Citesti acum…
Mostenirea lasata de mame fiicelor, subiectul unei premiere la Teatrul Apollo111

Mostenirea lasata de mame fiicelor, subiectul unei premiere la Teatrul Apollo111

de  redactiaiunie 8, 2021

Teatrul Apollo111 anunta premiera spectacolului „Cassandra” de Norah Sadava & Amy Nostbakken, in regia Letei Popescu. Mostenirea pe care mamele o lasa fiicelor, dar si ce inseamna sa fii femeie azi sunt doua dintre supratemele spectacolului, un tur de forta pentru actritele Denisa Nicolae si Mihaela Velicu. Primele reprezentatii vor avea loc pe 29 si 30 iunie, iar biletele pot fi cumparate online.

Cassandra este o scriitoare care ramane fara voce in ziua in care trebuie sa compuna si sa citeasca elogiul mamei sale. Disparitia figurii materne declanseaza un proces de auto-analiza comic-absurd prin care Cassandra incearca sa-si gaseasca locul, sa-si inteleaga propria feminitate, raportandu-se ironic la normele sociale mostenite. Spectacolul devine o calatorie prin mintea acestei femei intr-o nota sarcastica si provocatoare. 

Leta Popescu explica:

„Ce mostenim de la mamele noastre si ce inseamna sa fii femeie sunt intrebari care mi-au dat batai de cap de cand ma stiu. Tocmai de aceea am si acceptat sa montez acest text propus de Vanner Collective. Provocarea a constat in a gasi echilibrul intre raportul nostru la feminitate/feminism si discursul autoarelor canadiene. A impaca aceste doua culturi, Romania-Canada, cu uriasele diferente de  modelele feminine a dus la un spectacol hibrid. Suntem undeva „intre”. Impreuna cu actritele Denisa Nicolae si Mihaela Velicu am creat un portret al femeii care unifica atat personalitatile noastre cat si personalitatile autoarelor. A iesit o Cassandra ciudata, puternica, vulnerabila, sexi, copilaroasa, nostalgica uneori, careia, metaforic sau nu, barbatii Tudor Prodan (scenografie), Stefan Lupu (coregrafie) si Mihai Dobre (muzica) i-au creat un spatiu de joaca teatral, duios-taios. Invit spectatorii, si mai ales barbatii, in mintea Cassandrei!”

Leta Popescu a fost recent nominalizata la Premiile Uniter 2021 pentru cea mai buna regie a spectacolului „(In)corect”, produs la Reactor de creatie si experiment, Cluj-Napoca.

De pregatirea muzicala a actritelor s-a ocupat Oana Puscatu. Sunetul este coordonat de Daniel Octavian Nae, iar luminile de Marius Nitu. Urmatoarele reprezentatii vor avea loc pe 9 si 10 iulie.

Produs de Vanner Collective in parteneriat cu Teatrul Apollo111, Cassandra este primul spectacol pus in scena la Apollo111, dupa ce teatrul a fost inchis peste un an din cauza masurilor impuse de pandemia COVID-19. Scenografia este semnata de Tudor Prodan, muzica de Mihai Dobre, iar miscarea scenica de Stefan Lupu.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie, in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste  oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil.

Leta Popescu (n. 1989) este regizoare de teatru ce activeaza pe scenele din Romania incepand cu anul 2013. Monteaza in teatrele nationale din Timisoara, Cluj, Craiova, Targu Mures, lucrand  concomitent la Reactor-Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3G-Targu Mures, Replika-Bucuresti. Leta Popescu este interesata de dramaturgia autorilor contemporani si isi creeaza propriile proiecte regizoarale, cum ar fi „De la proza la spectacol” sau trilogia  „Colaj”. In spectacolele sale, Leta abordeaza teme ale prezentului, fara a face un tip de teatru militant, ci incercand sa depisteze vibratiile lumii traite impreuna cu echipa artistica. Spectacolele Letei Popescu sunt selectate pe parcursul anilor in festivaluri importante din tara, din care se mentioneaza: Festivalul National de Teatru Bucuresti, FEST-FDR Timisoara, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul de Teatru Scurt Oradea, Festvalul de Teatru Piatra Neamt, Festivalul Temps d’Images Cluj.

Denisa Nicolae este actrita, traducatoare, producator si membru fondator al Asociatiei Culturale Vanner Collective. Poate fi vazuta in spectacolele „Lungs” (Teatrul Act), „Tot ce-i minunat in lume” (Unteatru), „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons” (Unteatru), „Monster”(Centrul de Teatru Educational Replika), MASCULIN (Unteatru). Din 2016, initiaza alaturi de Asociatia Vanner Collective campanii de constientizare si informare pe teme precum igiena mintala, libertatea de exprimare, bullying-ul sau masculinitatea toxica. Denisa e interesata de proiecte interactive si interdisciplinare; cauta povesti puternice in texte de teatru contemporan, proaspat si actual, in care povestea este spusa in cel mai onest mod cu putinta.

Mihaela Velicu (n. 1988) este actrita nascuta in Constanta. A absolvit cursurile Facultatatii de Teatru UNATC “I. L. Caragiale”, sectiunea Arta Actorului in 2012 si cele de Masterat, in cadrul aceleasi Facultati, in 2014. A debutat in teatrul profesionist in 2011 in spectacolul “Avalansa” a lui Radu Afrim la Teatrul National din Bucuresti. A facut roluri atat in Teatrele Nationale (Lady Anne, “Richard III”, regia Di Trevis, Teatrul Tony Bulandra Targoviste) cat si in Teatrul Independent (“Ziua in care a disparut soarele”, regia Iris Spiridon la Teatrul Apollo111). In prezent o puteti urmari la Teatrul Dramaturgilor in 2 spectacole “Mobila si Durere” si “Steaua fara nume”, directia de scena Victor Ioan Frunza, “Doua liniute”, regia Lia Bugnar la Teatrul Metropolis.

Tudor Prodan (n. 1986) din 2009 profeseaza ca scenograf freelancer si visual artist atat in teatrul independent cat si in cel de stat. Pe proiectele de scengrafie a colaborat cu mai multi regizori dintre care Radu Iacoban, Radu Afrim, Vlad Massaci, Florin Piersic Jr.  Are la activ 2 expozitii de grafica si a semnat visual-ul mai multor spectacole dintre care In event of Moone disaster (unteatru), Viata si moartea lui Richard al doilea(Teatrul Mic Bucuresti), Crestini( Teatrul Regina Maria Oradea). 2 premii pentru cea mai buna scenografie ,in cadrul Maratonului de teatru independent pentru spectacolul Menajeria de sticla (Point) – regia Alexandra Penciuc si Bad talks (unteatru) – regia Radu Iacoban, in cadrul Undercloud 2019.

Mihai Dobre (n.1970) este compozitor si membru fondator Suie Paparude. A semnat muzica si editarea premiilor speciale TIFF/2002-2011, muzica si editarea premiilor Gopo/2009-2021 si muzica filmelor Sarajevo- Museum of Broken Relationships (scurtmetraj)/2009, Love Building/2010 si Un alt Love Building/2012, regia Iulia Rugina. A realizat compozitia muzicala si conceptul de sound design al instalatiei IQOS World- Network of Emotions din cadrul Romanian Design Week 2021. Din 2015 creeaza si muzica pentru spectacol de teatru.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord