Citesti acum…
Gardenia – povestea a patru generatii de femei, la Odeon

Gardenia – povestea a patru generatii de femei, la Odeon

de  redactiafebruarie 22, 2019

Gardenia surprinde patru generatii de femei din aceeasi familie, care se confrunta cu tiparele comportamentale, constrangerile si mostenirea genetica. Toate isi spun povestea la aceeasi varsta, 33 de ani, si trec prin framantarile istoriei incepand cu al doilea Razboi Mondial si pana in prezent. Circumstantele vremii le conditioneaza in parte destinul, dar cea care le influenteaza direct, ar spune ele, este mama. In ce masura se intampla acest lucru, va lasam sa descoperiti singure, intr-un spectacol in care viziunea regizorala impleteste teatrul cu arii de opera.

Alaturi de actritele Antoaneta Zaharia si Paula Niculita, care fac parte din trupa teatrului de peste 15 ani, le veti descoperi pentru prima oara pe scena Odeonului pe noile actrite angajate Simona Popescu si Madalina Ciotea.

Autoarea poloneza Elżbieta Chowaniec s-a nascut la Cracovia, in 1982. Este dramaturg, scenarist, autor de piese de teatru pentru adulti si copii. A absolvit Productie de Film si TV la Facultatea de Film din Katovice, Scenaristica la Facultatea de Film din Łódź si Jurnalism la Universitatea din Varsovia. A urmat Scoala de Scriere Dramatica de la Laboratorul de Dramaturgie din Varsovia. A participat la numeroase workshop-uri si seminarii de scriere dramatica sustinute de autori ca Mark Ravenhill, Nikolaj Kolada, Ivan Viripaev.

Gardenia este prima ei piesa si a fost montata in 2007 la Teatrul Dramatic din Varsovia, unde se mai afla si astazi in repertoriu. De atunci a fost tradusa in numeroase limbi si produsa in Ungaria, Slovacia, Rusia si Romania. In cei 11 ani de la debut, piesele si adaptarile sale au avut peste 20 de premiere.

Regizorul Zoltán Balázs s-a nascut la Cluj, in 1977. A absolvit sectiile de actorie si de regie de la Universitatea de Teatru si Film din Budapesta. A participat la mai multe workshop-uri internationale, cum ar fi cele cu Anatoli Vasiliev si Josef Nadj la Avignon. A studiat cu Robert Wilson la Paris si a absolvit si cursul de regie al Uniunii Teatrelor Europene de la Stuttgart. In 2001 a fondat unul dintre cele mai importante teatre independente din Budapesta, Teatrul Maladype, al carui director artistic este pana in prezent. Zoltán Balázs este o prezenta constanta la festivaluri si teatre din toata lumea – nu numai cu compania sa, ci si ca regizor. A montat in Statele Unite, Franta, Germania, Slovenia, Slovacia si Romania. Opera sa artistica versatila si multi-fatetata, ca si spectacolele sale experimentand un nou limbaj teatral au fost distinse cu numeroase premii. Prin spectacolele sale isi propune sa ofere audientei o experienta teatrala complexa, atragatoare pentru simturi si emotii si sa ridice scenografia, miscarea si muzica la acelasi nivel cu cuvintele.

Spectacolul Gardenia este produs in cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe, ajuns la a treia editie, co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene 2017-2020.

 

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord