Citesti acum…
„Dintotdeauna femeia a fost maestrul relational”

„Dintotdeauna femeia a fost maestrul relational”

de  redactiamartie 20, 2017

Intr-o perioada in care se vehiculeaza foarte des concepte precum „vulnerabilitate”, „feminitate”, „putere”, nu puteam sta deoparte de aceste subiecte, astfel incat am invitat-o pe vechea noastra prietena, Cristina Eremia, psiholog si coach, la un dialog pe aceasta tema.

– Mai este actual si adecvat sa ne manifestam feminitatea asa cum este ea reflectata in mod traditional (femeia diafana, care asteapta sa fie curtata etc.)?

Dintotdeauna femeia a fost “maestrul” relational si chiar daca, aparent, barbatul era cel care o vana, curta, ea lansa “lasoul” cu care-l prindea in mrejele sale si se lasa “capturata”, ca o prada nevinovata si inocenta. Asta e o arta a seductiei pe care multe femei o practicau inconstient, avand activ arhetipul Seducatoarei, sau constient, insusindu-si strategii de seductie de la cele experimentate.

In workshop-urile pe care le conduc, lucrez cu modele eterne de feminitate, adanc inscrise in psihicul nostru, care se manifesta oricum prin noi, la nivel inconstient. Dandu-ne seama de ele, stim cum sa ne modificam atitudinea si comportamentul pentru a ne adapta mai usor la mediu si a trai in echilibru cu noi insine si armonie cu ceilalti.

Femeia care asteapta barbatul este “frumoasa adormita” in turn, al carei aspect de Luptatoare – putere de alegere, decizie, actiune, focus nu este activat. Asteptarea arata imaturitate si neasumarea feminitatii. Femeia treaza e sensibila si ACTIVA, se lupta pentru telurile sale, inclusiv pentru relatia de cuplu care necesita multa munca constienta! Pentru a fi cu adevarat echilibrata si implinitoare. Nimic nu pica din cer intr-o forma perfecta. Suntem intr-un efort constant de ajustare la mediu, care trebuie sa se produca in conexiune si respect fata de natura noastra profunda, fata de “sinele de doua milioane de ani” – cum il numeste celebrul psiholog si analist jungian Anthony Stevens –  din centrul fiintei noastre.

– Care sunt reperele feminitatii care ne sustin sa fim integrate timpurilor moderne?

Prefer sa descopar cine si cum sunt eu si sa aleg sa-mi dezvolt acele abilitati necesare functionarii in timpurile moderne:  viteza de reactie, decizie, actiune, determinare, prezenta, pastrandu-mi intacta sensibilitatea, empatia si creativitatea.

Exista o generatie de femei crescute si educate in anumite rigori, inainte de 1989, dupa care societatea s-a schimbat dramatic, astfel incat convingerile si invatamintele primite in adolescenta de aceste femei nu mai sunt aliniate cu vremurile. Ce facem?

Avem multe surse de informare si modele noi de “femeie moderna”. Poate chiar prea multe:) Dificultatea imi pare a veni din multitudinea si diversitatea de modele, nu suficient de clar conturate.

Eu si altii pe care ii cunosc preferam sa ne raportam la modele stravechi, arhetipale, descoperite si explicate de cunoscutul medic si psihoterapeut C.G. Jung, M. Eliade, J.Campbell, decat la constructele sociale.  Au o stabilitate si validitate mai mare (si sunt vindecatoare, intregitoare) decat noile stereotipuri. Primele si-au dovedit valabilitatea in timp, ne putem recunoaste in aceste “modele de mii de ani”, ultimele sunt, de multe ori, constructe de imagine realizate de creatorii de marketing in scopul vinderii unor produse si produc nevroze pentru ca le determina pe fete si femei sa se chinuie pentru a emula modele neconforme cu cine sunt in profunzimea psihicului lor, provocand conflicte interne.

E responsabilitatea si sarcina existentiala a fiecarei femei sa caute modelul adecvat pentru ea si sa-i testeze eficienta in concretul vietii sale. Modelul doar te inspira si sustine in a dezvolta anumite atitudini, e important sa te si intelegi pe tine in esenta ta si sa-ti respecti nevoile si particularitatile individuale.

– Se vorbeste mult despre asumarea si recunoasterea vulnerabilitatii. Ce inseamna mai exact vulnerabilitatea?

A fi autentic, a-ti recunoaste si arata emotiile, a te dezvalui, a manifesta empatie si compasiune, fata de altii si fata de sine, a crea intimitate.

Brene Brown este unul dintre cercetatorii care au mediatizat mult aceasta realitate bazata pe rezultatele studiilor sale.

– Care este granita dintre ea si slabiciune?

Slabiciune e atunci cand te lasi coplesita si inghitita de propriile emotii distructive, conflictuale, in loc sa le exprimi si gestionezi sanatos, cand iti cedezi puterea altcuiva si faci ce vor altii pentru a le obtine afectiunea si aprobarea, tradandu-te pe Sine.

– Cum iti recunosti vulnerabilitatea in interior si in exterior si de ce am face acest lucru?

Invatand sa iti recunosti emotiile si valorile, sa le intelegi si exprimi, cu spontaneitate si sinceritate, evitand intrarea in stereotipuri si masti de protectie sociala.

Pentru a crea relatii autentice si profunde, relatii de crestere reciproca, cu-adevarat hranitoare si implinitoare.

Pentru a ne simti Vii si a Fi, mai degraba decat sa cautam sa Avem (posesiuni, statut, avere) caci asta (arata studiile) duce la fericire.

– Ce este puterea feminina si cum o manifestam?

Putere: stiu cine sunt, ce vreau, care-mi sunt nevoile si telurile, cum sa le realizez si actionez producand rezultatul dorit, tinand cont si  de necesitatile celorlalti, in relatii de cooperare, nu conflict sau dominare. Imi stiu limitele si negociez pentru a construi granite sanatatoase in relatiile mele, de schimb reciproc echitabil.

Putere feminina: imi cunosc si exprim vulnerabilitatea si interactionez dintr-un spatiu de autenticitate, ascultandu-mi valorile in implinirea telurilor mele, pentru care ma lupt cu onestitate si sensibilitate fata de nevoile celorlati, cautand sa ma raportez la Binele comun, nu doar interesul personal.

Leadership feminin: din acest spatiu al cunoasterii de sine aprofundate imi asum cine sunt, aleg sa-mi respect valorile personale si sa militez pentru transformare sociala, angajandu-ma in acest demers, inspirandu-i si pe cei din jurul me sa faca asta.

– Ce te motiveaza in a organiza programe destinate dezvoltarii feminitatii si leadership-ului feminin?

Doresc sa impartasesc cu alte femei ceea ce am trait si experimentat pentru a le sustine pe calea implinirii lor, ca sa traiasca in autenticitate si armonie si impreuna sa facem lumea mai buna pentru noi, copii si familiile noastre. Sa traim cu responsabilitate fata de Sine si mediu, in mod etic, cu respect fata de valorile noastre adanci, nealterandu-ne sensibilitatea si creativitatea de dragul compromisului social.

Lucrez cu femei care doresc sa-si exploreze, descopere si imbogateasca aspectele propriei feminitatii, sa-si integreze arii de umbra si sa le faca sa straluceasca pe cele de lumina: calitati si talente, sa-si vindece ranile si sa se pozitioneze corect in diversele roluri sociale pe care le indeplinesc.

Generez un spatiu de caldura, conexiune profunda, impartasire de resurse utile, care sa ne inspire, informeze, sustina in dezvoltarea noastra si in drumul nostru prin viata. ca sa generam o comunitate de suport reciproc, impartasire de bucurii si lectii de viata. Impreuna construim o lume mai buna.

 

Care este reactia ta?
Articol bun
100%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord