Citesti acum…
„La Gomera”, propunerea Romaniei pentru o nominalizare la Oscar 2020

„La Gomera”, propunerea Romaniei pentru o nominalizare la Oscar 2020

de  redactiaaugust 26, 2019

„La Gomera”, filmul regizat de Corneliu Porumboiu, a fost desemnat propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj international” a premiilor Oscar 2020.

Pelicula, cu Vlad Ivanov in rol principal,  care a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectata in competitie, a primit majoritatea voturilor in sedinta Comitetului de Selectie Anuala a Filmului Romanesc pentru participarea la sectiunea „Cel mai bun lungmetraj international” a premiilor Oscar acordate de Academia Americana de Film.

Comitetul din acest an, numit prin Hotarare a Consiliului de Administratie al Centrului National al Cinematografiei, a fost format din: Dana Duma (critic de film), Ionut Mares (critic de film), Irina Trocan (critic de film), Iulia Blaga (critic de film), Cristina Corciovescu (critic de film), Mihai Chirilov (director artistic TIFF).

Filmele eligibile au fost cele care, potrivit regulamentului premiilor Oscar, au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2018 si 30 septembrie 2019 si ai caror producatori si-au exprimat optiunea de a participa la aceasta preselectie.  In acest an comitetul a avut de ales dintre 5 lungmetraje inscrise si declarate eligibile.

Academia Americana de Film a decis, in aprilie 2019, sa schimbe denumirea categoriei „cel mai bun film intr-o limba straina” in „cel mai bun lungmetraj international” (Best International Feature Film), deoarece „reprezinta mai bine aceasta categorie si promoveaza o viziune pozitiva si cuprinzatoare a creatiei si artei cinematografice ca experienta universala”.

„La Gomera” va avea premiera in cinematografele romanesti pe 13 septembrie 2019, fiind distribuit de Ro Image si 42 KM FILM.

Filmul, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a intrat in cursa si pentru nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film („Oscarurile Europene”).

Este prima productie semnata de Porumboiu care a fost filmata si in afara Romaniei, in Spania si Singapore. Din distributie mai fac parte Catrinel Marlon (Menghia), Rodica Lazar, Sabin Tambrea, Julieta Szönyi, George Pistereanu, István Teglas, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto si Antonio Buíl.

Vlad Ivanov este Cristi, un politist roman corupt implicat intr-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. El ajunge in insula La Gomera (Spania) pentru a invata „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat il va ajuta sa-l elibereze pe Zsolt (Tambrea), un traficant aflat in arest la Bucuresti si singurul din banda care stie unde sunt ascunsi banii.

„La Gomera” este scris si regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnata de Tudor Mircea. Scenografia a fost realizata de Simona Paduretu, designer de costume a fost Dana Paparuz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabila cu directia artistica. Este o productie 42 KM FILM in coproductie cu Les Films du Worso (Franta) si Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Eurimages, Arte France Cinéma, Film i Väst, Filmgate Films (Suedia) si Studioul de Creatie Cinematografica al Ministerului Culturii, in asociere cu MK2 Films, Arte France si WDR. Producatori sunt Marcela Mindru (Ursu) si Patricia Poienaru. Coproducatori sunt Sylvie Pialat, Benoit Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach si Maren Ade, alaturi de Sean Wheelan, Anthony Muir si Peter Possne.

Agentul international de vanzari este MK2 Films. Lungmetrajul a fost vandut spre distributie in 27 de teritorii, intre care America de Nord, China, India, America de Sud, Africa de Nord si Centrala, Marea Britanie, Franta si Spania.

Cele cinci filme nominalizate la Oscar, la categoria „Cel mai bun lungmetraj international”, vor fi anuntate pe 13 ianuarie 2020.

Cea de-a 92–a editie a Galei Premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020.

Facebook: https://www.facebook.com/lagomerafilm/

Trailer oficial: https://youtu.be/V1wr4LLQrdo 

Foto: Echipa „La Gomera” la Festivalul de Film de la Cannes

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord