Citesti acum…
Cum ne alegem modelele?

Cum ne alegem modelele?

de  Carmen Iulia Orzeaoctombrie 15, 2015

model

In primul rand, avem nevoie de modele? Cu siguranta da sau, oricum, e bine sa le avem.

Sunt o dovada concreta a nivelului pe care il poate atinge fiinta umana. Dovada ca se poate!

Acum, ce alegem drept model, e un subiect delicat si depinde foarte mult de ceea ce am fost obisnuiti sa asociem valorii.

Una din categoriile cele mai indrituite a avea rol de modele sunt elitele. Andrei Plesu definea simplu si la obiect «elitele» drept «oamenii cei mai pregatiti din fiecare domeniu (exista o elita taraneasca, una a muncitorilor, a medicilor, a ganditorilor etc.), care in meseria lor au atins un nivel de performanta maxim. Teologul Andrei Darlau mentiona intr-un articol ca indispensabile pentru o definitie completa: Caracterul si Credinta, «fara de care, din pacate «cei mai pregatiti» devin anti-elite, false elite, pseudo-modele […] Patimile, cinsimul, oportunismul, interesele, nasc motivatii egoiste: putere, bani, sex, glorie.»

Daca noi insine  nu luam in calcul aceste doua criterii in modelele pe care le alegem, «ne vom prabusi» odata cu ele la momentul bilantului, cel pe care il putem urmari chiar «in direct», uneori, in prezent. Nu e tocmai o exceptie ca personaje publice, prezente pe coperte de reviste cu pretentii sau invitati-de-onoare la diverse evenimente profesionale, unde vorbesc despre performanta si succes, sa apara in ipostaze ultra-delicate cand li se dezvaluie mijloacele prin care au atins «performanta», «succesul». Caci preocupati de CAT, l-au ignorat – uneori complet, pe CUM!

Exista si modele de necontestat? Modele sigure?

Cu certitudine!

Nici nu trebuie sa le cautam prea mult. Numai sa vrem sa le gasim.

Si sa ne raportam la ele. Caci au atins desavarsirea. Ceea ce poate fi si pentru noi obiectivul maxim. Daca nu-l atingem, macar sa devenim putin mai buni. Cu sau in fiecare zi. Mai buni in ce facem. Mai buni in ce suntem.

Update: Cand vorbim de modele, e constant loc de imbunatatire. Intr-o frumoasa „rotunjire” a celor de mai sus, voi adauga gandurile prof.Octavian Gabor referitoare la mentori, tineri, rabdare si libertate, gazduite de publicatia alba24.ro, parte a unui proiect al Biancai Iuga, intalnite de curand:

De altfel, cred că cel mai bun model în viaţă pentru fiecare dintre noi este el însuşi sau ea însăşi. Bineînţeles, fraza aceasta poate fi interpretată în multe feluri şi, din nefericire, cel mai adesea prost. În zilele noastre, suntem tentaţi să nu mai ascultăm de nimeni şi de nimic.

Dacă eu sunt model pentru mine însumi, înseamnă că pot face ce vreau şi că singurul care îmi poate analiza faptele sunt eu. Neştiind cine suntem, însă, cădem, astfel, în prapastia pe care necunoaşterea de sine ne-o pregăteşte întotdeauna: în loc să ne căutam pe noi însine, ne considerăm deja găsiţi şi acţionăm dintr-un spaţiu asumat al unei libertăţi care nu există. În fapt, pretindem că acţionăm liberi, dar suntem copii nefericite ale imaginilor zgomotoase care inundă viaţa publică.

în lipsa cunoaşterii de sine, în lipsa cunoaşterii a ceea ce este deja în noi şi aşteaptă să se nască, ne lăsăm atraşi de lucruri exterioare nouă. Tragedia este că, în loc să aducem pe lume frumuseţea personală care se află deja în noi, creăm nişte clone secundare ale unor imagini îndoielnice. În definitiv, ne avortăm pe noi însine, pe noi cei care putem fi, ucigându-ne prin transformarea noastră din persoane unice în copii de obiecte.

Aş spune că fiecare dintre noi este însărcinat cu el sau ea însăşi. Este o însărcinare cu Frumosul, dar un frumos personal, care se manifestă în fiecare dintre noi.

 

In parteneriat cu: banner_lumini

Care este reactia ta?
Autor recomandat
0%
Despre autor
Carmen Iulia Orzea
1Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord