Citesti acum…
Credem in Romania, spun antreprenori romani de pretutindeni la Summitul RePatriot

Credem in Romania, spun antreprenori romani de pretutindeni la Summitul RePatriot

de  redactiaoctombrie 7, 2019

Romania este, de multe ori, mai atractiva pentru investitorii straini decat pentru proprii cetateni, a fost unul dintre mesajele centrale ale celei de-a patra editii a RePatriot Summit, care s-a desfasurat la Gura Humorului intre 3 si 6 octombrie.

La eveniment au participat peste 200 de romani din diaspora, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Presedintiei si oameni de afaceri din tara. Moderatorii evenimentului au fost Marius Bostan, initiator al RePatriot si Felix Patrascanu, co-fondator FAN Courier. Pe parcursul celor 4 zile, cei prezenti au analizat situatia Romaniei, au impartasit proiectele proprii, au facut planuri pentru noi afaceri profitabile pentru Romania si au spus ce ar putea face in continuare.

Legat de atractivitatea Romaniei, Dragos Rosca, presedinte al Romanian Business Leaders, a subliniat ca Romania se numara printre putinele state europene care au crescut de peste cinci ori in ultimii 20 de ani. „Cu exceptia perioadei de criza, avem 20 de ani cu crestere neintrerupta”, a declarat Dragos Rosca. De asemenea, anul trecut, PIB-ul Romaniei l-a depasit pe cel al Ungariei si Cehiei. In primele sase luni ale anului acesta, investitiile straine directe au crescut cu 10%, respectiv 30%. „Cred ca in urmatorii 20 de ani, PIB-ul Romaniei va creste de cel putin trei ori”, a adaugat Dragos Rosca.

Lipsa de incredere va fi fi combatuta prin cele 11 proiecte strategice RePatriot si urmatorii pasi de actiune pentru Romania. Din aceste proiecte enumeram:

 1. RePatriot Turism. A fost lansata din Bucovina chemarea catre toti romanii din Diaspora ca fiecare sa incurajeze un strain sa viziteze Romania. Panelul moderat de Dragos Anastasiu, experienta de la Toaca Bellevue, Best Western Bucovina si manastirile din zona au facut sa creasca increderea ca in anii urmatori se poate dubla numarul turistilor in tara noastra. www.repatriot.ro/turism
 2. RePatriot Jobs. Nevoia de oameni de isprava, meseriasi calificatii cu dragoste de munca si manageri inteligenti atat in mediul privat cat si de stat sunt asteptati Acasa. Oameni de afaceri importanti vor sustine demersul RePatriot, alaturi de mari companii si companii de recrutare specializate. Vor fi promovate locurile de munca bine platite in speranta ca vom avea mai multi romani Acasa. www.repatriot.ro/jobs
  RePatriot asteapta ca urmatorul guvern sa promoveze locurile de munca din sectorul public si catre cei plecati si vom avea oameni din ce in ce mai competenti in functii. Avem promisiuni ferme si avem incredere ca in urmatorii 5 ani vom intari Romania,” a declarat Marius Bostan, initiator RePatriot. 
 3. RePatriot – Top 100 Romani de Pretutindeni. Gala exceptionala din 4 octombrie a adus in fata publicului 100 de romani extraordinari ce au fost aplaudati la scena deschisa. Va fi apreciata si elogiata in continuare excelenta romaneasca din toata lumea. www.repatriot.ro/top100-romani-de-pretutindeni
 4. RePatriot Medical. A fost intarita initiativa RePatriot prin panelul in care Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, a facut o pledoarie remarcabila pentru Romania si credinta in Romania. www.repatriot.ro/repatriot-medical
 5. RePatriot Zilele Diasporei. A fost reiterata importanta parteneriatului cu administratia locala si atragerea diasporei in proiecte de investitii. A fost remarcata activitatea administratiei din Suceava si din alte locuri din Romania. www.repatriot.ro/zilele-diasporei
 6. RePatriot Regenerare Urbana. Un nou proiect care va focaliza activitatile de pana acum,  bazat pe credinta ca romanii se intorc in orase sau comunitati cat mai inteligent proiectate si dezvoltate. Capitalul privat si parteneriatele corecte si inteligente sunt solutia pentru Romania.
 7. RePatriot Summit 2020.  Editia a cincea a summit-ului va fi in perioada 1-4 octombrie, va incepe la Bucuresti si ii va conecta pe romanii de pretutindeni cu tara.
 8. RePatriot Matching. O solutie de conectare cat mai buna va fi generata in anul urmator, constituind o baza de lansare de oportunitati de afaceri si o platforma pentru mai multe proiecte – country-as-a-platform.
 9. RePatriot Conferinte. Va continua in mai multe locuri din lume si in Romania pentru a oferi consiliere directa, sprijin, interactiune pentru a transmite mesajul Credem in Romania. www.repatriot.ro/category/conferinte
 10. RePatriot Youth. Noi actiuni de sprijin pentru studenti si tineri conectate cu alte activitati ale Romanian Business Leaders.
 11. RePatriotAI. Proiectul de Elaborare a Strategiei de Inteligenta Artificiala a Romaniei va trece la urmatorul nivel, de generare a subproiectelor specifice in care sunt implicati experti, antreprenori, companii si cercetatori din toata lumea. www.repatriot.ro/inteligenta-artificiala-de-la-mister-la-strategie

