Citesti acum…
Irina Dumitru: „Consider ca prea mult timp am trait intr-o societate bazata pe patriarhat, in care femeii i s-a limitat libertatea de actiune”

Irina Dumitru: „Consider ca prea mult timp am trait intr-o societate bazata pe patriarhat, in care femeii i s-a limitat libertatea de actiune”

de  Cristina Lincufebruarie 7, 2022

Scriitor, profesor, sotie, mama… cand ai timp, Irina Dumitru, sa le faci pe toate?

Salutare tuturor! Ma bucur foarte mult pentru ocazia aceasta si va multumesc pentru ea! 

Sunt femeie și cred că de acolo mi se trag toate superputerile.

Nu am mult timp pentru odihna si ma straduiesc sa ma impart in multe directii, desi adesea neglijez cu buna stiinta una sau alta, de exemplu nu prea mai reusesc sa calc rufe.

Cat de mult te-a ajutat blogul in devenirea ta? Care este rolul canalului tau de youtube? 

Blogul meu m-a ajutat sa-mi promovez textele, mai precis, fiecare reclama e insotita de un capitol din cartile mele, astfel incat cititorul sa stie ce va cumpara, cum scriu si daca acea carte este pentru el.

Cat despre canalul meu de Youtube, e un vis mai vechi de-ale mele, acela de a-i ajuta pe cei care sunt la inceput de drum sa-si imbunatateasca scrisul si sa evite greselile de incepator. In Romania nu prea se vorbeste despre scrierea creativa și acest domeniu este mult prea putin exploatat. Nu exista nici cursuri de formare pe aceasta tema si, daca sunt, sunt putine.

Incerc sa ofer exemple concrete si ponturi pentru imbunatatirea scrisului pentru scriitorii incepatori.

Si pentru ca am adus vorba de carti mai devreme, te-as ruga sa ne spui cateva cuvinte despre fiecare in parte, mai ales ca ai scris pentru toate varstele, incepand cu cei mai mici cititori. 

„Sophie, robotul cu suflet” este cartea mea de debut, cea care continua sa ajunga in inimile copiilor si adultilor deopotriva, care prezinta povestea robotelului care-i invata pe cei mari ce e prietenia, altruismul si empatia.

Mai am doua carticele ilustrate scrise cu litere mari de tipar pentru a-i ajuta pe cei mici sa se familiarizeze cu cititul: „Piticul Darius” si „Colțișor face clătite”. 

In 2020 am publicat la Cassius Books volumul 1 din „Ceata albastra”, iar in 2021 volumul 2.

Seria de doua carti este o distopie, care prezinta povestea de iubire dintre hibridul David si Maya, rebela care l-a răpit pentru a-si salva mama. Totul se petrece intr-o lume utopica, in care extraterestrii sunt printre noi propovaduind pacea prin limitarea libertatii.

Am publicat și un roman dedicat publicului young adult, „Pierdut geniu”, ale carui personaje sunt altfel.

Mark este un tanar cu un IQ de 162 si care sufera de tulburari din spectrul autist. Dispariția lui o ingrijireaza pe Ariana, prietena lui cea mai buna, care porneste in cautarea lui urmarind indiciile pe care le-a lasat.

„Ceata albastra”

Tu esti unul dintre putinii scriitor contemporani care si-au tradus cartile in limba engleza. Ne poti da detalii? 

Inca dinainte sa incep sa scriu, am stiut ca vreau sa public si in afara, drept care am ales nume de personaje si povesti universale sau care sa oglindeasca specificul autohton. Am vrut ca fenomenul ceata albastra sa atraga potentiali turisti și să reprezint cumva Romania pe plan international.

Cartile mi le-am tradus singura, dar am apelat la serviciile unui editor vorbitor nativ de limba engleza, Victoria Hyla Maldonado, scriitor la rândul ei.

Este greu sa azi fii autor roman contemporan? Se vinde cartea pe piata autohtona si, in special, cartea romaneasca? Cum au fost primite cartile tale? Care dintre ele a gasit mai mare deschidere in randul cititorilor, volumele „Ceata Albastra” sau romanul young adult „Pierdut geniu”?

Cartile nu se vand precum pantofii, insa asta nu inseamna ca nu se vând deloc. Exista o categorie mare de cititori care consuma cartile autorilor romani contemporani, precum si cititori care descopera cu uimire cartile noastre.

In general, cine mi-a citit o carte a incercat si o a doua si inca una si mi-a spus ca ma va mai citi.

„Pierdut geniu”

Recunosc ca am promovat mai mult „Ceata albastra”, prin urmare, s-a vandut mai bine decat „Pierdut geniu”, inca ma straduiesc sa echilibrez balanta.

Ambele carti ar parea nisate, totusi am un feedback pozitiv extraordinar din partea celor care nu ar citi in mod normal genurile acestea.

Crezi ca autorul este dator sa se implice in promovarea propriilor carti sau treaba lui s-a terminat odata cu semnarea contractului si livrarea manuscrisului catre editura?

Realitatea ne-a demonstrat ca, fara implicarea autorului, orice carte, chiar si una publicata la o editura renumita care vinde foarte bine, va ramane doar o carte pe raft. Nu editurile vand, ci autorii despre care a auzit cineva, cei care se implica in promovarea muncii lor.

Ca scriitor, care este cel mai mare vis al tau? Dar cea mai mare frica?

Visez sa ajung la inimile cat mai multor cititori, peste granite, iar povestile mele sa le aduca momente de detasare. 

Trebuie sa marturisesc ca nu o data mi s-a spus ca „Ceata albastra” e ca un scenariu bun de film. Visez la o ecranizare a sa. 

Am depasit faza fricilor, pe care le-am avut din plin la inceput referitor la ceea ce am scris. Iubesc tot ceea ce scriu si in fiecare proiect investesc o bucatica din sufletul meu, asa ca stiu că cei carora le-au fost menite cartile mele vor aprecia ceea ce citesc.

Ne poti dezvalui cate ceva din ce pregatesti in plan literar?

Lucrez la un roman pentru publicul 8-14+ , care se va numi „Oscar vrajitor”. Personajul principal, Oscar, e un pusti simpatic caruia, pentru a-l determina sa citeasca prima lui carte, „Harry Potter”, mama ii spune ca e vrăjitor. E o poveste magica despre maturizare si eroism, precum si despre empatie.

Simultan, lucrez la un thriller psihologic cu ceva elemente horror, care se va numi „Cum sa-ti procuri un craniu”. O studenta la medicina e amenintata ca nu va intra in examen daca nu isi procura un craniu pe care sa invete anatomie.

O intrebare de care nu scapa niciuna dintre intervievatele Chic-Elite: Care este viziunea ta vizavi de femeie si putere? Te consideri feminista? 

Consider ca prea mult timp am trait intr-o societate bazata pe patriarhat, in care femeii i s-a limitat libertatea de actiune. Sustin emanciparea femeilor si promovez un stil de viata activ, care sa nu se limiteze la treburile casnice. Femeile si barbatii sunt egali prin nastere, asa ca sarcinile din gospodarie si educatia copiilor ar trebui egal impartite.

Multumesc tare mult!

Si eu multumesc inca o data pentru oportunitate! Mi-a facut o mare placere sa discut cu voi!

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord