Citesti acum…
Din fericire, exista fericire

Din fericire, exista fericire

de  redactiaseptembrie 15, 2016

poza.Daniel.DavidBiologia, psihologia, religia si filozofia s-au straduit sa defineasca fericirea, sa-i identifice radacinile. Starea de fericire se mosteneste genetic, se cultiva prin invatare sau depinde de ceva anume? De fapt, ce ne face cu adevarat impliniti?

Prof. Univ. Dr. Daniel David, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta din Romania, invitatul atelierulului: „Viata ca un joc. Despre rationalitate si fericire. Cum obtinem si mentinem starea de bine”, sambata, incepand cu ora 11.00, la Palatul Noblesse, noteaza pe blogul sau cateva principii generale pentru o viata fericita.

„Decalogul rationalitatii

  1. Ar fi preferabil sa reusesti in tot ceea ce faci si fa tot ce depinde de tine in acest sens dar daca nu reusesti, nu inseamna ca esti fara valoare ca om ci doar ca ai avut un comportament mai putin performant, care probabil poate fi imbunatatit in viitor.
  2. Ar fi preferabil sa reusesti in tot ceea ce faci si fa tot ce depinde de tine in acest sens dar daca nu reusesti, aminteste-ti ca este doar (foarte) rau fara a fi insa catastrofal (cel mai rau lucru care ti se putea intâmpla).
  3. Ar fi preferabil sa reusesti in tot ceea ce faci si fa tot ce depinde de tine in acest sens dar daca nu reusesti, poti tolera/suporta acest lucru neplacut si sa mergi mai departe bucurându-te de viata, chiar daca este mai greu la inceput.
  4. Ar fi preferabil ca ceilalti sa se comporte corect si/sau frumos cu tine dar daca nu reusesti, nu inseamna ca tu sau ei sunteti fara valoare ca oameni.
  5. Ar fi preferabil ca ceilalti sa se comporte corect si/sau frumos dar daca nu se comporta asa, aminteste-ti ca este doar (foarte) rau fara a fi insa catastrofal (cel mai rau lucru care se putea intâmpla).
  6. Ar fi preferabil ca ceilalti sa se comporte corect si/sau frumos dar daca nu se comporta asa, poti tolera/suporta acest lucru neplacut si mergi mai departe bucurându-te de viata, chiar daca este mai greu la inceput.
  7. Ar fi preferabil ca viata sa fie dreapta cu tine si usoara dar daca nu este, nu inseamna ca viata este nedrepata si/sau ca tu esti fara valoare ca om.
  8. Ar fi preferabil ca viata sa fie dreapta si usoara dar daca nu este, aminteste-ti ca este doar (foarte) rau, fara a fi insa catastrofal (cel mai rau lucru care se putea intâmpla).
  9. Ar fi preferabil ca viata sa fie dreapta si usoara dar daca nu este, poti tolera/suporta acest lucru si sa mergi mai departe bucurându-te de viata, chiar daca este mai greu la inceput.
  10. Singurul lucru care trebuie este ca nimic nu trebuie cu necesitate.”

Prof. Univ. Dr. Daniel David este profesor de stiinte cognitive clinice si directorul fondator al Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Facultatii de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj. Este presedintele si directorul executiv al The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelenta in cercetare al UBB. Este coordonatorul unuia dintre cele mai importante studii din ultima suta de ani „Psihologia poporului roman. Profilul psihologic al romanilor”; o monografie cognitiv-experimentala.

 

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
100%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord