștientizarea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui obiectiv.

Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești.

Partenerii platformei: WWF, Greenpeace, Fauna&Flora, Asociația Kogayon, Grupul de Inițiativă Civică Codrii Vlăsiei, Social Innovation Sollutions, Impact Hub Bucharest, Fundația Comunitară București.

Ambasadorii platformei: Alex Dima, Andreea Marin, Mircea Cărtărescu, Elisabeta Lipă, Charley Ottley, Melania Medeleanu, Oana Pellea, Ioana Nicolaie, Horia Tecău, Eugenia Vodă, Cristian Mungiu, Gabriela Szabo, Alexandru Tomescu, Carmen Uscatu, Florin Negruțiu, Raluca Negulescu-Balaci, Lucian Mândruță, Oana Ghiocel, Cristian Lascu, Alina Kasprovski, Alexandru Stermin, Anamaria Hâncu, Dan Ștefan, Orieta Hulea, Ciprian Stănescu, Oana Neneciu, Vlad Craioveanu, Laura Bouriaud, Andreas Beckmann, Dan Dinu, Valentin Sălăgeanu, Iain Trewby, Ciprian Teleman, Teodor Frolu, Daniel Sărdan, Tibi Ușeriu, Magor Csibi, Liana Buzea.

Organizațiile susținătoare se regăsesc pe site-ul platformei

„Împreună pentru Centura Verde” este un proiect al Fundației Alex Găvan. Fundația a fost creată să manifeste în plan concret viziunea fondatorului său conform căreia ”Universul înseamnă abundență, generozitate și altruism”, prin desfășurarea de proiecte în domeniul mediului, al educației, al sportului, artelor și în zona socială.

Alex Găvan:

„Împrejurări excepționale, precum cea în care ne aflăm acum, cer acțiuni și măsuri excepționale, cer viziune excepțională și îndrăzneală excepțională. Și etică excepțională. Iar toate astea se pot face doar însuflețiți de o dragoste excepțională.”

Florin Stoican:

Pădurile periurbane au un rol esențial în asigurarea calității vieții locuitorilor marilor orașe. Sunt plămânii verzi ai celor mai poluate zone locuite de către oameni, oxigenează aerul și filtrează poluanții, asigură conectarea orășenilor la natură, oferă posibilități multiple de recreere, petrecere a timpului liber și educație, protejează zonele locuite, asigură un microclimat plăcut și conservă biodiversitatea. Pentru toate acestea și multe altele, aceste păduri trebuie protejate și utilizate pentru rolul lor preponderent social și de mediu și trebuie extinse în așa fel încât orășenii să beneficieze la maximum de aceste beneficii.”

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord