Acasă Chic Succes „Si convingerile pozitive ne pot limita”

„Si convingerile pozitive ne pot limita”

18
0

carmen.bunaFascinata de psihologie, domeniu pe care il aprofundeaza in prezent, ca studenta a Facultatii de Psihologie Titu Maiorescu din Bucuresti, Carmen Mardale isi asaza cu incredere si pasiune drumul ca Business Trainer & Coach, dupa ce, vreme de peste 10 ani, a facut cariera in companii multinationale, in cadrul departamentului de resurse umane. Am iscodit-o pe Carmen mai cu seama cu privire la rezonanta, calea aleasa de ea pentru dezvoltarea personala, dar si profesionala.

Ne-am intalnit de cateva ori, ti-am vazut fotografiile in Social Media – de fiecare data remarc la tine atitudinea naturala, faptul ca esti o persoana luminoasa. Rar reusim sa ne pastram aceasta calitate, ca adulti. Tu cum reusesti?
Voi lua aceasta constatare ca pe un compliment pentru care iti multumesc. Daca exista un lucru la care am tinut cu adevarat de-a lungul anilor, indiferent de plan – profesional sau personal, acela este autenticitatea. Cred ca, indiferent de rolurile sau planurile in care ne aflam, individul este unul. Asadar, cheia pentru mine este constientizarea, acceptarea, autenticitatea si ecologia.

Esti trainer in metoda Kutschera-Rezonanz. Teorii legate de rezonanta / vibratie am intalnit la mai multe „scoli” de dezvoltare personala. Prin ce este aceasta speciala? Ne poti spune ce impact a avut asupra ta?
A rezona (resonare in latina) inseamna a repeta un sunet, respectiv o vibratie. In fizica, simplu spus, rezonanta se intampla atunci cand frecventele undelor stimulante si a celor stimulate se afla intr-un raport armonios. In aceasta stare este posibila o interactiune optima intre sisteme. Asemanator pare a fi si in relatiile interumane: daca esti acordat pe frecventa proprie si cu a celuilalt, atunci este usor sa vibrezi impreuna cu el in acelasi ton.

Este exact ca intr-o orchestra – diferite instrumente produc oscilatii separate si totusi reusesc sa creeze un intreg armonios. Rezonanta inseamna a fi in armonie cu tine insuti (insati), cu mediul din care faci parte, astfel incat oamenii sa poata coopera de la egal la egal. In metoda Resonanz, dezvoltam competentele de sine (a fi in rezonanta cu tine insuti / insati), competentele sociale (a fi in rezonanta cu ceilalti) si cele de specialitate (a fi in rezonanta cu activitatile pe care le intreprinzi).

In ceea ce ma priveste, chiar felul in care am luat contact cu metoda este exemplificator in acest sens. Acum mai bine de 5 ani incepusem o formare in coaching, ma familiarizasem cu conceptul, dar simteam nevoia sa parcurg eu insami un proces de dezvoltare inainte de a lucra cu altii. La o prima cautare pe internet, constatand diversitatea metodelor si scolilor, am abandonat cautarea cu speranta ca va veni catre mine ceea ce e potrivit pentru mine, din moment ce imi doresc. Mergand la workshop-ul de coaching cu scoala pe care o urmam, am fost intampinata inca de la intrarea in hotel de cea care urma in acel weekend sa-mi fie indrumator si mai apoi trainer in formarea Resonanz. Nu numai ca m-a asteptat in capul scarilor, desi nu ne cunoasteam, dar eram asezate si in aceeasi banca in sala de curs. Sa fie rezonanta?!

Ce inseamna concret vibratia si de ce este importanta?
O vioara si un violoncel au ambele vibratii proprii diferite; pot insa, daca au fost acordate inainte, sa vibreze impreuna in armonie. La fel se intampla si cu noi, oamenii. Atunci cand suntem acordati unul la altul, putem sa ne pastram vibratia proprie si sa vibram impreuna.

Putem deveni constienti de vibratia noastra si a altora? Cum?
Inainte de a fi constienti de vibratia altora, este important sa fim constienti de noi insine. Exact cu aceasta se ocupa dezvoltarea personala, dar nu numai. Asa cum le spun si celor cu care ma intalnesc si in modul meu autentic o voi spune si aici. Constiinta de sine este cheia multor usi. Important este sa faci ceva in sensul acesta. Nu metoda este importanta. E bine sa o alegi pe cea care ti se potriveste, cu care rezonezi.  

