Citesti acum…
Gina Bradea: „E timpul ca eu sa fiu pe primul loc si asta sfatuiesc pe toate doamnele sa faca. Noi suntem cele mai importante pentru noi”

Gina Bradea: „E timpul ca eu sa fiu pe primul loc si asta sfatuiesc pe toate doamnele sa faca. Noi suntem cele mai importante pentru noi”

de  Cristina Lincumartie 3, 2022

Gina Bradea sau „Pofta buna cu Gina Bradea”. Stiu, doamna Bradea nu mai are nevoie de nicio prezentare, caci nu e gospodina (incepatoare sau nu) care sa nu fi facut cel putin una dintre retetele domniei sale, dupa care sa nu se fi lins pe degete, incantata de rezultat. 

Doamna Bradea, va multumesc ca v-ati facut timp sa stam de vorba. Si eu, si mama, si multe preietene de-ale noastre, atunci cand vine vorba de gasit o reteta buna, stim unde sa va gasim. 

Asadar, ne puteti spune cateva cuvinte despre dumneavoastra? De unde pasiunea pentru gatit?

  1. Cand si cum v-a venit ideea blogului „Pofta Buna cu Gina Bradea”?
    1. Gina Bradea

      Locuiam in Italia, nu lucram, aveam prea mult timp liber si nu aveam ce face si ideea blogului a venit de la sine.

      Eram pe atunci pe forumuri culinare, trimiteam retete la alte bloguri care erau atunci, reviste…

      In ianuarie am implinit 9 ani de blog, timp in care am publicat aproape 1800 de retete scrise si putin peste 800 de retete video. 

      E greu sa fii youtuber in bucatarie? Cum filmati clipurile? Cine le monteaza? Cat dureaza sa filmati o reteta?

      Nu e usor deloc, daca vrei sa faci treba buna. 

      Acum am reusit sa-mi fac o camera special pentru filmat. Inca nu este gata, mai are sotul meu de facut mobilierul, apoi sa asezam luminile, camerele de filmat…

      Sotul ma filmeaza acum. Inainte ma filmam singura, fixam camera si gata, ma filmam eu. Era cumplit de greu. Cu sotul e mult mai usor, mai vede nereguli, regleaza camera mai bine, mai sterge masa cand vars cate ceva, ma incadreaza mai bine. Invatam impreuna si in 2 e mult mai usor. 

      Mai ales ca noi radem mult, nu ma iarta deloc, imi vede orice greseala si gata, incepe rasul. 

      Dupa ce filmez, fac si poze (eu le fac), apoi trimit filmarile la baiatul meu. El se ocupa cu editatul filmelor. Dureaza cateva ore bune editarea unui film.

      Filmatul unei retete nu dureaza mult, exact cat dureaza gatitul. Eu ma misc repede, gatesc din prima, nu gatesc o reteta de mai multe ori. Rareori ma balbai, dar cand o fac, e cu simt de raspundere, ma balbai bine de tot si-o tin din balba-n balba. Nu ma las. 

      Cel mai adesea ne intrerup pisicile si catelusa, miauna ca vor joaca sau sunt curioase sa vada ce facem noi acolo, fara ei. Nu au voie niciunul in studioul de filmari. Mbine, de parca asta i-ar opri sa dea buzna…

      E costititor sa pregatesti retete video? 

      Reteta in sine, depinde de pretul ingredientelor. Dar eu gatesc in general retete la indemana oricui, rareori mai scumpe.

      Costisitoare este aparatura, camerele si luminile pot ajunge la mii de euro. Eu nu am cele mai scumpe camere foto si video, dar am ceva decent, ceva ce-si poate permite buzunarul meu de roman.

      Ce fel de retete faceti? Cum va vin ideile? Abordati si bucataria internationala? Ce va cere publicul cel mai mult?

      In general gatesc retete romanesti, dar am si retete din bucataria internationala. Am multe retete italiene, am locuit 12 ani in Italia si 2 veri am lucrat la un restaurant cochet, pe malul marii.Am studiat mult bucataria italiana. 

      Gatesc si public ce simt, ce-mi vine, dar mai public si retete care mi se cer. Am foarte multe carti, reviste si caiete vechi cu retete. Le rasfoiesc mereu si cand imi sare-n ochi cate o reteta, o notez si cand vine momentul, o gatesc si o public.

      Am notate sute de retete, asteapta sa le gatesc si sa le public. Intr-o zi…

      Exista concurenta pe aceasta nisa intre cele mai cunoscute bloguri/canale YouTube dedicate bucatariei?

      E loc sub soare pentru toti, eu asa consider. Nu ma simt in competitie cu nimeni. Fiecare are stilul propriu de a gati si a scrie sau filma o reteta.

      Gospodinele au de unde alege, oferta este extrem de bogata.

      Stiu romancele sa gateasca, respecta retetele – timpii, cantitatile, modul de pregatire a ingredientelor – sau prefera abordarea „dupa ureche”, dupa cum au auzit sau vazut la mama sau la soacra?

      Da, chiar stiu sa gateasca, in marea lor majoritate. Putine respecta reteta la virgula, majoritatea fac mici schimbari, isi pun amprenta personala. Iar asta este foarte bine, denota faptul ca romancele chiar stiu sa gateasca. Si nu o fac rau deloc.

      Este important sa cunoastem principiile de baza ale gastronomiei pentru a invata sa gatim sanatos? 

      Categoric DA! 

      Este extrem de important sa stim diferentele dintre bors si ciorba, gem si dulceata, chec si pandispan, sa stim sa batem un albus spuma si sa amestecam usor un aluat, sa framantam bine un aluat dospit…Este foarte important sa avem ,,ochi„, sa simtim la mana aluaturile, sa gustam mancarea si sa stim cata sare si piper folosim.

      Extrem de important este sa facem dulceturile, muraturile, compoturile si zacusca fara conservant sau aspirina, galustele fara praf de copt…

      Toate aceste lucruri dar si multe altele eu le spun mereu, dar se regasesc, extrem de bine detaliat, in cartea nou publicata: Gateste cu Gina, gustul unic de acasa. 

      Ce ne puteti spune despre cartile dumneavoastra? Cum au fost primite de public? 

      Sunt deja la a treia carte publicata. Prima s-a epuizat si nu o voi mai reedita.

      A doua carte am reeditat-o acum, are 52 de retete de post, cate 1 reteta pentru fiecare saptamana a anului. Sunt retete simple si extrem de gustoase, care pot fi gatite in post sau de catre persoanele vegan si vegetariene. Sunt cele mai bune retete de post care au mai multe variante de preparare: dintr-o reteta, se pot face mai multe variante.

      Cartea Gateste cu Gina, gustul unic de acasa e o carte cu retete de baza, un ABC sau un manual de bucatarie, are peste 100 de retete, explicate extrem de amanuntit, cu toate secretele. Sunt cele mai importante retete folosite in bucataria romaneasca. 

      Cine va avea aceasta carte si va aplica sfaturile mele, va sti sa gateasca absolut orice. Este structurata pe capitole: salate, ciorbe, mancaruri, aluaturi, conserve…

      La final am dat si o serie de termeni folositi in bucatarie, am incercat sa explic totul cat mai bine posibil.

      Cartea aceasta va raspunde multor intrebari. 

      Am vrea sa aflam cat mai multe detalii despre cele mai noi aparitii editoriale. Ce fel de carti sunt, prin ce se deosebesc, cui se adreseaza si de unde le putem achizitiona?

      Aceste 2 carti se vor putea comanda la editura Bookzone si se va gasi si-n librarii. Pe Bookzone vor fi promotii frumoase.

      Se adreseaza tuturor, femei si barbati, de orice varsta. Oricine are curajul sa incerce sa gateasca ceva delicios, are nevoie de aceste 2 carti. Restul vine de la sine.

      Cat de importante sunt cartile pentru activitatea dumneavoastra? Publicul prefera internetul sau varianta traditionala a cartii de bucate?

      Majoritatea oamenilor prefera internetul, pentru ca retetele sunt gratis. Romanii nu citesc foarte mult, nu au rabdare si nici nu vor sa cumpere carti. 

      Ce ne pregatiti in viitorul apropiat? 

      Anul acesta ma voi ocupa de promovarea acestor 2 carti si sa public retete noi, cat de multe. 

      Mi-am propus sa ajung la 3000 de retete publicate. Daca se poate, vedem.

      Pe primul plan, anul acesta, va fi sa-mi termin casuta, sa iesim mai mult cu prietenii, sa ne ocupam de gradina si mica livada pe care o avem (daca cei aproximativ 20 de pomi fructiferi se pot numi livada). Anul acesta va fi pentru casa si pentru noi. 

      Profesional, voi mai reduce volumul de lucru la blog. Nu voi mai munci mai mult de 8 ore pe zi, sambata si duminica imi voi lua liber, sa ies cu prietenii.

      Am obosit. Muncesc 14-16 ore pe zi, non-stop, fara liber. Mi-ajunge, ca nu iau nimic cu mine.

      E timpul ca eu sa fiu pe primul loc si asta sfatuiesc pe toate doamnele sa faca: noi suntem cele mai importante pentru noi. 

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
Cristina Lincu
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord