Dr. Anca Roxana Hoisescu, Medic Primar Endocrinologie, clarifica pentru Chic-Elite miturile despre hormoni si sanatatea endocrina, precum si tot ce este util sa stim despre acestea, ca femei si mame. Specialist in The Wellbeing Hub, prima platforma completa de wellbeing din Romania, care isi propune sa promoveze preventia si educatia, ea spera ca prin aceasta romanii vor face un pas catre a se baza mai putin pe… Dr. Google si mai mult pe specialisti.
– Ce a determinat alegerea dvs. de cariera si specializarea in endocrinologie?
Anul acesta am avut intalnirea de 20 ani de la terminarea liceului, iar dirigintele nostru a strigat catalogul si ne-a citit niste chestionare pe care ni le daduse in prima zi de scoala. Aparent, eram hotarata sa fac medicina de la 15 ani, desi acum mi se pare o decizie cam dificila pentru acea varsta. A alege medicina inseamna a porni pe un drum care va dura in medie 11 ani, fara prea multe optiuni de a schimba directia si fara garantia ca vei gasi la finalul acestui drum ceea ce iti doreai. Ma simt extrem de norocoasa, pentru ca nu imi imaginez ca as putea face altceva. In ceea ce priveste endocrinologia, mi s-a parut specialitatea cea mai apropiata de logica si matematica, fara sa „limiteze” expertiza la un singur sistem sau organ – hormonii sunt prezenti in sistemul nervos central, tractul digestiv, sistemul reproducator, in sistemul osos, pot avea efecte complet diferite sau antagonice in functie de context – inca mi se pare fascinanta complexitatea sistemului endocrin si faptul ca lucrurile devin mai interesante pe masura ce intram mai mult in detalii.
– Care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il stim, ca femei, despre mentinerea echilibrului hormonal si importanta acestuia?
Ar trebui sa stim ca organismul nostru se poate ocupa foarte eficient de mentinerea echilibrului hormonal. Foarte des pacientii vin si se plang ca au un dezechilibru hormonal. Pot intelege alegerea acestor cuvinte – un dezechilibru pare ceva bland, tranzitoriu si remediabil, dar realitatea este ca pentru noi acest diagnostic nu exista. Glandele endocrine fie functioneaza normal, fie isi modifica randamentul producand fie prea multi hormoni, fie prea putini, si atunci e impropriu termenul de dezechilibru, pentru ca nu suntem in situatia unui accident minor care se va rezolva spontan cu o vorba buna din partea medicului endocrinolog, ci despre o situatie in care pacientul necesita tratament.
– Si care este cea mai mare greseala pe care o facem, din acest punct de vedere?
O problema este faptul ca unii confunda dreptul la a doua parere medicala, cu dreptul majoritatii de a emite pareri. Din pacate, majoritatea nu are studii medicale, iar medicina este o stiinta. Exista ghiduri, protocoale, studii, totul e cercetat, documentat, reevaluat sistematic, e o munca fantastica, toata in beneficiul pacientului, pe care uneori acesta alege sa o ignore. Putem avea o parere despre ultima carte pe care am citit-o, dar nu despre faptul ca ADN-ul are structura unui dublu helix – acesta e un fapt, nu o parere personala. Mi se pare ca accesul la informatie este o oportunitate fantastica, dar e periculos sa-ti asumi interpretarea ei fara sa ai notiuni de baza intr-un domeniu. E foarte greu sa filtrezi informatia – nu o poti intrepreta intotdeauna corect, iar internetul iti ofera si acces la ultimele descoperiri din lumea medicala, dar si posibilitatea de a te afilia societatii celor care cred ca Pamantul e plat. Mi se pare periculos sa ignoram realitatea in numele dreptului personal la exprimare. Si mi se pare la fel de periculos faptul ca lumea medicala nu combate suficient pseudostiinta.
– Ce este mit si ce este realitate in ceea ce priveste acest aspect al sanatatii noastre?
Tiroida nu provoaca nod in gat. Niciodata. Pacientii cu hipotiroidie pot lua putin in greutate, dar de obicei apetitul e scazut la hipotiroidieni si kilogramele in plus reprezinta mai degraba retentia de apa.
– Care sunt principalele reguli de care trebuie sa tinem cont, din punct de vedere endocrinologic, pentru a ne mentine sanatatea?
Aceleasi reguli valabile pentru orice alta specialitate – absolut plictisitoare, probabil stiute de toata lumea, mai rar puse in practica. Somn, dieta normala, miscare. Afectiunile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate – preventia inseamna un pacient nefumator, cu o greutate normala, care sa nu aibe hipertensiune sau diabet. Primii doi factori tin exclusiv de stilul de viata, iar urmatorii doi sunt puternic influentati de cei dintai. Pe locul doi se afla cancerul, dar supravieturea la 5 ani a crescut cu intre 50 si 100% pentru toate tipurile de cancer in ultimii 40 ani, iar cancerul de col uterin ar trebui sa fie eradicat prin vaccinare anti HPV – in Australia copiii sunt vaccinati din 2007 si se asteapta ca pana in 2028, incidenta cancerului de col sa scada la sub 1 : 100.000 pe an.
– Pentru cele dintre noi care suntem mame, care sunt factorii care au cel mai mare impact asupra dezvoltarii sanatoase a copiilor, dpdv endocrinologic?
Afectiunea – una dintre cele mai impresionante probleme endocrine la copii – este numita nanism de privare – copiii care cresc intr-un mediu care nu le asigura confort psihologic au retard de crestere si pubertate intarziata. Alt factor important este nutritia – am prelungit un consult de 20 minute la 2 ore pentru ca cuplul din fata mea dorea ca bebelusul lor sa fie vegan, ceea ce este absurd. In cealalta extrema, o familie mi-a spus ca faptul ca copilul lor este obez nu este o problema, pentru ca ii place foarte mult painea si atunci cand va fi mare, ii vor taia stomacul. Atunci cand imi intreb pacientii ce mananca copilul, cel mai des raspunsul este „mananca normal”. De aici incepe o discutie foarte lunga si interesanta despre ceea ce crede pacientul ca este normal, spre exemplu faptul ca desertul este obligatoriu zi de zi.
– Care sunt etapele principale din viata unei femei in care apar schimbari la nivel hormonal si care sunt reperele esentiale de care sa tinem cont in cazul fiecareia?
Cea mai evidenta schimbare este reprezentata de inceperea pubertatii, iar reperul esential este varsta – in mod normal, pubertatea la fete incepe intre 8 si 13 ani – orice abatere de la acest interval ar trebui sa fie un semnal de alarma. Monitorizarea cresterii este si ea foarte impotanta in copilarie, atat la fete cat si la baieti, pentru ca poate atrage atentia din timp atunci cand exista disfunctii endocrine. Urmatoarea schimbare majora este instalarea menopauzei, de obicei precedata de cativa ani in care se scurteaza intervalul dintre ciclurile menstruale de la 28-30, la 20-24 zile. Din pacate exista si situatii in care menopauza apare foarte devreme – singurul indiciu poate fi faptul ca si in cazul mamei pacientei menopauza a aparut la o varsta mai tanara.
– Sunteti implicata in platforma The Wellbeing Hub, oferind suport companiilor si angajatilor interesati de consultatii si workshop-uri legate de aria dvs. de competenta. Aceasta inseamna ca activitatea noastra de la birou / viata noastra profesionala isi pune amprenta asupra sanatatii noastre dpdv endocrinologic si invers? Cum?
Timpul isi pune amprenta asupra sanatatii noastre, independent de profesie. Wellbeing Hub e un proiect care isi propune sa promoveze preventia si educatia. Pacientii vin de multe ori la consult in cautarea unei garantii ca sunt si vor ramane sanatosi. Realist vorbind, aceste garantii nu exista. Ceea ce putem oferi este o evaluare a riscului pentru cei sanatosi sau un diagnostic si tratament corect pentru cei cu probleme de sanatate. Cred ca informatia pe care o primim in cursul scolii despre corpul uman e exhaustiva pentru cineva care nu va deveni medic, dar complet lipsita de orice perspectiva de a fi utila vreodata. As prefera ca copilul meu sa invete sa acorde primul ajutor, decat sa stie sa recite nervii cranieni. E o problema pe care nici macar primii ani de facultate nu o rezolva – invatam mii de pagini despre anatomie, biochimie, genetica si apoi ne trezim cu un pacient in fata si speram ca faptul ca am invatat pe de rost manualul de instructiuni ne va asigura si competenta de a lua decizii corecte. E nevoie de ceva timp de acomodare, pana cand simti ca stapanesti situatia, si chiar si asa, exista riscul sa gresesti. Cred ca toti avem momente in care ne intrebam daca am luat decizia corecta, cred ca asta face parte din meserie si un grad de nesiguranta mi se pare util – te stimuleaza sa inveti si sa „cresti”. Ma uimeste si ma infricoseaza siguranta cu care persone fara studii in domeniu dau recomandari medicale fara sa clipeasca. Cred ca e foarte important sa consideri pacientul un partener si cred ca ar trebui sa faca parte din meseria nostra asigurarea unei comunicari eficiente, in care pacientul sa inteleaga care sunt punctele lui vulnerabile si care sunt semnele pe care trebuie sa le urmareasca pentru a veni la medic la momentul oportun – nu e acelasi lucru daca un tanar perfect sanatos are o transpiratie abundenta sau daca un mare fumator de 60 de ani are transpiratii nocturne – acelasi simptom, context complet diferit. Asta e ce nu te invata google si asta e ce ar trebui sa le transmitem noi pacientilor. Wellbeing Hub e un pas in aceasta directie.
– Care sunt activitatile de zi cu zi influentate, fara sa stim, de echilibrul hormonal si care ni-l influenteaza, la randul lor, fara sa ne dam seama?