„Schimba vibratia si iti schimbi viata” este o sintagma prezenta pe site-ul de descriere a metodei, care suna foarte bine dar mie se pare vaga, conceptuala. Desfacand in activitati zilnice aceasta teorie, ce ar presupune, concret?
In ceea ce ma priveste, n-as spune ca aceasta idee este legata de un set de activitati rutiniere. In ultimii 5 ani am petrecut aproximativ 50 de weekend-uri in acest proces plus alte sute de ore in lucrul cu ceilalti. Este vorba de constiinta de sine, putere interioara, trairea valorilor, indepartarea blocajelor, stare interioara, asumarea rolurilor, echilibrarea planurilor – personal & profesional. Odata constientizat, stii ce este important pentru tine, ce te sustine si ce te blocheaza inca, ce faci atunci cand iti pierzi starea interioara (si da, aici vorbim de tehnici), accepti mai usor

Ce ii inveti pe copiii tai din aceasta metoda? Sunt anumite obiceiuri pe care ii incurajezi sa le aiba?
Copiii mei sunt familiarizati cu aceasta metoda. Cel mare, care are deja 15 ani, a participat in 3 tabere Resonanz și, ori de cate ori este nevoie, apelam la aceste instrumente. Chiar inaintea evaluarii nationale de anul trecut, am lucrat pe una din convingerile limitative. Cea mica a crescut cu aceasta metoda. Refuzand sa ramana acasa atunci cand eu si sotul meu am urmat cursul de master am luat-o cu noi si a stat in sala 6 weekend-uri. Avea 4 ani atunci. Iar acum, cand e ceva ce o deranjează, ne cheama sa lucram cu ea. 

Ii incurajez sa experimenteze, sa fie curiosi, sa fie deschisi si in acelasi timp sa puna sub semnul intrebarii in special limitarile, sa-si dea voie sa se exprime si sa aiba pareri, sa fie autentici, sa asculte si sa se puna si in papucii celuilalt.

Ai o experienta importanta in mediul corporatist. Din ce ai observat tu ca se intampla la nivel de comunicare intr-o companie, la ce le-ai sugera „corporatistilor” sa fie atenti / sa schimbe pentru ca relatiile cu managerii & colegii sa se desfasoare mai armonios?
In opinia mea este esentiala o schimbare majora – omul in centrul atentiei si nu procesele. Mai mult, managementul si ierarhia, asa cum au fost ele importate din armata, nu mai raspund nevoilor si vremurilor actuale. As vedea utila mai multa flexibilitate comportamentala, stiind ca elementul catalizator din sistem este cel care are cea mai mare flexibilitate si implicit cele mai multe optiuni. Vezi regina in jocul de sah. 

Ceea ce am remarcat eu este ca noi, oamenii, cu cat ajungem mai sus in ierarhie suntem mai rigidizati sub influenta puterii si a reusitei si mai putin deschisi si dispusi sa ascultam, sa experimentam perspective noi, sa acceptam ca poate fi si altfel. Asa cum spunea la un moment dat o cursanta, si convingerile pozitive ne pot limita. Poate pentru relatii ar fi utila acceptarea vibratiilor diferite. Apa este formata din hidrogen si oxigen, dar pentru a fi creata este nevoie ca hidrogenul sa ramana hidrogen iar oxigenul oxigen. Nu e vorba de un hidrogen care mai degraba ar mai bun daca ar fi un pic altfel; poate sa aduca putin cu un alt element. Pentru a crea ceva diferit si mai mare / important decat fiecare element in parte, e nevoie sa fie acceptat fiecare asa cum este si fiecare sa fie constient de propria vibratie.

Este ceva ce crezi ca este important sa ne spui si nu te-am intrebat?
Ceea ce pot sa va mai spun este ca am aplicat si aplic aceasta metoda in programele pe care le derulez in companii cu rezultate foarte frumoase. Metoda Resonanz are aplicabilitate in mai multe domenii si de multi ani ea este folosita in business, educatie si sanatate.

Spun acesta si pentru a face cumva distinctia intre sfera aceasta a dezvoltarii personale si cea spirituala. Nu de putine ori intalnesc aceasta perceptie conform careia dezvoltarea personala are ceva mistic, ezoteric in ea. Eu nu spun ca nu exista interferente intre cele doua la nivelul individului, cu atat mai mult cu cat coaching-ul vizeaza echilibrul intre toate planurile, dar tehnicile, cel putin in metoda Resonanz, nu sunt chiar pasii spre iluminare, dar spre o viata echilibrata, da.

Articolul precedent„Mindset” de campion
Articolul următorCe face o persoana frumoasa sa se vada urata si invers
Dana Tudor
Jurnalist, consultant comunicare, personal branding si employer branding Am o experienta de aproape 20 de ani in comunicare si in presa scrisa si online, de business si life-style. Am contribuit la dezvoltarea unor branduri premium in presa romaneasca (Project Manager Eva.ro, redactor-sef Cariere) si am avut ocazia de a interactiona cu mii de manageri, antreprenori si guru internationali din mediul de afaceri, precum si cu unii dintre cei mai buni specialisti din diverse domenii care contribuie la un stil de viata frumos si echilibrat (parenting, nutritie, coaching, vestimentatie, etc.). Principale directii de activitate ale Buticului meu de Inspiratie sunt: employer branding si cursuri de life-style pentru angajatii companiilor, content mastery, PR & media relations, branding personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.