Acasă Chic Life Petruta Petre: „Femeia este o creatura puternica”

Petruta Petre: „Femeia este o creatura puternica”

25
0

Cum ai inceput sa scrii? Are legatura cu meseria de profesor?

Bun gasit tuturor cititorilor!

Cristina, multumesc din suflet, este o ocazie minunata de-a vorbi despre mine!

Mai intai as dori sa ma prezint in cateva cuvinte, pentru ca nu sunt multe de zis. Sunt un om mai putin cunoscut in media, iar ca autor nu am iregistrat vanzari fantastice, mult timp am stat in umbra, dar tot ce fac ma implineste spiritual. Imi ghidez pasii prin lume dupa a simti, sunt atenta la sentimente si imi place sa las in urma mea urme placute.

Ei bine, ma numesc Petruta Petre, sunt o femeie deschisa si privesc viata cu zambetul pe chip. Sunt mama, sotie, autoare de carte, profesoara de limba si literatura romana si… femeie. Da, scriu cu pasiune, cu aceeasi pasiune cu care visez ca intr-o zi…, cand voi fi mare, cartea va deveni valoroasa si oamenii se vor intoarce catre activitati intelectuale cu aceeasi ardoare cu care descopera acum lumea cibernetica. Nu spun ca este ceva rau in asta, ci doar ca este o activitate devoratoare de timp.

Eu cred ca nimic nu este intamplator pe lumea asta si primim uneori exact ce ne dorim. Nu stiu daca scrisul este o prelungire a profesiei mele sau invers. Am scris si inainte de-a deveni profesor de limba si literatura romana. Odata ce te pornesti sa scrii, e complicat sa te opresti. Este o actiune care te consuma si te incarca in egala masura; genereaza o energie fantastica sit e poarta in calatorii la care abia indraznesti sa visezi uneori.

Marturisesc ca primele mele scrieri au fost la varsta copilariei, inventam povesti pentruu copii mai mici, apoi in adolescenta am cochetat cu poezia studiindu-l pe Mihai Eminescu si pe Lucian Blaga care eram pentru mine sursa de inspiratie permanenta. Poezia ma fascineaza si acum la fel ca atunci. Pare o enigma care a absorbit toate emotiile lumii. Scrisul alina, vindeca, bucura. Incet, incet a devenit generatorul meu afectiv. Sa fii scriitor, inseamna inainte de toate sa fii citator, sa ai viziune, sa visezi in loc sa dormi si sa simti fiecare curgere a ideilor.

Petruta Petre

Esti autor Creator, Siono si Velvet Story. Cum ai defini relatia ta cu editurile?

Mi-am facut debutul literar la Editura Creator. Prin structura mea sunt o persoana consecventa, poate as fi continuat sa public in continuare la aceasta editura, dar nu am avut nicio satisfactie a muncii mele. Cand spun satisfactie nu ma gandesc neaparat la bani, ci la punerea in valoare a unui om. Asa ca dupa 7 carti publicate la editura Creator am inceput sa ma reorintez, sa caut altceva, sa descopar oamenii din spate, sa descopar valorile acestora. Oamenii raman acolo unde sunt valorizati, unde ceea ce scriu prinde viata intr-un mod uimitor. Am descoperit apoi Editura Velvet Story, unde am publicat o carte de poezie si m-am oprit din calatorie la Editura Siono. Aici am simtit din prima clipa ca este locul meu. Efectiv editorii imi intuiau dorintele si am inceput o colaborare frumoasa bazata pe comunicare, corectitudine, valori intelectuale comune…, si as putea continua. Am cunoscut oameni frumosi, oameni speciali. Am fost norocoasa.

Vorbeste-ne, te rog, despre fiecare dintre cartile tale.

Uf, cartile mele! Eu zambesc de fiecare data cand vorbesc despre scrierile mele. Ma cuprinde emotia imediat.

Am debutat cu romanul de dragoste El si ea adica noi, un roman intens scris din doua perspective narrative: el si ea. Ritmul actiunii este alert, planurile se intrepatrund si se separa rapid, incarcatura emotionala este puternica. Tema romanul este iubirea, care trece prin toate etapele culminand cu implinirea. Mie mi-a placut ce a iesit si recomand aceasta carte romanticilor, adolescentilor, oricui doreste o lectura dulce si relaxanta.

