Vineri, 15 februarie 2019, la ora 17,00, in Galeria Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Cannaregio 2215, 30121 Venetia (VE), va avea loc vernisajul expozitiei de arta contemporana „Respiratia formelor” a artistei Laura Nicolae. Expozitia va ramane deschisa publicului in perioada 15 februarie – 1 martie 2019, de marti pana sambata, in intervalul orar 14,00–17,00.
Laura Nicolae este istoric de arta, absolventa a Universitatii din Padova, care si-a urmat, in paralel cu activitatea curenta, pasiunea de pictorita autodidacta. Este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. A expus in numeroase expozitii personale si colective in Italia (2005, 2011, 2013, 2019), Peru (2015), Japonia (2015, 2017), Grecia (2016) si Germania (2016). A realizat ilustratie de carte si a publicat de curand volumul in limba italiana si engleza „Haiga a modo mio” (2018).
Pictura Laurei Nicolae aduce pe scena artistica italiana o contributie culturala noua, datorita caracterului transcultural al imagisticii sale. Sensibilitatea formala si cromatica si-a format-o, la inceputurile activitatii artistice, in contact cu arta medievala a tarii sale de origine, Romania, pictand icoane traditionale in stil bizantin. Pe aceasta baza culturala s-au decantat, prin esentializare, formele si sugestiile transmise de impulsurile coloristice. A urmat drumul acelor maestri care cred ca la abstractizare se poate ajunge doar dupa o solida intelegere a modalitatilor de transformare a materiei pictorice in forme simbolice. La observarea atenta a drumului spre abstract a picturii europene si americane din secolul XX s-a adaugat interesul artistei pentru traditia vizuala si de gandire a Orientului indepartat, cu precadere cultura nipona si taoista. Acest interes se traduce in adoptarea unor elemente compozitionale tipice, cum ar fi asimetria si prezenta functionala a spatiului gol pe panza.
De asemenea, artista se inspira din stilul Haiga, compozitii care presupun alaturarea unor scurte poezii de 17 silabe (haiku) cu imagini de multe ori extrem de sintetice. Acest amestec de influente culturale ofera sansa unor creatii al caror caracter nedefinit lanseaza o provocare vizitatorului, care va da o interpretare personala semnelor lasate pe panza in mod mai mult sau mai putin aleatoriu. Un aspect de asemenea inovativ este tehnica folosita pentru realizarea picturilor. Artista intervine numai partial, dispunand culorile pe panza: ea lasa ca apa sa le transporte, creand spontan jocuri de forme. Picturile rezultate din demersurile artistice ale Laurei Nicolae sunt un exemplu fericit de integrarea a stilemelor din arta culturii romane printr-o perspectiva in care se creeaza o linie de continuitate intre aspectul national si cel international, fara ca elementele tipic romanesti sa se piarda in acest schimb constant.
„Arta Laurei Nicolae are – scria recent Fernando Torres, Presedinte al Instituto Cultural Peruano Norteamericano din Lima – subtila eleganta care isi are originea intr-o exceptionala intuitie cromatica. Compozitii care, traversand extremele spontaneitatii gestuale pana la o constructie mai elaborata, ne retrimit cu gandul la teritoriile actionismului si impresionismului abstract nord-american. Desigur, distanta conceptuala este foarte mare. Nicolae face in asa fel incat dialogul dintre haiku si imagini sa fie in acelasi timp real si frumos. O experienta care imbratiseaza cu gingasie sensibilitatea observatorului”.
Operele expuse de Laura Nicolae in Galeria Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia sunt rezultatul echilibrarii tendintelor simplificatoare ale Informalismului european si american cu sugestiile cromatice de inspiratie bizantina. Fiecare lucrare, executata in acrilic pe panza, uneori cu colaje de hartie sau fragmente textile, este insotita de o scurta poezie de inspiratie japoneza (haiku) compusa tot de artista.