Acasă Literatura feminina contemporana Fragment din volumul de proză scurtă „Străina de la ultimul etaj” de...

Fragment din volumul de proză scurtă „Străina de la ultimul etaj” de Maria Bertoldo-Stocheci

6
0

„Chiriașa de la ultimul etaj a atras imediat atenția vecinilor. Niciun străin nu locuise pâna atunci în vechiul lor palazzo. Erau curioși și suspicioși: „Cine mai e și străina asta? De unde a apărut? Cu ce se ocupă? De ce nu salută?” Câtiva domni mai sociabili au incercat să intre în vorbă cu ea. Nicio șansă, străina de la ultimul etaj nu se deranja nici măcar sa le arunce o privire. Trecea pe lângă ei grăbită, mereu elegantă, lăsând în urmă o dâră de parfum fin.

Nici domnul Rossi nu avea pace. A început, sub diverse pretexte, să facă dese vizite la apartamentul închiriat. Suna prevăzător la ușă, iar dacă tânăra nu deschidea, intra cu cheile de rezervă. În fond, era proprietar, avea tot dreptul.

Apartamentul nu suferise nicio modificare dar, în mod inexplicabil, arăta altfel, mai luminos, mai viu, mai parfumat. Dulapurile vechi ale austerei lui mame erau acum tixite de haine și eșarfe colorate, iar sertarele comodei ascundeau piese de lenjerie intimă cum numai în vitrinele anumitor magazine mai văzuse. Domnului Rossi, casa în care crescuse i se arăta acum ca un univers misterios, excitant și interzis.

Maria BertoldoStocheci

Pe patul desfăcut a zărit într-o zi o pereche minusculă de bikini roșii de dantelă. Nu a rezistat tentației, i-a luat și i-a strecurat în buzunarul de la haină. „Iartă-mă, mamă”, și-a spus și a ieșit din apartament, închizând cu grijă ușa în urma lui.

Coborând scările, a întâlnit-o pe locatara de la penultimul etaj, veche prietenă a mamei lui.

– Mario dragă, trebuie neapărat să-ți vorbesc, i-a spus, blocându-i drumul.

– Sigur, Luciana, vorbim, dar nu ai vrea să te sun eu mai târziu? Acum mă grăbesc, a mințit el.

– Nu, dragă, mă tem că e urgent. Știi, noi toți vecinii suntem îngrijorați. Credem că apartamentul sărmanei tale mame a devenit un bordel. Noi suntem toți oameni respectabili, nu putem tolera așa ceva. Ce ai de gând să faci?

– Oh, nu cred asta, Luciana. Chiriașa mea e o persoană civilizată, cum îți imaginezi că ar putea să se prostitueze? Nu cumva aveți voi prea multe prejudecăți când e vorba de o străină atrăgătoare?

– Prejudecăți sau nu, dragă Mario, cam mulți bărbați vin în vizită la chiriașa ta. Dacă tu nu iei măsuri, trebuie să știi că noi vom anunța poliția.

Toată noaptea s-a foit domnul Rossi în pat. Nu știa ce ar trebui să facă pentru a-i împăca pe vecinii scandalizați. Pe chiriașă nu o putea goni, doar îl plătise în avans.

De dimineață, soția lui i-a reproșat că din cauza lui nu a dormit bine nici ea.

– Am să-ți cumpăr niște pastile pentru somn, dragul meu, mă duc chiar acum la farmacie. Ah, era să uit, m-au sunat vecinii mamei tale, trebuie să-i spui chiriașei să plece. Îmi pare rău pentru ea, dar nu putem să riscăm, vor să facă un denunț la poliție.

Domnul Rossi nu a mai avut de ales, așa că a sunat-o pe chiriașă și i-a spus, pe un ton politicos, că trebuie să îi facă o vizită, aveau de discutat ceva foarte important.

– Ok, i-a răspuns ea plictisită, mâine dimineață, la ora 11. Până atunci nu sunt disponibilă, sorry, și a închis telefonul, fără vreo formulă de politețe.

În ziua următoare, la ora 11 fix, domnul Rossi se afla în fața apartamentului. A sunat răbdător la ușă, dar nimeni nu a venit să deschidă. A telefonat, dar a auzit vocea unui robot care spunea că telefonul este închis. Folosind cheile de rezervă, cum făcea de obicei, a intrat.

Niciodată, în viața lui, nu văzuse Mario Rossi o scenă mai înspăimântătoare. Apartamentul părea o scenă dintr-un film de groază. Sânge, peste tot sânge – pe pereți, pe perdele, pe mobilierul grațios al mamei lui. Iar în baie, chircit și plin de sânge, trupul inert al chiriașei. Nu știa dacă mai respira, nu a avut curajul să se apropie. A apelat agitat numărul de urgență și a fost asigurat că poliția și ambulanța aveau să sosească de îndată.

Între timp, se adunaseră la ușă și vecinii, care spuneau că l-au auzit pe Mario urlând. El nu știa, nu își amintea să fi urlat. Tremura. Și-a pus înfrigurat mâinile în buzunare, dar a început să tremure și mai tare. În buzunarul drept al hainei, dădu peste mica piesă de lenjerie roșie, culeasă cu o zi înainte din patul victimei.”

Volumul „Străina de la ultimul etaj” poate fi achiziționat de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.