Dupa acest roman care a urmat seria pentru copii Intamplari cu pusti., care cuprinde trei volume a cate zece povesti fiecare Seria aceasta mi-e tare draga, cuprinde povesti din copilaria mea impletite cu povesti din viata scolii, din viata elevilor mei. Sunt intamplari in care fiecare copil se regaseste si fiecare parinte ofteaza aducandu-si aminte de poznele copilariei sale. Este un ghid sau poate fi un ajutor de nadejde pentru elevi si parinti la trecerea din ciclul primar catre ciclul gimnazial. Fiecare volum are un vocabular cu toate cuvintele explicate in context, multe curiozitati din stiinta sim ult umor. O recomand atat copiilor cat si parintilor.

Intre timp am publicat inca doua volume de poezie la Editura Creator: In numele iubirii si Pasii iubirii. Doua volume minunate, care cuprind poezii de dragoste, de dor, de la idile la elegii; poeme si pasteluri. Fiecare poezie transmite o emotie puternica, creeaza imagini uimitoare, declanseaza stari in sufletul cititorului. Recunosc, poezia este casa sufletului meu. Mi-e asa bine aici.

In vremea pandemiei am publicat cartea Puterea prieteniei, la Creator, o carte pentru copii, ce contine o poveste in versuri care evidentiaza rolul empatiei, al prieteniei si al iubirii – elementele necesare pentru a invinge chiar si un virus ucigas.

Urmatoarea carte a fost De-ale iubirii la Editura Velvet Story, o carte minunata, niste versuri nascute din lacrimi care cer lacrimi. Este o carte minunata cu un concept frumos si o grafica deosebita. Multumiri editurii!

Apoi am inceput colaborarea cu Editura Siono unde am publicat romanul O alta ea, un roman al transformarii feminine, au roman al revoltei si al regasirii. Am creat un personaj feminine pe cat de plamand si de ancorat in realitatea casniciei sale, pe atat de decis sa-si schimbe destinul. Este o carte care striga prin toti porii: se poate, dragostea invinge! Este o carte de citit.

La inceputil acestui an a aparut cartea pentru copii Si tati se joaca, zambesc acum de parca am intrat direct in lumea cartii. Este o intamplare amuzanta, educativa care combina lumea povestilor cu care am crescut toti, cu lumea copiilor de azi. A iesit foarte bine, iar povestea se citeste cu sufletul la gura. Va las sa va convingeti singuri de asta.

Asa arata cele zece carti!

Este greu sa fii scriitor contemporan?

Greu? Depinde de termenul de referinta as zice eu. Cand scrii, pentru ca nu cunosti alta modalitate de a lasa sufletul sa vorbeasca, este simplu. Eu scriu cu usurinta cu care visez si mi-as dori sa pot face asta in acelasi ritm. Multe povesti si-au pierdut intensitatea, pentru ca nu le-am scris la timp. Multe personaje isi cer inca dreptul la viata, in timt ce eu le tin captive prin fisiere. In fond, ce face un criitor? Asigura calatorii placate si creeaza personaje uimitoare, care sa devina parteneri de drum. E minunat, nu?

Care au fost ostacolele pe care le-ai intampinat pana acum pe piata de carte?

E complicat aici. Eu am facut mereu tot ce a tinut de mine, dar daca nu ai o colaborare in acest sens cu editura, obosesti. Tu scrii, tu promovezi, tu scrii in continuare, promovezi…, e un lant continuu. E multa energie risipita.

Nu am sa ascund nici faptul ca m-am lovit de rigiditatea oamenilor. Ca multe idei de promovare impreuna s-au dispersat ca ceata fara niciun rezultat. Si cand tot ce este al tau reprezinta 8% din vanzarea cartilor tale, credeti-ma ca dispare si cea mai mica dorinta de-a mai actiona intr-un fel. Scriitorul nu este valorizat deloc. Depinde de oameni, de respectul pe care-l aratam scriitorilor. De aici pleaca totul. Daca o editura isi respecta autorii, va face si promovare impreuna cu acestia, le va oferi si un procent decent din vanzare si va gasi solutii sa-i scoata din anonimat. Ma iertati, acest 8% spune tot. Si tacem.

