Proiect dedicat Zilei Culturii Române, 15 ianuarie 2020
- Scurtă prezentare a asociației Platforma pentru educație competitivă
Platforma pentru Educație Competitivă (PEC) susține o viziune pragmatică asupra sistemului de educație. Educația trebuie să dea randament, într-un sens cultural, adică să producă elevi și părinți fericiți care să fie pregătiți pentru prezent, dar și pentru provocările viitorului, care se apropie cu repeziciune. Noi înțelegem cultura română în sensul extins de viziune, atitudine și comportament social. În cultura română intră actele culturale propriu-zise, dar și felul în care societatea înțelege să le susțină și să le promoveze, să le facă parte din mentalitatea poporului român. PEC s-a înființat oficial în anul 2018, dar ca grup de inițiativă exista deja de câțiva ani. Am realizat proiecte de conștientizare a importanței educației timpurii și de promovare a învățământului profesional și tehnic. Ne-am asociat cu alți parteneri pentru promovarea conceptelor de smart city și smart education. Am redactat proiectul de lege privind înființarea sărbătorii naționale Ziua Meseriilor – care s-a și aprobat și va fi celebrată pentru prima dată pe 11 martie. Suntem unul dintre partenerii care au lucrat la programul România Educată realizat sub egida președintelui României, Klaus Iohannis.
- Prezentarea proiectului
Cea mai simplă, utilă și amplă intersecție între educație și cultura română este lectura. De aceea, propunerea noastră de proiect se va referi la cultura scrisă, și anume, la lectură.
Proiectul isi propune sa promoveze cultura română în general, prin autorii români și lectura în special. Vrem să lansăm un îndemn pentru citit și pentru descoperirea frumuseții lecturii, dar și un îndemn la pragmatism: cu cât citești mai mult, cu atât știi mai mult și cu atât vei trăi mai bine pentru că întotdeauna cunoașterea aduce bunăstare. Dorim să atragem cât mai multe persoane care să citească de Ziua Națională a Culturii Române 2020. Proiectul poate fi apoi replicat si continuat pe parcursul anului, până pe 15 ianuarie 2021, când ne propunem să realizăm a doua ediție a proiectului Maratonul Lecturii Române.
CONCEPTUL proiectului este „Oriunde, Oricum, Oricine Citește” are 2 componente:
- Nevoia de a conștientiza că oricine are nevoie de lectură pentru a-și îmbunătăți viața, atât în plan profesional, cât și în plan personal
- Limba română este liantul esențial al poporului român. Limba română a legat dintotdeauna românii, indiferent între câte state și imperii a fost împărțit teritoriul locuit de ei. Astăzi ne confruntăm cu un exod masiv al românilor, dar, indiferent în ce țară locuiesc, românii sunt legați iremediabil prin limba lor natală. Diaspora are mare nevoie să celebreze limba română pentru că este unul dintre puținele lucruri care o leagă de țara mamă.
MECANISMUL proiectului.
Titlul proiectului este MARATONUL LECTURII ROMÂNE.
Vom organiza un maraton de lectură, la nivel internațional, în România și în Diasporă, în cadrul căruia aprox. 100 de persoane vor citi diverse fragmente din autori români. Maratonul va reflecta conceptul proiectului: Oriunde, Oricum, Oricine citește. Cei 100 de cititori vor fi conectați virtual prin intermediul internetului. Fiecare persoana își poate alege poezie, proză, teatru – orice îi face plăcere – singura cerință fiind ca autorul să fie român din țară sau din diasporă.
Centrul maratonului va fi la București, într-o locație legată de cărți – librărie sau bibliotecă. (În momentul de față purtăm discuții pentru a găsi cea mai bună soluție de spațiu.) În această locație vom organiza o dezbatere de 3 ore despre cultura română la care vor fi invitați să participe persoane care sunt implicate în societate prin cultură, în diverse forme. Dezbaterea va fi filmată și va fi integrată în maratonul virtual de lectură. Astfel, în ziua de 15 ianuarie, vom difuza un Maraton al lecturii române de 10 – 15 ore pe rețeaua de socializare Facebook, unde vom atinge cel puțin 10.000 de persoane. În realizarea proiectului, vom fi ajutați de parteneri cu anvergură națională: revista Newsweek România, ziarul Curierul Național, revista on-line Chic Elite și compania Fan Curier.
- Oriunde: Proiectul nostru depășește chiar anvergura națională, pentru că limba română este oriunde unde sunt românii, așa că am mers și noi la nivel internațional. În cadrul maratonului vor citi persoane care se află în țară, în orașele: Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Brasov și persoane din diasporă, din țările Spania, Italia, Danemarca, SUA si Republica Moldova. E posibil ca pe măsură ce avansăm cu organizarea, proiectul să se extindă și în alte locații din țară și din străinătate.
Oriunde: se referă și la locația propriu-zisă în care vor fi cititorii: în cafenele, pe stradă, în companii, în biserică, în redacții de știri
- Oricum: Din cartea clasică, tipărită sau digitală, citită de pe tabletă, telefon sau PC, citim oricum.
- Oricine: Încercăm să diversificăm cât mai mult evantaiul celor care citesc. Astfel, dorim să integrăm în Maratonul lecturii române:
- scriitori care sa citeasca din cartile proprii,
- actori care sa citeasca dintr-o piesa de teatru,
- jurnalisti, formatori de opinie care vor citi din cărți proprii sau alți autori romani
- copiii dintr-un Centru de plasament vor citi lecturi potrivite pentru vârsta lor
- angajații dintr-o companie
- persoane din comunitatea unei biserici din București
- etc.
Detalii aici.