Acasă Chic Succes „Daca nu e fun, ia-o de la capat!”

„Daca nu e fun, ia-o de la capat!”

12
0

Cum a stiut care este drumul sau? Ce le-ar spune femeilor care se gandesc la antreprenoriat? Ca un preambul la Romanian Business Leaders (RBL) Summit, care va avea loc in zilele de 13-14 martie, Ramona Moncea Vinca, Manager general Vinca Marmura Granit Piatra naturala si membru RBL, ne-a povestit despre perioada in care vindea, la 11 ani, in magazinul parintilor si despre lucrurile care o fac azi sa mearga inainte cu incredere, alaturi de echipa si de familia ei.

– Care au fost lectiile fetitei de 11 ani, care vindea in  magazinul parintilor, cu privire la ce inseamna afacerile?
Cred ca lectia cea mai importanta a fost ca daca iti doresti din tot sufletul ceva, reusesti. Imi vedeam parintii ca muncesc zi-noapte, de la 6 dimineata pana seara la 22:00 si ne cresteau si pe noi in paralel. Dar nu se plangeau. Erau fericiti ca au reusit.

Cand ii ajutam si stateam la tejghea sa vand nu intelegeam exact ce faceam dar eram bucuroasa ca oamenii apreciau ca le zambesc si ma cunosteau toti copiii din cartier. Tin minte ca primeam multe bacsisuri pentru ca faceam calculele direct in minte fara sa folosesc calculatorul.

„Teoria omoara actiunea”

– Sunt mai multe femei in situatia in care se gandesc sa faca pasul de la angajat la antreprenor, proces care poate dura ani de zile. Ce le-ai spune?
Le pot spune ca se poate. Contextul si-l creeaza fiecare. Din exterior, eu am fost privilegiata ca am avut sustinere financiara si know-how de la parinti dar realitatea este ca am muncit de 2 ori mai mult sa demonstrez ca sunt capabila si sa ii determin pe colegi sa aiba incredere in viziunea mea de lider.

Antreprenoriatul se teoretizeaza la cursuri si in carti dar doar realitatea te face sa simti pulsul. Nu e loc pentru oameni care isi doresc stabilitate si un loc caldut. Mie imi plac provocarile si pierd notiunea timpului cand ma implic intr-un proiect. Nu suport sa stau intr-un singur loc, intr-o singura situatie si atunci viata asta palpitanta e ceea ce am vrut pentru mine si asta am.

Doamnelor, daca vreti sa faceti antreprenoriat, faceti! Teoria omoara actiunea si antreprenoriatul inseamna actiune, multa actiune.

– La 21 de ani, te-ai implicat in afacerea familiei, lasand in spate formarea de jurnalist. Cum ai stiut ca acesta este drumul tau?
Primii ani au fost foarte grei pentru ca nu intelegeam de ce am plecat eu de langa vedete (lucram la Intact Production inainte) ca sa stau de vorba cu toti montatorii de 60 de ani, sa le explic cum sa toarne temelia la cimitir ca sa monteze baietii mei crucea de marmura. Apoi intr-o zi am hotarat ca eu trebuie sa hotarasc cum trebuie sa functioneze lucrurile, am vizualizat noua activitate si am pus-o in aplicare. Asta se intampla acum 7 ani si de atunci ne tot reinventam.

Fiind si o iubitoarea de carti, am descoperit o alta lume a business-ului pe care am vrut sa o aplic dupa fiecare rand citit.

Si dupa ce am vazut ca pot concretiza tot ce imi propun, am stiut ca asta imi este calea.

– Spui ca ai invatat marketing din mers. Care ar fi un top 5 al celor mai importante repere pentru a avea rezultate in marketing?
Eu nu fac un pas fara sa am o strategie in spate. Nu fac campanii ca sa fie facute, ele au obiective clare, masuratori, task-uri pentru echipe atat in online cat si in offline. Invat de ani de zile sa cheltui bani putini pe reclame si sa am rezultate mari. Sunt total indragostita de tot ce inseamna marketing si citesc tot ce prind si urmez orice curs imi sta in cale. Am facut multe greseli asa ca am avut de unde sa invat si de acera zic ca ma pot lauda ca am deja experienta.

