Am terminat recent volumul de proză scurtă al Mariettei Dobrin „Anotimpul iubirilor călătoare”, publicat în 2023, de Editura Pentru Artă și Literatură, și încă mă aflu sub influența acestei ideale lumi alternative pe care autoarea a brodat-o cu grijă, atenție și infinit de multă emoție cu fiecare dintre personajele sale, cu fiecare dintre întâmplările ce prind viață sub ochii noștri.
Proza Mariettei Dobrin este fragilă, delicată, parfumată și, așa cum spuneam, creează o alternativă paradisiacă a lumii cunoscute. Să nu mă înțelegeți greșit, nu totul este roz, simplu și frumos, nu vorbim de o lume plină de unicorni sau de fericire nelimitată. Dimpotrivă, multe dintre povestiri au o dimensiune dramatică complexă, pe care o resimți profund, până la izvorul lacrimilor și al pielii „de găină”. Ceea ce vreau să spun este că atmosfera, aluatul din care sunt făcuți oamenii creați de autoare, modul în care ei trăiesc, se relaționează și simt prezentul în mod conștient sunt ingredientele care, în viziunea mea, alcătuiesc o lume dezgolită de aparențe, o lume în care aș trăi începând de acum, în ciuda lacrimilor pe care mi le-am șters, din când în când, pe furiș. Și, într-un fel, chiar asta am făcut pe parcursul lecturii.
Complexitatea sentimentelor și a relațiilor interumane, jocul fin de lumini și de umbre sunt puse în valoare de tehnica literară aleasă de autoare și anume aceea de a combina realismul cu lirismul și introspecția, cu monologul interior al personajelor surprinse în diferite ipostaze în lupta pentru iubire. Pentru că, dincolo de toate, când tragi linie, iubirea este tot ce contează, în ciuda sacrificiilor și a suferințelor pe care, adeasea, aceasta le presupune.
Iubirile „călătoare” trec prin timp, unind trecutul cu prezentul și schimbând mereu decorul – o parte dintre acestea au loc în orașe italiene, țara adoptivă a autoarei, altele, pe meleagurile natale. Inevitabil, stilul natural și fluent, îmbogățit de accente poetice, te invită să-ți întorci atenția în interior, asupra propriilor povești de iubire, asupra propriilor traume și amintiri, pe care simți nevoia să le reanalizezi și să le vezi dintr-o nouă perspectivă.
În același timp, cartea este și o incursiune în universul feminității, precum și un manifest pentru libertate emoțională, împlinire și dreptul de a-ți urma propriul drum, în ciuda opoziției familiei sau a societății ce nu contenește, chiar și în secolul 21, să impună respectarea rolurilor tradiționale în cuplu.
În mod intenționat, nu am dezvăluit nimic din cronologia întâmplărilor pentru că aceasta este privilegiul fiecărui cititor, de a cunoaște direct, personal, fără intermediari, esența fiecărei povestiri și de a-și extrage, la urma urmei, propria concluzie.
Cartea „Anotimpul iubirilor călătoare” semnată de Marietta Dobrin, a doua apariție editorială a aurorei după debutul din 2021 cu volumul „Fata cu cimbru în buzunar”, poate fi achiziționată de aici.