Acasă Chic Life Stilul neoromanesc celebrat in filmul „Arhitectura Romaniei Mari”

Stilul neoromanesc celebrat in filmul „Arhitectura Romaniei Mari”

18
0

Asociatia Ance Europe a lansat in data de 23 noiembrie 2017 filmul documentar “Arhitectura Romaniei Mari”. Odata cu premiera filmului a avut loc si vernisajul expozitiei de fotografie „Stilul neoromanesc, arhitectura sufletului romanesc”. Evenimentul a fost gazduit de Palatul Noblesse, din Bucuresti.

Acesta este parte a proiectului “Arhitectura Romaniei Mari”, co-finantat de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, in cadrul Programului Acces Centenar, destinat celebrarii Centenarului Marii Uniri de la 1918. Evenimentul s-a bucurat de prezenta maestrului Ion Dichiseanu, protagonistul filmului, care a prezentat, cu ajutorul specialistilor, o latura a spiritului romanesc mai putin vizibila in ultimul timp: stilul arhitectural neoromanesc, cel care a unit romanii din toate regiunile istorice, conturand unirea teritoriala. Gazda evenimentului a fost Loredana Preda, presedintele Asociatiei Culturale Noblesse. La dezbateri au participat asistent universitar dr. Ada Hajdu – cercetator in istoria artei, Cristian Radu Nema si Mimis Ravanis – realizatorii filmului documentar, precum si autorii expozitiei de fotografie.

La eveniment au participat profesori de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, producatori si regizori de film, reprezentanti ai unor organizatii culturale active, promotori in domeniul socio-cultural si experti in domeniul turismului.

“Stilul national romanesc in arhitectura dateaza din ultimele doua decenii ale secolului al XIX-lea. Prima cladire in acest stil a fost ridicata in anul 1886. In aceasta perioada, arhitectii au stabilit sursele de inspiratie potrivite pentru crearea unui stil national romanesc, regasite si in arhitectura medievala a Tarii Romanesti si a Moldovei, dar si in arhitectura vernaculara munteneasca. Dupa Expozitia Generala din anul 1906, acest stil a cunoscut un succes pe scara larga, fiind preferat atat de autoritati, pentru construirea de edificii publice, cat si de privati. In perioada interbelica, stilul s-a oficializat, devenind marca a Romaniei, datorita capacitatii sale de a reflecta sufletul romanesc”, explica Bianca Michi  Nema, managerul proiectului.

Evenimentul s-a desfasurat intr-o atmosfera ce reconstituie confortul Bucurestiului de la inceputul secolului XX, intr-o cladire istorica total reabilitata de o echipa de arhitecti si constructori care au reusit sa-i redea stralucirea, dupa ce devenise o ruina.

Stilul national romanesc in arhitectura dateaza din ultimele doua decenii ale secolului al XIX-lea. Prima cladire in acest stil a fost ridicata in anul 1886. In aceasta perioada, arhitectii au stabilit sursele de inspiratie potrivite pentru crearea unui stil national romanesc, regasite si in arhitectura medievala a Tarii Romanesti si a Moldovei, dar si in arhitectura vernaculara

Proiectul se desfasoara in parteneriat cu editura „Noi Media Print” si este sustinut de Primaria Alba Iulia, Palatul Noblesse, Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”, Muzeul de Arta Populara “Doctor Nicolae Minovici”, Muzeul Municipiului Bucuresti, Colegiul National Elena Cuza din Bucuresti, Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti, Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si Restaurantul Casa Doina.

Initiatorul proiectului este Asociatia Ance Europe, infiintata in anul 2014, in scopul promovarii valorilor sociale, culturale si socio-culturale ale Romaniei si pentru incurajarea accesului la educatie, cultura si ocupare, prin dezvoltarea de proiecte multidisciplinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.