Acum cand fac campanii urmaresc urmatorii pasi concreti:
1. Cui ma adresez (fac profilul clientului ideal)?
2. Ce obiectiv vreau sa urmaresc pe termen lung (Strategia)?
3. De unde incep (Prima postare/campanie etc?)?
4. Ce masor (Sa stiu ce functioneaza si ce nu)?
5. Ce buget am (aici recunosc ca fac tot timpul concesii si ma cearta sora mea, Gabriela Vinca, CFO)?

„Daca toti merg intr-o directie, tu mergi in alta”

– Daca ar fi sa numesti principalele 5 lectii de antreprenoriat ale tale, care ar fi acelea?
1. Fii pregatit pentru imprevizibil;
2. Daca toti merg intr-o directie, tu mergi in alta;
3. Orice plan A are nevoie de plan B si C pentru confortul tau psihic (daca mai sunt si altii freak control ca mine);
4. Citeste cat mai mult, niciodata nu stii destul de mult;
5. Apeleaza la specialisti acolo unde nu stii (te scutesc de mult stres si economisesti multi bani)

In final, daca nu mai e fun schimba foaia si ia-o de la capat. Asta e libertatea antreprenoriatului.

– Privind in urma, care sunt principalii factori care consideri ca te-au sustinut sa ajungi in acest punct al carierei tale?
Sunt al naibii de ambitioasa si nu ma las pana ce nu-mi iese ceva. Si insist si insist si schimb si reinventez pana ajung acolo unde stiu eu ca trebuie sa ajungem.

In rest, cred ca am un noroc aparte pentru ca 90% din ce-mi propus reusesc. Restul de 10% de obicei e mai bine sa nu se indeplineasca.

Colegii mei chiar rad de mine ca iar am transmis mesaje in Univers cand primim telefoane sau emailuri cu chestiunile pe care ni le-am propus cu o saptamana in urma dar pentru care nu aveam inca un plan concret stabilit. Cumva ajung ele la noi, inainte sa ajungem noi la ele.

– Spui intr-un interviu ca nu exista situatie care nu se poate discuta si pentru care nu se pot gasi solutii. Poti povesti o situatie provocatoare din experienta de antreprenor si cum ai depasit-o?
In constructii, in amenajari interioare se face deseori telefonul fara fir din cauza „sfantului triunghi”: vanzator – montator – client.

Vanzatorul vrea sa-si faca targetul, montatorul vrea sa termine repede lucrarea si clientul sa faca cat de multe cu bani putini.

De obicei trebuie sa devenim mediatori pentru a ne asigura ca la final clientul e multumit si ne recomanda mai departe dar mai ales ca montatorul va continua sa lucreze in continuare cu noi si la urmatoarele proiecte. Asta da distractie!

– Care sunt tendintele internationale din industria prelucrarii pietrei naturale?
Ca peste tot, automatizare. La targurile internationale vedem robotei si alte utilaje minune, cariere gasite noi in lume (deci materiale noi de adus in piata) si o lume a artei, orice nu iti poti inchipui ca se poate face din piatra naturala. Dovada aici https://www.vinca.ro/blog/marmomacc.html.

– Scrii pe blogul tau ca iti place sa faci liste:) Ce nu lipseste din lista unei zile?
Fac liste la liste chiar:)) Nu lipsesc activitatile pentru sufletelul meu: activitati cu familia, o carte buna, o masa delicioasa mancata in tihna. Zilnic imi place sa invat, cand am timp mai mult citesc, cand nu, vad un video rapid pe Youtube sau ascult un audiobook in masina. Toata ma ajuta sa raman motivata si orientata spre scopurile propuse.

– Dar din lista ta de carti preferate?
De obicei incep cate 3 carti: una de spiritualitate, una de business si un roman. Le deschid dupa stare. Ma intorc totusi constant la carti precum „Conversatii cu Dumnezeu” si „Magia credintei”, indiferent de stare.  Fascinata am fost si de „Magia ordinii”, „Tata bogat, tata sarac”, „Secretele mintii de milionar”, „Calugarul care si-a vandut Ferrariul” si altele asemenea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.