Ele ne tulbura uneori cu imagini terifiante, ne bucura alteori cu trairi luminoase, ne incita prin mister si ne intriga uneori repetandu-se iar si iar. Ce-o fi cu aceste povesti pe care le tot tese mintea noastra in timpul somnului? Inspiratoare sau infricosatoare, pline de intelepciune sau generatore de confuzie, visele au ghidat umanitatea de secole, uimind si incitand artisti, filozofi, poeti, scriitori, regi sa creeze.
Cum intelegem visele
S.Freud, C.G.Jung, Mircea Eliade, Joseph Campbell sunt parte dintre nenumaratii specialisti si cercetatori care au intuit importanta viselor pentru sufletul si dezvoltarea personalitatii umane, au lucrat cu ele, au descoperit dimensiunea lor transpersonala si au descifrat sensul universal al miturilor si simbolurilor, exprimate in vise. Si totodata sunt cei care ne inspira si pe noi in acest proces de descoperire.
Cum intelegem visele si limbajul inconstientului? Raspunsul care apare spontan e urmatorul: cu grija, rabdare si staruinta.
Atitudini necesare in lucrul cu visul
Grija pentru ca e o munca delicata si de profunzime iar sensul e unul foarte personal si poate fi revelator de destin si misiune personala.
Rabdare deoarece nu toate sensurile apar imediat. Uneori e nevoie de mai mult timp de reflectie si aşteptare ca sensul cel mai profund al unui vis important sa ni se reveleze. Ar fi indicat sa ne scriem visele imediat ce ne trezim, pentru a nu le uita.
Staruinta ca sa descifram temele repetitive si simbolurile care evolueaza, cresc, isi amplifica si diversifica sensurile. Sunt vise care se dezvaluie rapid propriei constiinte, sunt altele carora le descoperim sensul dupa niste ani. Conteaza sa le tinem aproape pe cele pe care le simtim semnificative. Sa nu le lasam sa se piarda, sa ni le reamintim cand reapare acel simbol iar intr-un nou vis.
Metode si tehnici
Dintre tehnicile folosite in lucrul cu visele, mentionam asociatiile libere, dramatizarea si jocul de rol, continuarea visului, visul lucid, desenul, modelajul in lut, imaginatia activa.
Metoda asociaţiilor libere a fost generata si intens folosita si descrisa de Freud. Este una din tehnicile de baza in orice travaliu analitic. Consta in a spune ce iti trece prin minte, in mod spontan, apropo de diverse elemente din vis si a nota care sunt aceste asocieri, pentru a descoperi ce simbolizeaza in corelatie cu restul visului.
Singur sau ghidat?
Putem descoperi unele sensuri individual. Conditiile cele mai prielnice pentru a ajunge cat mai rapid la intelegerea integrala a unui vis sunt: ochi care sa te vada, urechi ca sa te auda, inima care sa te primeasca, o constiinta care sa te oglindeasca. Deoarece cu un ghid bine antrenat care a dus o munca de ani de zile in lucrul cu propriile vise, e mult mai usor sa descifrezi intelesurile si sa stii ce sa faci cu ele in viata concreta.
Este o munca de decodificare, in care sensul e revelat si se reveleaza constiintei atente si treze. Nu exista intelesuri prestabilite care sa poata fi gasite in dictionarul de vise. Descoperim pas cu pas ce doreste sa ne spuna inconstientul si, in final, apare un Mesaj clar si corent. Cand nu e doar interpretare, ci gasirea acelui Sens profund, atunci apare un Aha!, o stare de iluminare interioara. Acesta e semnul ca interpretarea e corecta si am integrat si energetic un continut ce a trecut pragul dinspre inconstient spre constiinta, si nu e doar un joc al mintii.
De ce sa caut sa inteleg visul?
Visele ne pot aduce mesaje importante care sa corecteze atitudinea constiintei si sa ne orienteze actiunea. Nu toate mesajele ne sunt pe plac, nu toate ne aduc energie. Ne arata o oglinda a noastra: ce simtim, ce gandim, cum ne comportam, ce nu vedem la noi, cum sa ne purtam?
“Gata, am inteles!” Si apoi, ce fac cu acest inţeles? Uneori e suficienta constientizarea, deoarece se elibereaza o cantitate de energie ce era captiva in subconstient datorita reprimarii. Alteori e nevoie de o schimbare constienta de atitudine si comportament. Trebuie sa dam viata acelui mesaj, sa fie adus in concret, prin efort voluntar.
Recomandari pentru a-ti intelege visele
Nu recomandam folosirea dictionarelor de vise care spun ca daca visezi o stea inseamna ca o sa ai noroc sau altceva similar. Pot fi utile dictionarele de simboluri care dau acces la niste sensuri universale, ce pot completa semnificatia data de mintea care interpreteaza. Daca rezonezi interior cu acel sens! Nu te uita in dicţionar inainte de a face asociatiile libere personale. E mult mai valoros ceea ce apare spontan in tine, decat ce scrie intr-o carte.
Cateva carti pe care le recomandam: Amintiri, vise, reflectii – C.G. Jung, The way of the Dream – Marie Louise von Franz, Introducere in psihoterapie analitica – Mihaela Minulescu, Dreambody – Arnold Mindell, Semne si simboluri – Clare Gibson, The dynamics of symbols – Verena Cast, Le reve: cle de l’identite – Georges Colleuil, Psihologie si alchimie – C.G. Jung.
Limbajul viselor e limba sufletului. Daca vrei sa-l urmezi, pentru a fi multumit si in pace cu tine, descifreaza-i codurile si adu mesajul in viata ta.