Acasă Chic Health Produsele de ingrijire cu probiotice, noua tendinta in industria cosmeticelor

Produsele de ingrijire cu probiotice, noua tendinta in industria cosmeticelor

39
0

Noua…, nu foarte, doar ca nu a (cu)prins inca ceea ce se numeste in marketing  „mainstream”.

Ce sunt probioticele si ce beneficii promit?

Corpul uman e gazda pentru miliarde de microorganisme, ce depasesc ca numar celulele umane. O „armata” din aceste ecosisteme bacteriene (cam peste 1000 de specii) se gaseste pe piele. Studiile releva ca unele din acestea contribuie la sanatatea pielii: consolideaza bariera naturala impotriva bacteriilor nocive, ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului si pot chiar proteja impotriva cancerului pielii.

Folosirea in mod constant a unor produse de curatare a fetei destul de agresive, dupa cum si a sapunurilor antibacteriene, priveaza pielea de bacteriile bune, prietenoase, afectand in consecinta ecosistemul bacterian natural. La randul lui, acest lucru duce la uscaciune si diverse afectiuni: iritatii, eczeme, pusee de rozaceea sau psoriazis.

Asadar, ce poti face pentru a ajuta mecanismele naturale de aparare ale pielii si functionarea lor sanatoasa? Introdu probiotice.

Doi experti in ingrijirea pielii explica cum functioneaza probioticele la nivelul pielii si de ce merita sa fie parte a rutinei zilnice de ingrijire.

Ce sunt probioticele?

„Probioticele sunt microorganisme similare bacteriilor ce populeaza in mod natural tractul gastrointestinal,” spune Dr. Rhonda Klein, membra a Academiei Americane de Dermatologie (American Academy of Dermatology) si partener la Modern Dermatology, Connecticut.

Acestea faciliteaza numeroase functii sanatoase, de la producerea de serotonina si digestie, la cresterea rezistentei la boli si infectare, explica ea.

„Cu cat avem mai multe bacterii bune in organism, cu atat este mai mare probabilitatea de a fi prevenita multiplicarea bacteriilor rele ce cauzeaza simptome gastrointestinale, sindromul de intestin iritabil si inflamatia”, spune Dr. Klein.

Ce beneficii aduc probioticele pielii?

„Probioticele optimizeaza beneficiile curative ale bacteriilor bune de la nivelul pielii”, afirma Dr. Whitney Bowe, dermatolog in New York, autoare a cartii The Beauty of Dirty Skin. „Acest lucru include actiunea ca un scut protector impotriva bacteriilor rele ce cauzeaza inflamatie sau imbatranirea prematura a pielii, intre altele”.

Pentru persoanele predispuse la acnee, folosirea probioticelor „creeaza un mediu optim pentu bacteriile bune, rasturnad balanta impotriva bacteriilor ce duc la aparitia cosurilor — vinovatul principal fiind Propionibacterium acnes”, spune Dr. Klein.

Care e treaba cu pre-, pro- si post-bioticele?

Prebioticele sunt un compus non-digerabil care sustine vitalitatea bacteriilor bune din organism. „Se gasesc in alimente precum cereale integrale, banane, verdeturi, ceapa, usturoi sau soia. Intrucat nu le digeram, acestea trec direct in intestine, unde hranesc bacteriile sanatoase”, explica Dr. Klein.

Postbioticele sunt „produse metabolice derivate ale functiei bacteriilor naturale — enzime, acizi organici, polizaharide, peptide — molecule ce consolideaza bariera protectoare a pielii”, subliniaza specialista in dermatologie.

Probioticul potrivit pentru tipul tau de piele

Exista pe piata diverse produse cosmetice cu probiotice, de la produse ce pot fi aplicate prin pulverizare pe fata, la demachiante, produse hidratante sau seruri. Dar, asa cum e esential sa consumi probioticele potrivite pentru tine, este valabil si pentru cele aplicate pe fata. Discuta cu un specialist dermatolog despre cele mai portivite solutii pentru ten uscat, sensibil, gras, mixt sau pentru beneficii anti-aging.

Pontul expertului (Dr.Klein): cand cumperi un produs de frumusete cu probiotice, cauta intre ingredinte: Lactobacillus, Bifidobacterium, Vitreoscilla si zaharuri prebiotice ca xilitolul.

Aceste produse sunt delicate, „cele mai multe expira in cam 6 luni de la deschidere si trebuie pastrate intr-un loc racoros, unele chiar in frigider. Asa ca, citeste cu atentie instructiunile”, spune reputatul dermatolog.

Alte moduri de a fortifica microflora benefica a pielii

„Am crescut cu teoria privind rolul daunator al germenilor, instruiti fiind sa ii eradicam folosind sapunuri si geluri antibacteriene pana cand pielea devine „curata” sau fara bacterii. In ciuda acestui lucru, pielea sanatoasa e cu totul altceva decat „curata” potrivit acestei definitii”, subliniaza Dr. Bowe.

„Vindecarea si hranirea microbiomului pielii tale sunt esentiale pentru sanatatea ei”, adauga ea. Iata cateva mijloace simple:

  • evita exfolierea agresiva,
  • consuma mai multe fibre,
  • ai grija de sanatatea gastrointestinala si
  • redu consumul de antibiotice la strictul necesar

Probioticele – ingredient cosmetic promițător sau instrument de marketing?

Produsele cosmetice bogate in nutrienti sau alte ingredinte precum vitamine, antioxidanti, probiotice, acizi grasi Omega-3 sau enzime benefice, desi la moda, nu sunt totusi noutate absoluta. Ceea ce face probioticele un „breaking news” in industria cosmeticelor este modul in care sunt adaugate in formule, ceea ce are un efect direct asupra pozitionarii produsului in piata.

Pret exagerat? 

Produsele ce contin ingrediente fermentate sau probiotice sunt orientate spre piata cosmeticelor premium. Pastrarea probioticelor vii in timpul producerii si distributiei e complexa. Produsele trebuie vandute in conditii aseptice si este, de asemenea, necesar sa fie protejate de lumina excesiva, umiditate, caldura sau frig. Ambalarea este alta provocare. Dar potentialul este real si motivant atat prin prisma promisiunilor, cat si… din calcule.

Cu ten mixt, delicat, am incercat pana acum: apa micelara si laptele micelar cu probiotice Dr.Pierre Ricaud.

Laboratoarele Dr Pierre Ricaud, fondate in 1986, folosesc ingrediente naturale, fara parabeni, dozate in cantitate optima pentru a stimula celulele, respectandu-ti pielea. Intreaga productie are loc in Franta, iar produsele sunt dezvoltate tot in laboratoarele din Franta, cu avizul farmacistilor, dermatologilor si oftalmologilor. 

Intrebati specialistul in care aveti incredere, incercati si reveniti cu propriile pareri.

Produsele Dr.Pierre Ricaud sunt disponibile in Romania prin partenerii Escapade si pe www.escapade.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.