Acasă Mentoring Cum il sarbatorim pe Brancusi, de ziua lui

Cum il sarbatorim pe Brancusi, de ziua lui

8
0

Constantin Brancusi este celebrat de Institutul Cultural Roman pe 19 februarie, ziua nasterii sale, declarata Ziua Brancusi si zi de sarbatoare nationala a Romaniei.

Operei si personalitatii marelui artist roman ii va fi dedicata o serie de evenimente de anvergura in cadrul urmatoarei editii a Festivalului Europalia, desfasurata in perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, editie la care  Romania are statutul de tara invitata de onoare. Evenimentele consacrate operei lui Brancusi vor avea loc la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles si in alte muzee prestigioase din Belgia.

Un concept in care cred si pe care incercam sa il aplicam in strategia Institutului Cultural Roman este acela de diplomatie a artei. Arta poate fi un instrument de comunicare universal intre artisti, intre creatori si public, dar si intre natii, in ansamblul lor. Brancusi este un nume care tine de ceea ce se cheama astazi «brand de tara». Optiunea de a-i consacra operei sale o pozitie centrala la Europalia s-a impus, asadar, de la sine. Asa cum o facem mereu, ca e vorba de figuri de referinta sau de artisti emergenti, ne straduim ca evenimentele pe care le vom organiza sa fie in spiritul operei: vii, autentice, de impact. Europalia va fi, pentru ICR, parte a unui adevarat maraton cultural, a unei serii de provocari fara precedent in existenta sa, serie care a mai inclus Sezonul Romania Franta, Presedintia romana la Consiliul Uniunii Europene si Centenarul Marii Uniri“, spune Liliana Turoiu, presedintele Institutului Cultural Roman.

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internationale de arta, este considerat manifestarea culturala de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o data la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, in Belgia si in tari invecinate – Franta, Olanda, Luxemburg si Germania sau Marea Britanie.

Prima editie a Festivalului International de Arta Europalia a avut loc in 1969.  Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzica, film, literatura, educatie culturala.

Publicul celor mai ample editii de pana acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniti din afara Belgiei. Printre tarile invitate de onoare la editiile precedente s-au numarat: Italia (1969 si 2003), Franta (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Ceha (1998), Polonia (2001), Federatia Rusa (2005), R. P. Chineza (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.