Citesti acum…
Paradigma dintre Bine si Rau din perspectiva teologico-crestina

Paradigma dintre Bine si Rau din perspectiva teologico-crestina

de  Irina Cristina Tenunoiembrie 23, 2015

divin

Conceptia noastra despre bine si rau poate fi denaturata, astfel ca noi suntem tentati sa credem ca orice lucru care ne place sau ne face placere este bine si tot ceea ce este neplacut sau incomod pentru noi il numim rau. Biblia, insa, ne prezinta o alta perspectiva asupra conceptului de bine si rau. Analizarea unor aspecte arata ca identificarea raului cu neplacutul este gresita, incorecta.

Un prim aspect este dimensiunea divina, adica privirea binelui in raport cu voia si Fiinta lui Dumnezeu, si nu prin prisma a ceea ce ii aduce in mod direct placere omului. Binele nu este confortul de scurta durata, ci bunastarea de lunga durata a omului, pe care-l doreste Dumnezeu pentru noi. Conceptia noastra despre bine si rau este formulata pe baza unor date incomplete, ca rezultat al limitarii noastre ca fiinte umane. Acele percepte morale pe care le da El, si care mie mi se par atat de suparatoare si anoste, pot fi ceea ce El stie ca va lucra, de fapt, spre binele meu

Ultim, este de parere Millard Erickson, autorul lucrarii Teologie crestina.

Al doilea aspect este dimensiunea timpului sau a duratei. De multe ori unele experiente pe care le traim ni se par rele, dar dupa un timp ele aduc un bine mult mai mare, astfel ca ceea ce atunci ni se parea rau acum il vedem ca un bine. Al treilea aspect este legat de extinderea raului, adica ceea ce dintr-o perspectiva ingusta poate fi rau, intr-un cadru mai larg poate fi bine. Ceea ce face ca un lucru sa fie bun, este faptul ca Dumnezeu a planuit acel lucru, deoarece toate planurile, actiunile lui Dumnezeu sunt bune, si la fel si consecintele lor sunt bune. Viata e un dar, pe care l-am primit fara sa-l cerem, si care o sa ni se ia fara sa fim intrebati. Este un dar de care trebuie sa profitam in fiecare clipa, intelegand in acelasi timp ca nimic din ceea ce se intampla in timp ce noi ce ne bucuram de viata, nu este intamplator, totul se intampla cu un rost.

De aceea, nu trebuie sa avem o atitudine radicala cand ni se intampla ceva rau, pentru acest lucru poate avea consecinte pozitive pentru noi in timp. Faptul ca binele nu apare imediat in unele momente, asta nu inseamna ca s-a intamplat ceva rau. Totul depinde de modul in care sunt privite lucrurile de fiecare persoana in parte, de capacitatea fiecaruia de a percepe binele sau raul.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
100%
Despre autor
Irina Cristina Tenu
Daca se-ntreaba cineva Cine sunt oare eu Eu cu sinceritate spun Ca sunt un simplu pictor de cuvinte Ce zi de zi Nu cu o pensula, ci cu-un condei Nu pe un sevalet, ci pe-o hartie Pictez alese cuvinte Pentru-a bucura Alese suflete. Fiindca el, scrisul, A trezit in mine Dorinta de a trai altfel De a trai printre cuvinte De a transmite celorlalti Ganduri diverse De pe-a vietii scena Pe care am urcat Pentru-a-mi juca Al meu frumos si simplu rol.
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord