Acasă Chic Health Tam The, o cheie spre o viata sanatoasa

Tam The, o cheie spre o viata sanatoasa

11
0

Oana.bunDupa 22 de ani de arte martiale si studiul unei enumerari impresionante de terapii si metode de dezvoltare personala (pe care le veti afla in interviul ce urmeaza), psihologul Oana Petriman a ales Tam The, o cheie spre poarta unei vieti sanatoase si o practica datorita careia s-a recuperat in urma unui accident de masina cu impact devastator asupra corpului sau.

Descoperind contul tau de FaceBook, mi-a atras atentia termenul de „gimnastica psiho-corporala”. Este folosit doar in asociere cu Tam The? Ce inseamna mai exact?
Tam The-ul face parte din Ansamblul Artelor Corporale Asiatice. Sintagma „gimnastica psiho-corporala’’ este asociata Tam The-ului, Tam semnificand starea mentala si inima si The – corpul. Este o disciplina a corpului si spiritului, bazata pe principiul Qi, energie vitala.

Constiinta este, incontestabil, o forma de energie vehiculata de catre sistemul nervos. Constiinta si concentrarea, adica focalizarea si intensificarea constiintei asupra unui anumit loc din corp par sa aiba o putere de activare a functiunilor, a metabolismului vital, in regiunea asupra careia se indreapta activitatea creierului, deci energia creste in locul catre care imi indrept gandul. Stim deja ca ne putem influenta corpul, mediul, chiar si evenimentele prin gandurile optimiste sau pesimiste pe care le emitem.

In Asia este stiut faptul ca acolo unde iti este gandul, acolo este si energia. Tam The-ul este disciplina starii de bine si reprezinta un mod de viata. In tumultul vietii cotidiene, este necesar sa ne facem timp pentru a sta de vorba cu noi, cu propriul corp, pentru a ne conecta cu momentul prezent si pentru a ne constientiza trairile. Tam The-ul s-ar putea defini in cateva cuvinte ca o succesiune de miscari lente, menite sa induca o stare de unitate si de armonie intre corp si spirit. O metoda de a ne fructifica energia printr-un program de gimnastica energetica. Se adreseaza atat spiritului, cat si corpului fizic, fiind un concept filozofic (Yin – Yang), dar si o stiinta a vindecarii.

Practicarea Tam The-ului incepe cu invatarea miscarilor specifice, activitate care nu necesita o pregatire fizica speciala. Al doilea nivel presupune insusirea tehnicii respiratiei. Cel de al treilea nivel presupune o combinare a miscarilor, a respiratiei si a activitatii mentale. Astfel se poate dirija energia vitala (Qi) prin corpul omenesc. Scopul final este o viata sanatoasa si obtinerea unitatii dintre corp si un spirit tanar.

„Cum ne antrenam” psihicul, ce obiective ne putem propune si in cat timp pot aparea rezultate?
Cea mai simpla forma de a ne antrena psihicul este de a ne „invita gandurile” sa respire odata cu noi. Cand practicam Tam The mintea se elibereaza de orice gand. Suntem atenti la noi, la propriul corp, la respiratie si la momentul prezent. Aici si acum suntem in deplina armonie cu noi insine si cu intregul Univers. Principalul obiectiv este sa nu iti propui obiective, ci sa traiesti constient in momentul prezent. Este cea mai mare „provocare”. Pentru a ne antrena awareness-ul corporal si mental bine, practica Tam The propune metode de concentrare mentala si meditatie („Tinh Phap – arta pacii interioare”).

Poti sa imi dai un exercitiu simplu, pe care il putem practica acasa?
Da. Stand in picioare sau asezat, cu spatele drept, inspir in cinci timpi si expir in cinci timpi si cu fiecare inspir si cu fiecare expir sunt tot mai atent la corpul meu, la tensiunile care poate sa apara in corp, unde sunt blocaje, tensiuni, dureri… Imi duc incet atentia prin corp si relaxez incet fiecare muschi, tendon, articulatie.

Totul se intampla in ritm propriu si lipsit de efort. Relaxarea se produce cu ajutorul respiratiei si a atentiei constiente asupra tensiunilor din corp, care in timpul exercitiului, cu o contributie voluntara, se detensioneaza. Sunt un atent observator al propriei mele fiinte, cu ajutorul meditatiei active care se realizeaza in timpul acestui exercitiu. Aici si acum sunt prezent in propriul meu corp. Mintea mea relaxeaza orice urma de tensiune sau incordare. Respir ușor, fara efort si cu fiecare inspir si cu fiecare expir sunt din ce in ce mai relaxat.

