14,45 ha s-au alaturat celor 88 de ha de padure deja infiintate de Asociatia Padurea Copiilor, iar 89.950 de puieti au prins viata in regiunea Sud-Muntenia, in aceasta primavara. Trei comunitati noi – Filipestii de Targ (Prahova), Saelele (Teleorman), Urziceni (Ialomita) – si alte doua comunitati deja implicate in program – Colelia (Ialomita) si Maldaeni (Teleorman) – au fost beneficiarele campaniei de impaduriri din acest sezon.
In lunile martie-aprilie au avut loc lucrari de plantare manuala si mecanizata in cele trei localitati nou intrate in program, precum si lucrari de completare a plantatiilor deja existente. Intre cele 25 de specii alese pentru a corespunde conditiilor micro-climatice si de sol si care sa refaca biodiversitatea locala, 21 sunt specii autohtone si patru sunt specii repede crescatoare. Astfel, noile paduri infiintate au in compozitie: tei, mesteacan, cer, stejar pedunculat, stejar brumariu, stejar pufos, cires, nuc, salcam, paltin, frasin de Pennsylvania, frasin comun, sanger, mojdrean, ulm, vanj, malin, visin turcesc, corcodus, salcioara, corn, salba moale, porumbar, catina rosie si lemn cainesc.
Initiativa Asociatiei Padurea Copiilor de a creste paduri in 100 de comunitati din regiunea Sud-Muntenia este sustinuta prin programele corporative, dar si prin alte forme de implicare in comunitate a unor organizatii. In cadrul campaniei „Romania planteaza pentru maine” initiata de OMV Petrom prin platforma de responsabilitate sociala „Tara lui Andrei”, peste 70.000 de puieti au fost plantati pe o suprafata de 12 ha, cu sprijinul celor 238 de voluntari implicati in cadrul workshop-urilor de mediu, dar si prin angrenarea fortei de munca locale.
Asociatia Padurea Copiilor continua sa puna bazele extinderii suprafetei impadurite si in zonele urbane. Prin parteneriatul cu Consiliul Local Urziceni si cu sprijinul voluntarilor, un hectar de teren neproductiv a fost transformat in padure. Integrand peste 15 specii diferite de arbori și arbusti, atat cu rol forestier, cat si decorativ, viitoarea padure din Urziceni, Ialomita va reprezenta un adevarat sanctuar de biodiversitate. Intreaga comunitate locala se va bucura de o oaza de liniste si de un plaman verde amplasat chiar in vecinatatea Spitalului Municipal Urziceni.
Consiliul Filipestii de Targ din judetul Prahova a pus la dispozitie Asociatiei Padurea Copiilor 38,5 ha de teren degradat si neproductiv pentru impadurire. Pentru inceput, in aceasta primavara, o suprafata de 3,8 hectare a prins viata cu sprijinul OMV Petrom, IPSO Agricultura si Mercedes-Benz Trucks&Buses Romania. Daca Mercedes-Benz Trucks&Buses Romania a luat decizia de a impaduri pentru a echivala numarul camioanelor si autobuzelor Mercedes-Benz aflate la prima inmatriculare in Romania anul trecut, IPSO Agricultura a dorit sa isi aduca pentru cel de-al doilea an consecutiv aportul in comunitate, sprijinind, prin impadurire, cresterea productivitatii campurilor agricole.
Comunitatea din Saelele, judetul Teleorman se va bucura din aceasta primavara de 7,7 ha de padure noua. In demersul refacerii acestor terenuri degradate, Asociatiei Padurea Copiilor i-au fost alaturi OMV Petrom, Accenture Romania si Icme Ecab. Prin progamul intern de implicare in comunitate, Accenture Romania a sustinut impadurirea unuia dintre cele mai deficitare judete în paduri, contribuind la durabilitatea si protejarea mediului. Tot in aceasta comuna, Icme Ecab a sprijinit actiunea de plantare, din dorinta de compensare a emisiilor de CO2.
Asociatia Padurea Copiilor pune accentul nu doar pe cresterea suprafetei impadurite, ci si pe cresterea calitatii ecologice a ecosistemelor.
„Ne confruntam cu o criza a materialului de plantare care sa respecte principiile de conservare a biodiversitatii. Tot mai multe dintre pepiniere produc si comercializeaza specii alohtone. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt lipsa fructificatiei la arbori (fiind o consecinta a schimbarilor climatice), cererea pietei care nu tine cont de biodiversitatea locala, dar si profitabilitatea economica a pepinierelor, care primeaza.” – dr.Teodora Palarie, presedintele Asociatiei Padurea Copiilor
Noile plantatii includ 21 de specii dintre cele 30 specifice zonei de campie. Pe langa acestea, din considerente pedologice si de disponibilitate a puietilor, sunt alese intr-o proportie de 15% si specii alohtone.
Asociatia Padurea Copiilor este prezenta in 22 de comunitati din sudul tarii, reusind sa readuca la viata prin impadurire 102 hectare de teren neproductiv, dintre care 21 aflandu-se deja la stadiul de masiv forestier. Misiunea asociatiei de a educa oamenii si a realiza paduri in 100 de comunitati din regiunea Sud-Muntenia pana in 2035 a plecat de la nevoia enorma de padure noua.
Asociatia Padurea Copiilor ia parte, pentru cel de-al doilea an consecutiv, la cea mai mare initiativa de impadurire din Romania, finantata din fonduri private. Prin campania „Romania planteaza pentru maine” initiata de OMV Petrom prin programul Tara lui Andrei, se vor planta 1.500.000 de puieti pana la sfarsitul anului viitor.