Cum ai inceput sa scrii? E drum lung de la pictura la scris?
Povestea mea a inceput in urma cu 35 de ani. Am indragit desenul si cartile de la o varsta frageda. Cred ca aveam in jur de trei ani. Bunica mea obisnuia sa imi cumpere diferite carti de colorat, dar si multe carti de citit. Bineinteles, ca pana am invatat sa citesc, ea a fost cea care m-a ajutat sa patrund in lumea povestilor. Pictura si scrisul au fost si sunt camarazii mei cei mai buni. Au aparut in viata mea aproape in acelasi timp si m-au bucurat toata viata. Scrisul si pictura deopotriva au reprezentat un refugiu in primii zece ani. De cand am invatat sa scriu si pana in ziua de azi, nu am gandit ca scrisul constituie o pierdere de timp. Am citit si am scris. Dar, cel mai mult, am citit. Prima mea scriere serioasa a fost la noua ani, cand am realizat o revista scrisa de mana in mai multe exemplare, pentru a putea sa o daruiesc si celorlalti. Nevoia scriitorului de a transmite mesaje imediate si personale se manifesta inca de la inceput, chiar si in faza premergatoare unei vocatii. De fapt, artistii au tendinta de a se exterioriza atunci cand simt ca a lor creatie lor e pregatita pentru public. In ceea ce priveste pictura, pot spune ca se aplica aceleasi reguli ca si in cazul scrisului. Studiu, exercitiu si iar studiu. De la varsta de 15 ani, cele doua au devenit o pasiune. Alaturi de pasiunile mele ma simt ca intr-o orice relatia autentica de prietenie in cadrul carei exista respect, intelegere si bunatate. Ca sa intelegem ceea ce facem, ca sa dam seama de scopul nostru, e nevoie, inainte de toate, sa iubim si sa ne iubim necondionat.

Cartea ta „Pe carari romanesti si alte povestiri” a aparut recent la editura Siono. Ce ne poti spune despre ea? Cum a fost primita pe piata din Romania?
Da, volumul de proza scurta a aparut anul trecut la Editura Siono. ,,Pe carari romanesti si alte povestiri’’ cuprinde o serie de naratiuni care imprumuta elemente din mitologia greaca (cititorii il pot intalni pe Hermes, zeul mesager, ori pe Charon, luntrasul lui Hades in Infern, dar si alti zei), dar si naratiuni cu caracter memorialistic. Totodata, cartea face trimiteri la diferite personaje si carti din literatura universala clasica, dar si din cea romaneasca clasica sau contemporana. Impresiile despre cartea pe ,,Carari romanesti si alte povestiri’’ au fost diverse, unele dintre acestea au fost chiar realizate in detaliu, insa toate au condus la o singura concluzie, asa cum am si gandit manuscrisul inca de la inceput, cand am decis sa reunesc toate scrierile concepute in mod tematic (scrieri care se pot citi si separat, dar luate impreuna foarmeaza un tot unitar), ca traseul pe care il prezinta este unul spiritual, mai ales. Sincer, toate recomandarile mi-au facut onoare si m-au incurajat sa continui sa scriu asa cum simt. Sunt convinsa ca este un aspect important al vietii de scriitor.

fotografie din Muntii Hatta, Emiratele Unite Arabe
Din ce te inspiri?
Principala mea inspiratie este cotidianul, dar au impact si diferite domenii, cum ar fi istorie, arta, filosofie s.a ori culturi, indiferent ca este vorba de traditia romaneasca sau a altor tari. Sunt de parere ca lecturile sau studiul reprezinta teoria, iar practica este scrisul. Cred ca ne inspiram unii de la altii la un moment dat.

Ce urmeaza in plan literar?
Lucrez la doua manuscrise, unul, cu siguranta, va fi propus anul acesta Editurii Siono. Este vorba despre un roman istoric si o naratiune-cadru. Cititorii pot avea acces la naratiune prin intermediul cartii ,,Pe carari romanesti si alte povestiri’’. Am rezervat un spatiu, la finalul cartii, gandit ca o recunostinta fata de cititori, pentru un extras din manuscrisul ,,Legendele saptamanii’’.

Cum se vede lumea literara romaneasca din diaspora?
Totii romanii pe care ii cunosc in Emiratele Arabe Unite prefera literatura romana contemporana. Cum ajung in Romania, isi achizitioneaza carti din librarii sau chiar din spatiul online.
Cine esti cand nu scrii? Cum se impaca pregatirea ta din domeniul juridic cu literatura?
Cand nu scriu, sunt o iubitoare de calatorii si studiu. Desi pregatirea mea este una juridica, dar si artistica, am activat in domenii de activitate total diferite. Sunt sigura ca daca ma voi dedica mai mult in plan juridic, voi fi si mai motivata sa ma dezvolt ca si scriitor. Pasiunile noastre reprezinta o extensie a sinelui care se reflecta din interior catre exterior si de la particular la general. Unoeri poate fi si invers, insa importanta este baza pe care ne-o cream pentru a putea constientiza schimbarile de situatie.

Ce inseamna proiectul „Sa reinvatam sa citim”? Cui i se adreseaza?
Sunt incantata de aceasta intrebare. Proiectul ,,Sa reinvatam sa citim’’ este unul care a luat nastere acum opt ani din dorinta de a-i incuraja pe oameni sa citeasca. Este, de fapt, un manifest. La vremea cand a luat nastere proiectul, am gandit, impreuna cu alti iubitori de carte, manuscrisul ,,Dincolo de aparente’’, aparut in doua editii, 2015 si 2018. Cartea aceasta cuprinde o serie de povestiri tematice, scrise in trei stiluri diferite, considerand ca proza scurta va veni in intampinarea cititorilor care nu mai au suficient timp sa termine povestile incepute. Azi, acest proiect se adreseaza tot lor. Lectura joaca un rol important in viata oricui. Ceea ce confera cartile nimic palpabil nu ne poate bucura. O putem lua in pasi mici, chiar daca timpul pentru a-i parcurge este unul scurt. Cititul are nevoie de disciplina. Exista atat de multe motive pentru care ar trebui sa citim, incat nicio scuza nu poate fi plauzibila.

O intrebare de care nu scapa niciuna dintre intervievatele Chic-Elite: Care este viziunea ta vizavi de femeie si putere? Te consideri feminista?
Am simtit si am vazut ca femeia este la fel de capabila ca si barbatul. Vorbesc din proprie experienta. Sunt o multime de barbati care au alte preocupari decat cele care s-ar presupune ca ar fi specifice lor. Femeia poate inlocui, in masura puterii, orice se considera ca nu ar fi nasul ei.