Simplul fapt ca ne trezim dimineata este modulat de cortizol. Ritmul somn-veghe e influentat de melatonina, pulsul si termoreglarea – de hormoni tiroidieni, apetitul de ghrelina si leptina, dispozitia de neurotransmitatori, supravietuirea speciei depinde de estrogeni si testosteron. Absolut tot ceea ce se intampla in corpul nostru pe parcursul unei zile este modulat de hormoni, iar asta face endocrinologia fascinanta. Sistemul e suficient de complex si bine pus la punct incat sa reziste si sa ne ajute sa functionam la randul nostru. E suficient sa nu-l „agresam” cu disruptori din mediu, si aici intra uneori suplimentele alimentare, lipsa iodului, calitatea proasta a dietei, cresterea in greutate, modificarea ritmului circadian – lucrul in ture de noapte. Ca sa fie si mai interesant, dietele restrictive si efortul fizic intens sunt cel putin la fel de daunatoare – un indice de masa corporala mai mic decat 18 poate bloca ovulatia si duce la infertilitate, spre exemplu.
– Care este ritualul dvs. zilnic pentru mentinerea unei stari de sanatate optime?
Mi-ar placea sa fie ceva motivant, dar cel mai des imi propun sa pot ajunge la finalul zilei fara sa adorm inaintea copiilor si eventual sa am 20-30 minute libere dupa aceea. Probabil mai sar peste mese, nu m-am intrebat niciodata daca beau 2 litri de apa pe 24h, dar incerc sa avem macar cate o ora pe zi in care sa facem ceva impreuna, toti patru.
– Cum facem sa activam cat mai des / mult hormonul fericirii?
Neuroendocrinologii probabil au scris deja vreun tratat despre asta. Nu cred ca fericirea reala e echivalenta cu descarcarea ocazionala de endorfine, serotonina sau dopamina – e imposibl sa fim fericiti 24 de ore din 24, 7 zile din 7, ar fi extenuant, am fi impulsivi, ne-am purta irational si probabil vreun psihiatru binevoitor ne-ar diagnostica rapid cu manie. Cred ca ceea ce ar trebui sa urmarim este echilibrul si o stare de bine, iar asta depinde mult mai mult de alegeri individuale decat de activarea unui ax endocrin. Dezamagitor probabil, dar nici endocrinologii, nici hormonii nu detin cheia, avem nevoie de un scop individiual si fiecare dintre noi trebuie sa isi defineasca propria notiune de fericire.
– Care sunt lucrurile esentiale pe care trebuie sa le stim despre hormonul stresului?
Ca el exista ca sa ne ajute sa facem fata stresului, nu ca sa-l genereze. E incorecta expresia de hormon al stresului – induce ideea ca suntem stresati pentru ca un hormon ne-a pus gand rau si se joaca cu nervii nostri. Glandele suprarenale, care produc cortizolul, au devenit in ultima vreme reginele virtuale ale sistemului endocrin – probabil cel putin 2 pacienti pe zi imi cer sa le recomand toate analizele endocrine posibile si mai ales cortizolul. Din pacate, cortizolul trebuie recoltat in 2 moduri complet diferite, in functie de boala pe care o cauti – fie din sange intre 7.30-8 dimineata, fie din saliva la miezul noptii… Asa ca atunci cand pacientii solicita cortizolul, e destul de greu sa le explic ca fara suspiciune de diagnostic e inutil si devine si mai interesant cand le spun care e de fapt incidenta afectiunilor glandelor suprarenale – 5 cazuri la 1.000.000 pe an pentru insuficienta suprarenaliana si 2 cazuri la 1.000.000 pe an pentru Sd. Cushing. In traducere libera, am vazut 4 cazuri de patologie suprarenala in ultimii 10 ani, dar nici unul de insuficienta (acea „epuizare” a glandelor suprarenale care domneste in online). De fapt, singurul caz de insuficienta suprarenala pe care l-am vazut vreodata a fost in timpul rezidentiatului, la o pacienta in varsta cu adrenalectomie bilaterala (interventie chirurgicala prin care sunt indepartate glandele suprarenale), care nu isi mai luase tratamentul de ceva vreme.
– Care este intrebarea pe care v-ati adresa-o si cum ati raspunde la aceasta?
Cred ca e important sa ne intrebam ce ne dorim de fapt si de ce. Imi doresc sa pot sa ajut mai mult, imi doresc sa fiu un medic bun, imi doresc ca atunci cand pacientul paraseste cabinetul sa nu simta nevoia sa mai apeleze la Dr. Google, imi doresc timp cu familia mea si nu imi pasa in ce mod petrecem acel timp – momentul meu preferat e sambata dimineata, cand sotul meu face omleta si copiii insista sa spele vasele, ca sa se poata juca cu apa si chiar daca ma intreb cate minute mai am la dispozitie pana va trebui sa strang cioburi; sambata dimineata totul e ok.
The Wellbeing Hub este prima platforma completa de wellbeing din Romania, care ofera solutii bazate pe cercetari stiintifice, ce ajuta organizatiile sa devina mai constiente si mai implicate in starea de bine a angajatilor, iar angajatii, mai constienti si dornici sa participe activ la programe de echilibrare individuala.