Citesti acum…
Ministrul Muncii si Justitiei Sociale se alatura CONAF in proiectul dedicat crizei fortei de munca

Ministrul Muncii si Justitiei Sociale se alatura CONAF in proiectul dedicat crizei fortei de munca

de  redactiaseptembrie 18, 2019

Seria conferintelor organizate de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) si Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG) continua saptamana aceasta la Iasi. Tema principala a dezbaterii o constituie identificarea celor mai bune solutii privind rezolvarea uneia dintre problemele grave ale economiei Romaniei, criza de forta de munca.

Cu o rata a somajului in jur de 5%, si cu un salariu mediu de circa 1.500 de lei net pe luna care se apropie de media nationala, piata muncii din Iasi arata mai bine in statistici prin comparatie cu celelalte judete din regiune. In judetul Vaslui, de exemplu, una din 10 persoane nu are loc de munca, iar la Galati si Bacau, media somajului depaseste 6 %. In aceasta statistica sunt luate in considerare doar persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj sau cele care se inregistreaza ca find in cautarea unui loc de munca. Cu toate acestea, si in zona Moldovei exista un deficit real de forta de munca. Politicile publice si programele elaborate de guvernanti nu au reusit sa gaseasca o solutie viabila pentru rezolvarea pe termen lung a acestei probleme, care afecteaza companiile indiferent de domeniul de activitate. Mai mult, datele rezultate dintr-o analiza  realizata de  Asociatia de Analiza Decizionala si Strategica releva faptul ca oferta potentiala a fortei de munca este in declin din cauza scaderii naturale, a imbatranirii populatiei si a migratiei externe. Potrivit studiului, tinerii din Romania, in special cei sub 24 de ani,  reprezinta un grup defavorizat pe piata muncii.

CONAF si FPPG au reusit sa aduca  la masa negocierilor de la Cluj-Napoca factori importanti de decizie precum ministrul Roxana Minzatu, Ministerul  Fondurilor Europene, autoritati locale, antreprenori, organizatii de profil, manageri ai marilor companii, iar la Iasi, se va alatura dezbaterilor ministrul Marius Constantin Budai, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.

“Avem ceva de spus, avem capacitatea si forta de a gasi solutii impreuna si de a construi o cale de dialog cu guvernul. Mi-as dori ca vocea noastra sa se auda si reverberatiile acestor conferinte pe care le organizam sa aiba rezultate. Vreau sa demonstram ca putem sa strangem o serie de solutii pe care sa le inaintam guvernului, solutii care ar rezolva problemele cu care se confrunta mediul antreprenorial”, spune Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF),

Presedintele FPPG, Franck Neel, considera ca deficitul fortei de munca este o problema la care trebuie cautate solutii rapide. „Se vede foarte clar ca situatia se inrautateste, nu se vede o scadere a emigrarii, populatia imbatraneste si de aceea este necesar sa actionam. De asemenea,  este necesara crearea unor sisteme de invatamant si formare profesionala, in functie de nevoile pietei muncii pe domenii de activitate” spune Franck Neel, reprezentatul Federatiei Patronale din Petrol si Gaze”.

Cristinei Chiriac, presedintele CONAF,  ii vor fi alaturi in cadrul dezbaterii de la Iasi, ministrul Marius Constantin Budai, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale; Mihai Chirica – primar al Municipiului Iasi; Radu Caprau – vicepresedinte al Confederatiei Patronale Concordia si membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil; Bogdan Pitigoi – fondator si presedinte Tester Grup; Doina Vornicu – director operational, CEZ Romania; Ioan Nani – CEO Antibiotice Iasi; Doina Cepalis – antreprenor, director general Te-Rox Pascani; Luisiana Dobrinescu – avocat, specialist in drept fiscal; Cosmin Ghita –  CEO Nuclearelectrica; Adrian Volintiru – CEO Romgaz; Nicoleta Munteanu – partener, Euroinsol; Elena Stoica – presedinte, Asociatia Confectionerilor din Romania; Prof. Dr. Norina Forna – presedinte, Asociatia Decanilor Facultatilor de Medicina Dentara din Romania. Dezbaterea va fi moderata de Adrian Maniutiu, fondatorul EM360.

Concluziile discutiilor se vor concretiza intr-un Memorandum of  Understanding, agreat de toti  participantii la dezbateri. Documentul va reprezenta punctul de plecare in negocierea cu decidentii locali si nationali, pentru a stabili modalitatile de imbunatatire a legislatiei si, implicit, a conditiilor de pe piata muncii din Romania si va fi prezentat in cadrul Galei  Antreprenorului din Romania, organizata in 30 septembrie 2019.

Conferinta Pactul Pentru Munca va avea loc la Iasi, joi – 19 septembrie 2019, incepand cu ora 09:30, la Hotel Pleiada Boutique. Participarea la conferinta este gratuita.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord