Cum reactionezi cand primesti un compliment? Ai tendinta de a-l respinge, de a considera ca nu-l meriti sau te bucuri de el, multumesti si consideri ca este intemeiat? De multe ori, reactiile noastre la aprecierile celor din jur pot arata cat de mult ne pretuim noi pe noi, cat de mult consideram ca meritam sa fim valorizati, respectati si iubiti. Modul in care noi ne percepem pe noi, de la caracteristicile fizice pana la cele emotionale, intelectuale si spiritiuale reprezinta imaginea de sine. Iar ea este raspunzatoare pentru stima de sine (convingerile pe care le avem despre noi insine), acceptarea de sine (intelegerea noastra cu plusuri si minusuri) si increderea in sine (capacitatea de a face lucruri si a ne stabili obiective bazandu-ne pe calitatile noastre).
Ce importanta are imaginea de sine pentru noi?
Una foarte mare, ea ne influenteaza comportamentul. O persoana cu imagine negativa despre sine are un discurs interior negativ, autocritic, considera ca nu merita sa primeasca apreciere, se teme sa faca lucruri, sa aiba initiative, sa-si stabileasca obiective pentru ca are in minte un scenariu pe care vrea sa-l evite: esecul. Iar cand eviti sa faci lucruri, te critici si mai tare ca nu le-ai facut, iti spui ca nu poti iar asta scade si mai mult increderea in sine, ceea ce genereaza un cerc vicios. O persoana cu imagine echilibrata despre sine isi spune adeseori siesi ca poate sa faca lucruri, ca are calitatile necesare, ca va reusi si merita sa primeasca aprecierea celorlalti atunci cand este cazul, va vedea obstacolele ca provocari.
Cum ne-am construit imaginea de sine?
In mare parte, imaginea noastra despre noi insine are radacini inconstiente. Nu suntem constienti la fiecare pas despre ce gandim, de ce gandim asa, ce anume a declansat gandurile acelea. Iar inconstientul a stocat in el modul in care parintii ne-au vorbit in copilarie despre noi, comportamentele si reusitele sau nereusitele noastre.
Daca ai crescut fiind adeseori criticat de parinti, blamat pentru comportamente si nu te-au incurajat sa actionezi independent, bazandu-te pe calitatile tale sau niciodata nu ai fost suficient de bun in ceva, atunci internalizezi o imagine negativa despre sine. Iar in adolescenta, cand imaginea de sine este cel mai mult incercata, apar tot felul de comportamente prin care sa te pedepsesti, sa consideri ca nu meriti iubirea si aprecierea celorlalti sau comportamente rebele prin care sa atragi atentia si sa primesti de la ceilalti reactii de apreciere si acceptare in grup. Acum imaginea despre propriul corp devine foarte importanta in construrirea increderii in sine, iar apartenenta la un grup ii ofera adolescentului, de multe ori, ceea ce nu a primit in familie: acceptare, apreciere, validare. Ca adulti, vom observa cum reactionam automat la diverse situatii, fie cu incredere in noi, fie evitand.
Sunt persoane care se supra-apreciaza, care afiseaza cu usurinta multe incredere in sine si care asteapta de la ceilalti sa le observe, sa le aprecieze, sa le ofere cat mai multe complimente. Si acesta poate fi un indicator al unei nevoi interioare de a compensa in felul acesta o imagine de sine negativa doar ca modalitatea in care aceste persoane o fac este diferita. Ele cauta sa primeasca in orice context aprecierea celorlalti pentru ca stima lor de sine este cladita pe asta, este sustinuta din exterior, sistemul lor interior de valori nu le este suficient ca si barometru pentru stima de sine, ele eu nevoie de multa apreciere a celor din jur pe principiul: ceea ce tu nu iti oferi, astepti sa iti ofere ceilalti.
Cum ne ajuta coaching-ul sa ne imbunatatim imaginea de sine
Imaginea de sine influenteaza modul in care actionam. Coaching-ul este despre actiune, asa ca, prin coaching, putem deveni in primul rand constienti de imaginea noastra de sine.Sa ne gandim, de exemplu, la ultima situatie provocatoare in care am fost pusi. Cum ne-am simtit? Care au fost gandurile care ne-au aparut? Ce am facut? De multe ori, acea voce interioara pe care o auzim in noi este vocea parintilor care ii spun copilului: “faci numai greseli”, “nu poti face nimic bine”, “esti iresponsabil” sau „tu esti cel mai bun”, „meriti totul”. Am internalizat in timp o imagine pozitiva sau negativa despre noi insine iar, ca adulti, prin reusitele si nereusitele noastre ne confirmam continuu aceasta imagine.
Poti repara trecutul pentru a-ti pune diferit bazele imaginii de sine sau te poti gandi la ce vei face cand vei avea mai multa incredere in tine, care sunt acele lucruri pe care doresti sa le obtii, dar pentru care inca nu ai avut suficienta incredere sa actionezi. Gandurile negative despre noi insine sunt automate, asa ca un prim pas ar fi sa le constientizam cand apar, sa identificam ce le genereaza si sa le inlocuim cu ganduri alternative pozitive despre noi insine. Daca in fiecare zi ne gandim ce am facut bine in ziua respectiva, ce calitati ale noastre ne-au sustinut sa reusim, in timp vom observa schimbarea. De asemenea, poti incepe cu pasi mici in abordarea lucrurilor dorite, bucrandu-te de fiecare succes. Sa faci totul dintr-o data poate fi prea mult. In sesiunile de coaching, clientii isi imbunatatesc imaginea de sine, gasind modalitati alternative de a reactiona la situatiile pe care le evitau, identifica resurse care sa-i ajute in depasirea fricilor si pot gandi obiective superioare pentru care imaginea de sine nu este un scop, ci doar un mod de a ajunge acolo. Abordarile cognitiv-comportamentale si narative in coaching sunt adeseori utile ca strategie in abordarea acestor situatii.
Tu cum te simti cand te uiti in oglinda? Ce iti spui? Cum te oglindesti in persoanele din jurul tau? Avem sansa de a descoperi cum altfel ar putea fi viata noastra. Iar in noi avem toate resursele pentru a ajunge acolo unde ne-am propus. Ramane doar sa le accesam.