Care a fost parcursul cautarilor tale in ce priveste cunoasterea si auto-dezvoltarea pana cand te-ai oprit la Tam The? De ce l-ai ales si ce impact a avut asupra ta?
Parcursul meu in ceea ce priveste cunoasterea si dezvoltarea personala este unul in miscare. Consider ca in permanenta avem ceva de invatat, de studiat si de reflectat, de experimentat, de trait. Am descoperit Arta Tam The prin practica Artelor Martiale, metoda Qwan Ki do, al carei fondator este Maestrul Tong. Practic aceasta metoda de aproximativ 22 de ani si am obtinut gradul de instructor in 2004 (centura neagra 1 dang). Am fost fascinata de modul in care Maestrul meu, prin demonstratiile pe care le facea, controla energia si isi misca propriul corp cu o viteza incredibila, avand o suplete si o vitalitate incredibile. Invataturile sale au avut un impact semnificativ in formarea mea de acum.

In cadrul pregatirilor sportivilor de la lotul national de Qwan Ki do (din care am avut onoarea sa fac parte), urmam atat o pregatire tehnica, cat si una mentala si la final se lucrau tehnici de relaxare, meditatie activa si Tam The (pentru linistirea mintii si a trupului). Dupa ce m-am retras din competitii in 2008, am inceput sa pun din ce in ce mai mult accent pe practica Tam The, medicina traditionala, meridianele energetice, energie vitala, tehnici de respiratie… etc.

Studiam inca din 2001 masajul therapeutic, yumeiho, masaj tibetan, merkaba. Eram interesata de corpul uman dintr-o perspectiva holistica: minte, trup si suflet. Am facut facultatea de psihologie, un master in psihologie clinica, cativa ani de auto-analiza personala, formare de baza in psihoterapie gestalt, curs de psiho-oncologie, diferite alte cursuri de NLP, coaching, hipnoterapie,Time Line Therapy, Reiki, yoga, chado, meditatie Zazen, Mindfulness. Lista ramane deschisa, iar Tam The-ul ramane o constanta.

M-am oprit la Tam The in urma unui accident de masina pe care l-am avut acum 3 ani, cu un impact devastator, as putea spune, asupra corpului meu, iar Tam The-ul mi-a folosit cel mai mult dintre toate celelalte practici invatate, in recuperare. Practica aceasta contine toate elementele necesare dezvoltarii interioare. Autoanaliza si reflectarea mi-au dat timp sa constientizez importanta bogatiei interioare pe care ne-a transmis-o Maestrul nostru: „Calea (Artei Corporale) este aproape, dar omul o cauta departe de sine”.

Din dubla ta perspectiva, de psiholog si terapeut Tam The, care sunt cele mai importante „lectii” / „concluzii” la care ai ajuns pana acum in ceea ce priveste descoperirea si „imblanzirea” gandurilor si emotiilor si emotiilor care nu ne fac bine?
Daca mentalul sufera, corpul este si el bolnav, dar daca mintea isi canalizeaza gandurile spre vindecare si armonizare (prin tehnici specifice), corpul se insanatoseste. Eu nu impart gandurile in „bune” sau „rele”, ci mai curand reflectez cu privire la gandurile productive sau contraproductive. Pe cele din urma le consider „ganduri sabotoare” și, ori de cate ori le observ in mintea mea, le invit sa respire alaturi de mine:)

Ce inseamna asta? Stiu ca anumite ganduri imi pot produce suferinta si ma pot imbolnavi. Stresul cotidian, activitatile de rutina etc. imi pot provoca tensiuni, nervi, furie, suparare, emotii negative. Cand practic Tam The revin „aici si acum” si observ ca toate acestea s-au intamplat in cursul zilei, deci sunt din trecut. Sau poate ma ingrijorez pentru ce am de facut maine si sunt din nou stresata si panicata si atunci sunt in viitor. Si atunci imi spun: atunci cand practic Tam The sunt „aici si acum”. Aici si acum practic disciplina starii de bine. Inspir si expir si eliberez orice urma de tensiune, de suparare, de indoiala din corpul si din mintea mea.

