Acasă Cariera avocatura Lectii de la sesiunea de mentoring online – „Maiestria sta in...

Lectii de la sesiunea de mentoring online – „Maiestria sta in a gasi solutia”

9
0

georgianaChiar daca am cateva reusite profesionale si unii ar putea spune ca am ajuns sus, caut in continuare inspiratie si indicii pentru a evolua si a face inca un pas si inca unul catre dezvoltarea mea profesionala. Prima sedinta de mentorat online cu Georgiana-Raluca Trandafir, Managing Partner al casei de avocatura Trandafir&Associates, m-a conectat cu energia ambitiei si a lucrului bine facut. Ma bucur ca am participat la o discutie valoroasa pentru oricine, nu doar pentru cei interesati de o cariera in avocatura. Te astept si pe tine la urmatoarea sedinta de mentorat online.

Cum ai stiut ca meseria cea mai potrivita pentru tine este aceea de avocat?

Nu am stiut, am simtit. A fost o alegere instinctuala, care s-a format prin clasa a 11-a cand am simtit ca vreau sa dau la Facultatea de Drept. Am fost contra curentului, colegii mergi mergeau toti la Politehnica, iar parintii nu au agreat deloc ideea de a face dreptul. Circulau la vremea respectiva multe legende despre cum gasesti indrumatori. Din fericire, aceste legende nu sunt adevarate, cel putin, nu in cazul meu.

Dupa ce am terminat facultatea, am stiut ca vreau sa devin avocat. In timpul examenului de licenta, am primit si prima oferta de lucru in avocatura. A urmat apoi examenul de admitere in barou si de acolo, munca, munca si iar munca. In fiecare zi, cu pauze scurte si cu mult devotament si seriozitate. Si acum, dupa multi ani, pot afirma cu inima impacata ca nu puteam gasi o alta profesie care sa mi se potriveasca mai bine decat avocatura.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta si cum l-ai depasit?

E greu de spus, provocari apar in fiecare zi, unele mai intense decat altele. De fapt, viata de antreprenor, in general, si cea de avocat, in special, implica permanente provocari care trebuie depasite pentru a ramane in joc. In general, imi place sa rezolv situatii care par fara iesire, pentru ca fiecare problema are incorporata o solutie. Maiestria sta in a gasi solutia.

Cum reusesti sa faci fata unor asemenea responsabilitati si presiunii pe care banuiesc ca o genereaza?

Cu dragoste de profesie si cu stiinta de carte, cu pasiune si implicare. Fara aceste ingrediente, nu poti rezista provocarilor, care nu sunt putine.

Ajungi cat de sus doresti doar prin multa munca? Ce rol joaca norocul intr-o cariera in avocatura?

Da, munca este ingredientul principal. Insa, nu este suficienta. Mai este nevoie de implicare, noroc si inspiratie, entuziasm, inteligenta. E, de fapt, un mix de calitati, un fel de 95% transpiratie, 5% inspiratie.

De ce le-ai recomanda absolventilor de liceu o cariera in avocatura?

Pentru ca, desi e greu si obositor, in avocatura nu exista limita de sus. Ajungi acolo unde vrei tu sa ajungi si unde meriti sa fii, raportat la efortul depus. si pentru cei care simt ca vor sa fie avocati, merita sa depuna toate eforturile pentru a deveni. Succesul si faima vin din urma, dupa ceva timp.
In plus, avocatura iti permite sa te exprimi liber, sa fii proactiv, iar oamenii inteligenti sunt repede remarcati.

Ne poti da cateva repere privind limita de sus?:)

In avocatura poti ajunge sa faci lucruri senzationale, sa ai clienti foarte mari care asculta si tin cont de sfaturile tale si care iti cer parerea atunci cand trebuie sa ia o decizie importanta. Practic, pe umerii avocatului stau mari averi si destine personale.

Iar venituri sunt de cele mai multe ori, direct proportionale cu responsabilitatile avocatului, cu plus valoarea pe care el o aduce clientului. Cu alte cuvinte, nu putem spune care e limita de sus, nimeni nu a vazut-o inca.

Care sunt pasii pe care un absolvent de liceu trebui sa ii urmeze pentru a ajunge avocat?

In primul rand, sa se inscrie la examenul de admitere la Facultatea de Drept si apoi sa promoveze acest examen. E nevoie ca in timpul facultatii sa invete, sa asimileze cat mai multe informatii de specialitate care ii vor fi utile in practica. Recomandarea mea este sa caute sa faca practica in timpul facultatii, scolile de vara fiind extrem de utile mai tarziu. Urmeaza licenta si apoi examenul de admitere in barou. in ultimii anii, acest examen a devenit mai greu decat era acum 10 ani :), dar nu e de netrecut.

Dupa admiterea in barou, urmeaza perioada de stagiatura. Este momentul crucial cand se formeaza noul avocat. Acum va deprinde capacitati speciale, precum rezistenta la efort si la stres, sau tehnicile de research. Tot acum invata sa redacteze primele acte cu caracter juridic, in romana sau in limba engleza. Stagiatura este momentul decolarii in profesie, cand indrumatorul este cel care stabileste viteza si ruta:) Practic, acum i se decide destinul tanarului avocat. Insa un indrumator nu poate face minuni, daca avocatul nu este dispus la efort prelungit si la studiu intens. El este buretele care absoarbe informatia, independent de efortul indrumatorului.

Ce presupune o cariera in avocatura? Ce inseamna concret sa fii un avocat de succes?

O cariera in avocatura presupune forte multa munca, dragoste de profesie, pasiune, stiinta de carte, profesionalism, disponibilitate, capacitatea de a intelege consecintele faptelor tale si alte asemenea. Avocatul de succes nu are o definitie, pentru ca succesul in avocatura nu poate fi definit si nici cuantificat. Cred ca esti de succes atunci cand adversarii iti respecta munca si judecatorii apreciaza argumentele tale. Sau pentru consultanta, atunci cand reusesc sa faca o tranzactie care pare imposibila, la inceput. Insa, ca si in orice alt domeniu, succesul vine dupa o perioada de munca si efort sustinut, niciodata inainte.

Ce calitati trebuie sa aiba un avocat de succes?

Perseverinta, inteligenta, atentia la detalii, ambitia, profesionalismul, onestitatea, empatia, grija pentru cei din jur, libertatea spiritului, voiosie, bunatate, capacitate de efort prelungit, dorinta de afirmare, inspiratie. si lista poate continua. Ca regula generala, nu exista nu pot, exista nu vreau. Si cu „nu vreau”, nu te poti pune:)

Multumiri Irina Cristina Tenu pentru participarea activa la sesiunea de mentorat online.

 

 

Articolul precedentInvitatie la fericire!
Articolul următorDa-ti sansa la implinirea profesionala!
Dana Tudor
Jurnalist, consultant comunicare, personal branding si employer branding Am o experienta de aproape 20 de ani in comunicare si in presa scrisa si online, de business si life-style. Am contribuit la dezvoltarea unor branduri premium in presa romaneasca (Project Manager Eva.ro, redactor-sef Cariere) si am avut ocazia de a interactiona cu mii de manageri, antreprenori si guru internationali din mediul de afaceri, precum si cu unii dintre cei mai buni specialisti din diverse domenii care contribuie la un stil de viata frumos si echilibrat (parenting, nutritie, coaching, vestimentatie, etc.). Principale directii de activitate ale Buticului meu de Inspiratie sunt: employer branding si cursuri de life-style pentru angajatii companiilor, content mastery, PR & media relations, branding personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.