Ma intorc iar catre Editura Siono ca sa arat si fata cealalta a pietei de carte si sa spun ca se poate. Exista o speranta. Si apoi, scriitorul nu face altceva decat sa lase urme, sa-si asigure nemurirea.

Cum ai defini atmosfera din „bula” ta de internet relativ la relatia scriitor-cititor?

Apreciez oamenii, iubesc cititorii. Ca autor de carte nu am vandut niciun exemplar, dar am oferit zeci, poate sute. Nu sunt genul care sa ma provez cartea agresiv, nu interactionez foarte mult pe grupuri. Las cititorilor dreptul de-a alege. Timpul meu este limitat si incerc sa-l utilizez cat mai bine. Prefer sa scriu sau sa visez.

Cea mai mare teama ca scriitor? Dezamagire? Bucurie?

Teama mea cea mai mare? Sunt cumpatata, nu am asteptari prea mari, deci nu prea am temeri. La inceput ma temeam de orice. Apoi am invatat sa nu mai vad orice. Sa nu mai citesc orice. In felul acesta ma pastrez in echilibru. La capitolul acesta: paza buna trece primejdia rea!

Ma bucur ca un copil cu tot sufletul pentru orice. Ma bucur cand scriu si simt ca mi-a iesit ceva, ma bucur cat oamenii se intorc catre mine cu aprecieri, ma bucur ca sunt si pot aferi franturi din sufletul meu.

Crezi ca se poate trai in Romania din scris?

Doamne, ce vis!

Da, stiu ca sunt oameni catre traiesc din scris in tara noastra. Au scris exact ce se dorea la un moment dat, au prins cum s-ar zice trenul pe care multi il asteapta. Toata admiratia mea. Cine stie ce ne asteapta! E bine sa ne pastram speranta.

Pe cand urmatoarea carte? Ne poti dezvalui cate ceva din ea?

Va fi o urmatoare carte, dar nu stiu care-si va cere dreptul mai repede sa iasa la lumina. Am multe poezii stranse care vor fi cuprinse in urmatorul meu volum, doua povesti pentru copii la care scriu si doua romane. Planuri exista, sa fie pace si sanitate sa le putem implini.

Ce altceva ar trebui sa stie cititorii despre tine?

Ehei, sunt multe de spus! Imi plac copiii foarte mult, imi place sa le ascult sufletele si sa-i fac sa creada ca pot ajunge exact ce-si doresc, ca pot realiza tot ce-si propun, ca lumea aceasta este a lor si abia asteapta sa o transforme intr-o lume mai buna.

In timpul liber imi place sa gatesc, sa experimentez preparate noi, bine…, in special dulciuri! De fapt, visul meu este sa am o librarie in care sa servesc prajituri traditionale, cafea si ceai. Sa fie un spatiu cald. Si daca se poate sa primesc un extra bonus de la Doamne, Doamne, as vrea ca tot aici sa am si o florarie cu flori in ghiveci. Cred ca asa arata paradisul.

O intrebare de care nu scapa niciuna dintre intervievatele Chic-Elite: Care este viziunea ta vizavi de femeie si putere? Te consideri feminista?

Mi se potriveste intrebarea aceasta perfect. Da, sunt o feminista. Cine nu ar lupta pentru drepturile femeii? Dar eu consider ca e nevoie de cumpatare si de echilibru in toate. A fi femeie este cel mai maret lucru, este un miracol. De aceea le incurajez pe toate cititoarele sa devina constiente de ceea ce sunt, de ceea ce pot realiza, de potentialul pe care-l ascund in inima lor. Le incurajez sa viseze, sa se bucure de viata, sa-si ofere timp. Le incurajez sa-si spuna si sa creada: sunt minunata!

Femeia este o creatura puternica. Lupta pana la epuizare cu o capacitate de sacrificiu extraordinara. Si stiti de unde vine toata aceasta putere? Din dragostea pentru copiii sai. Iar cand iubesti, faci numai lucruri bune.

Dragile mele cititoare, dragi femei, sunteti minunate!

Multumesc din suflet, Chic-Elite pentru oportunitatea de-a vorbi deschis despre mine! Multumesc din suflet, Cristina!

Ma gasiti aici, pe pagina de autor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.