In practica de cabinet am observat, de asemenea, ca lucrul corporal ii ajuta pe clienti si faciliteaza un contact mai bun cu ei si cu mediul. La persoanele care sufera de anxietate, depresii, fobii, exercitiile de respiratie si constientizare corporala sunt necesare. Persoanele foarte stresate si agitate pot invata tehnici eficiente de relaxare pe care le pot folosi in pauza de la serviciu sau acasa, pentru a se detensiona si pentru a-si creste vitalitatea, atat de necesara in viata de zi cu zi.

Sa ne imaginam cateva situatii provocatoare, prin care trece poate fiecare dintre noi la un moment dat. Cum ai raspunde cel mai bine la:

a) o zi / o perioada foarte stresanta
Imi pastrez bunele obiceiuri si le ”traiesc”, adica daca am avut o zi stresanta, seara inainte de a ajunge acasa ma pot opri intr-un parc sau raman 15 minute la cabinet si practic Tam The. Pot alege alternative cum ar fi: sa merg la un masaj sau sa ma plimb o tura prin parc, sa stau in fotoliu si sa ascult sunetul marii… etc.

b) o persoana care te dezamageste puternic
Cand o persoana ma dezamageste foarte puternic, imi dau seama ca poate asteptarile mele au fost altele decat realitatea. Noi ne imaginam tot felul de lucruri despre oameni si percepem doar o parte din ”adevar”. Analizez si reconsider unele aspecte, pe altele le accept asa cum vin, urmand filozofia simpla de viata ca nimic si nimeni nu este intamplator in viata noastra si aleg sa vad resursele pe care le pot folosi din aceasta experienta pentru viitor. De fapt ceilalti nu ne pot dezamagi, e propria noastra dezamagire fata de proiectia pe care am facut-o si care nu corespunde cu ceea ce este.

c) un contract care iti asigura confortul financiar, incheiat pe neasteptate
Zambesc. Pentru ca am experimentat asta de curand si am semnat alte doua contracte, tot pe neasteptate. Desigur, lucrurile care ne surprind pot fi placute sau neplacute, dar tot de la Maestrul meu am invatat sa imi pastrez acest ”termometru intern” care imi mentine temperatura constanta sau echilibrul. Vreau sa spun cu asta ca :”nu e bine, nu e rau, doar este!” Atat timp cat ne pastram calitatea de observator al propriei vieți, perceptia noastra despre noi insine, despre lume si viata se schimba. Aspectul financiar este important, dar nu e singurul. Adevarata bogatie a unui om consta in valorile sale morale, in spiritul sau, in exemplul vietii sale. Indiferent ce este in exterior, in interior ”termostatul intern” mentine temperatura constanta:)

Se vorbeste foarte mult despre subconstient. Ce nu ne spune nimeni despre el?
Ce nu se spune si mi se pare esential este ca el ne guverneaza. Si atunci se naste intrebarea: ”Cat de des esti constient de subconstientul tau?” Cat de des stai de vorba cu subconstientul tau? Cred ca toti oamenii, indiferent de cultura pe care o au, indiferent de varsta sau de starea materiala, poarta in interiorul lor potentialul de a intra in legatura cu adevarul in mod direct, palpabil. Este nevoie doar ca, din cand in cand, cineva care a avut putin mai mult timp pentru a cerceta aceste lucruri, sa va aminteasca fiecaruia dintre voi despre ceea ce purtati inauntru. Suma tuturor deciziilor constiente sau subconstiente ne-au adus unde suntem astazi. Subconstientul nostru are un potential enorm. E necesar doar sa devenim constienti de asta si sa traim constient.

In invazia de oferte de terapii alternative, cum iti faci auzita vocea? Nu s-a ajuns la un preaplin?
Consider ca tot ce aduce valoare pentru cresterea calitatii vietii e necesar. Tam The-ul poate fi o cheie spre poarta unei vieti sanatoase. De fiecare dintre noi depinde ce doreste sa experimenteze. ”Vocea mea” este felul meu personal de a trece prin lume. Consider ca fiecare e liber sa isi aleaga propria cale. Exteriorul poate fi falsificat. Dar sa nu iti dai seama de propriile sentimente, valori, trairi, ce lasi in urma ta?

Mesajul este unul cat se poate de simplu: Bucurati-va de aceasta calatorie numita Viata! Fiecare o traieste intr-un mod unic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.