Acestea, alaturi de alte initiative sunt proiecte care se dezvolta si in care RePatriot doreste sa atraga mai mult sprijin. Mai sunt proiecte speciale pentru care s-au creionat pasii urmatori fara a fi deocamdata dezvaluiti public.

Presedintele urmareste ce faceti, in sensul ca ii pasa si conteaza pe fiecare dintre noi sa facem din Romania o tara mai buna, o tara normala”, a spus Sandra Pralong, consilier de stat in cadrul Departamentului pentru Relatia cu Romanii din afara Granitelor, in cadrul evenimentului de deschidere al Summitului.

Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, a declarat: “O strada noua din Suceava va avea numele Repatriot in numele celor plecati din tara si care nu si-au uitat radacinile.” El a vorbit despre nevoia de a atrage mai multe investitii in regiunea Nord Est, cea mai putin dezvoltata din tara in acest moment. Le-a expus romanilor din diaspora dornici sa se intoarca oportunitatile pe care le are Bucovina: turismul, industria alimentara, industria textila sau industria de masini. „Bucovina este a treia destinatie de turism, ca numar de locuri de cazare, dupa Litoral si Brasov. Anul acesta vom avea jumatate de milion de turisti in Bucovina”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava.

Constantin Boca, fondator si CEO BOK Construction & Autoboca Rent a Car, un roman care a dezvoltat o afacere de constructii in Marea Britanie, intentioneaza in urmatorii trei ani sa se repatrieze definitiv. Impreuna cu fratele sau, Constantin, a inceput inca din 2007 sa investeasca si in Romania. A inceput cu un restaurant si a continuat cu o firma de inchiriere de masini si cu un business in domeniul constructiilor. Totodata, el spune ca, daca imediat dupa ce a emigrat a ajutat circa 1.000 de persoane sa plece la munca in strainatate, acum se concentreaza pe repatrierea lor. „Sunt foarte mandru ca am reusit sa aduc romani acasa”, a spus antreprenorul.

Autoritatile locale prezente au facut apel la companiile de constructii ale romanilor din strainatate sa participe la licitatiile publice, “pentru ca avem de lucru si nu avem forta suficienta”.

Pe de alta parte, „importul de mentalitate sanatoasa din diaspora este cel putin la fel de important ca sprijinul financiar adus Romaniei de cei plecati”, a completat Felix Patrascanu, co-fondator FAN Courier.

Cei care suntem repatrioti in spirit, ne intoarcem in tarile de adoptie cu mai mult elan sa implementam solutii practice de internationalizare a produselor romanesti, dupa ce ne-am conectat cu producatori romani de mare calitate, aici la RePatriot Summit”, a spus Dana Bucin, Partner Murtha Cullina LLP si Consul Onorific al Romaniei in SUA, Connecticut.

Printre participanti s-au regasit si antreprenori care au beneficiat de programul Diaspora Start-up, un program inspirat de actiunea RePatriot si initiat in 2016, prin care s-au infiintat peste 1000 de companii noi de catre romani din strainatate.

Care este reactia ta?
Articol bun
0%
Autor recomandat
0%
Despre autor
redactia
redactia
Chic-Elite este platforma online de dezvoltare personala si sprijin pentru femei, care le pune la dispozitie membrelor sale singurul serviciu de mentorat online din Romania, posibilitatea de a-si promova proiectele, de a cere ajutor pentru proiectele lor si nu numai. Avand ca obiectiv imputernicirea femeilor, sloganul comunitatii este Dare.Care. Te asteptam alaturi de noi!
Comentarii

Lasa un comentariu

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord