Citesti acum…
Proiectul unui cercetator roman din Olanda: CineCanta.ro, software 100% romaneasc

Proiectul unui cercetator roman din Olanda: CineCanta.ro, software 100% romaneasc

de  redactiaianuarie 16, 2016

cinecanta

Cercetatorul doctor inginer Dragos Datcu, plecat din Slatina in urma cu 14 ani, este specialist in analiza faciala si recunoasterea emotiilor, in sisteme de supraveghere si securitate la Universitatea Tehnica din Delft, Olanda. In tot acest timp nu a uitat ca este, inainte de orice, roman, astfel ca ultimii doi ani a lucrat la o aplicatie menita sa contribuie la prezervarea patrimoniului cultural romanesc, aplicatie pe care a lansat-o de Ziua Culturii Nationale: CineCanta.ro.

Momentan, este o aplicatie de etichetare a melodiilor romanesti, dar in viitor categoriile vor fi extinse, ajungand astfel si la muzica romaneasca clasica, la opera, povesti si basme pentru copii, teatru radiofonic, dar si filme romanesti, recognoscibile, intr-o prima faza, tot pe baza analizei audio, urmand ca, intr-o noua etapa a proiectului, CineCanta.ro sa poata recunoaste filme/videoclipuri utilizand analiza multi-modala (atat video, cat si audio).

Aceasta prezinta un caracter de inovatie deosebit, inclusiv pentru cele 1-2 produse straine existente deja pe piata internationala, care insa nu au astfel de facilitati si nici nu identifica muzica romaneasca, dat fiind ca tara noastra nu este un model clar de business pentru acesti cativa jucatori importanti de pe piata internationala.

Un alt caracter de inovatie deosebit al aplicatiei CineCanta.ro va fi integrarea unei tehnologii de calcul afectiv, pentru analiza melodiilor.

logo cine canta

„Aplicatia ce se instaleaza pe telefonul utilizatorului, este extrem de simpla. Functia de baza a aplicatiei presupune inregistrarea prin intermediul microfonului, a catorva esanione audio scurte (de ordinul a catorva secunde), apoi de a trimite aceste esantioane audio catre anumite centre in care se realizeaza recunoasterea propriu-zisa a melodiei, si de a prezenta datele referitoare la melodie, catre utilizator. In acelasi timp, aplicatia salveaza pe telefonul utilizatorului, in mod minimalistic, cateva date de identificare a fiecarei etichete, intr-o lista de melodii etichetate anterior de utilizator. Astfel, datorita faptului ca nici etichetarea propriu-zisa nu este realizata local, si faptului ca nici informatiile referitoare la melodia etichetata nu sunt pastrate local, aplicatia nu solicita in niciun fel telefonul utilizatorului.

Esential este sa retinem ca CineCanta nu acceseaza, prelucreaza, sau transmite date si informatii de natura privata, stocate in telefon. Aplicatia este absolut sigura din acest punct de vedere. Specific acest aspect deoarece exista multe aplicatii care in mod aproape nejustificat solicita acces la astfel de date si informatii. Utilizatorii nu pot şti cu exactitate ce anume se intampla cu datele lor private. Aplicatia CineCanta se diferentiaza in mod clar, vis-a-vis de astfel de practici, fiind absolut sigura pentru utilizator.” a declarat Dragos Datcu in cadru unui interviu radiofonic realizat la RRI de catre Roxana Iorgulescu.

CineCanta.ro vine in sprijinul culturii muzicale romanesti, pentru romanii din Romania, dar mai ales pentru romanii din stainatate. Versiunea curenta se cheama Laie Chioru’, dupa numele celebrului lautar Niculaie Chioru, care i-a indrumat primii pasi in muzica lui George Enescu.

Muzica usoara, populara, lautareasca, dar si cantece pentru copii. In plus, aplicatia iti ofera informatii variate, ce au legatura cu melodia etichetata. Informatii despre artist (spre exemplu pagina oficiala a artistului, pagina oficiala de pe Facebook, pagina oficiala a artistului de pe Yahoo, pagina oficiala a artistului de pe Wikipedia), apoi titlul si anul albumului din care face parte melodia.

Aplicatia te poate trimite catre pagina Youtube, unde poti asculta melodia etichetata, ori de cate ori doresti, oricand doresti. Nu in ultimul rand, aplicatia afiseaza versurile melodiei etichetate. Informatiile sunt afisate in masura disponibilitatii, pentru fiecare melodie, album, artist, in parte.

De asemenea, prin functia de share iti poti notifica prietenii de pe retelele sociale, asupra melodiilor etichetate de tine anterior, deci preferate. Deocamdata functia de share functioneaza doar pentru Facebook, WhatsUp si Tweeter.

Aplicatia CineCanta va ramane gratuita pentru utilizatori. Se poate instala si utiliza in mod gratuit pe telefoane mobile de tip Android si Windows Phone. Foarte curand va exista si versiunea pentru iPhone, aceasta fiind tot gratuita.

De asemenea, CineCanta este prevazuta cu un meniu in care utilizatorul poate selecta limba engleza pentru  intreaga interfata, deci poate fi folosita si de utilizatori straini.

Ca alternativa, exista si un site. Se cheama www.cinecanta.ro. Acolo exista link-uri spre paginile de instalare a aplicatiei CineCanta, pentru cele doua platforme, respectiv Android si Windows Phone.

CineCanta.ro

Dragos Datcu
Telefon: 0040 723472991, 0031 630895401
E-mail: email@cinecanta.ro

Care este reactia ta?
Articol bun
100%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
1Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord