Acasă Chic Life Concertul Regal Caritabil 2018 – editia 100 ani de cultura romaneasca

Concertul Regal Caritabil 2018 – editia 100 ani de cultura romaneasca

38
0

Urmand traditia inceputa de Carol I si de Regina Elisabeta prin fundatiile regale, continuata apoi de Regina Maria si Carol II, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si-a asumat misiunea de a sprijini si promova talentul tinerilor artisti romani. Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive si de succes evenimente de strangere de fonduri din Romania, organizat anual, incepand din 2008, de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, in ziua de 25 octombrie.

Pe 25 octombrie, pe scena Ateneului Roman, se reunesc muzicieni de valoare din noua generatie, care se bucura de recunoastere internationala: violonista Anna Tifu, pianistul Mihai Diaconescu (doi artisti tineri de origine romana, premiati pentru excelenta la prestigioase concursuri internationale) si dirijorul Constantin Adrian Grigore. Evenimentul are loc in prezenta Familiei Regale a Romaniei. Editia 2018 a Concertului Regal celebreaza 100 de ani de cultura romaneasca, atat prin repertoriul muzical abordat, cat si prin difuzarea unui scurt film documentar cu privire la contributia istorica a Familiei Regale a Romaniei in cultura si arta.

Programul muzical oferit publicului cuprinde cunoscute creatii ale compozitorilor romani, precum “Balada” lui Ciprian Porumbescu si “Moment Muzical” de Nicolae Kirculescu.

In deschidere, seara de gala va include difuzarea in premiera a unui material documentar intitulat “100 de ani de cultura romaneasca”, care va ilustra contributia pe care Familia Regala a Romaniei a avut-o la dezvoltarea culturii si artei in Romania, precum si modul prin care Fundatia Principesa Margareta a Romaniei duce mai departe aceasta traditie. Aducem astfel in atentia publicului roman influenta pe care a avut-o regalitatea in sustinerea culturii, plecand de la construirea cladirilor emblematice ale tarii precum Ateneul Roman sau Castelul Peles, sprijinul acordat unor mari personalitati artistice, ca George Enescu, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu, si pana la infiintarea fundatiilor regale care isi propuneau sa incurajeze creatia artistica si viata culturala autohtona. Filmul este produs de Televiziunea Romana, prin emisiunea Ora Regelui, in parteneriat cu Arhiva Nationala de Filme.

Eveniment dedicat aniversarii Regelui Mihai I

Fiecare editie a concertului aniversar a adus pe scena Ateneului Roman cei mai valorosi muzicieni ai momentului si mari orchestre, in sustinerea tinerilor artisti romani. In mod traditional, timp de zece ani, Concertul Regal Caritabil a avut loc pe 25 octombrie, cu ocazia aniversarii Regelui Mihai I al Romaniei, fondator al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei alaturi de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane. Serile de gala s-au bucurat de o prezenta remarcabila : peste 800 de invitati, membri ai Familiilor Regale, membri ai Corpului Diplomatic, demnitari romani, personalitati de cultura si din mediul de afaceri, sponsori si sustinatori ai Fundatiei, dar si de o mediatizare de succes. 

De-a lungul timpului, fondurile stranse din sponsorizari si donatii la Concertul Regal au insumat peste 1.300.000 de euro si au dezvoltat programul national Tinere Talente. Intre companiile care au avut o contributie substantiala si constanta la acest proiect cultural se numara BRD – Groupe Société Générale, Kaufland Romania, ISS Facility Services, Fundatia Vodafone Romania si Groupe Renault.

Tinere Talente este astazi recunoscut ca Cel mai bun program de Arta si Cultura din Romania, laureat la Gala Societatii Civile. Prin programul Tinere Talente, Fundatia asigura valorificarea unor talente reale, care altfel ar fi pierdute pentru muzica si arta mondiala. Au fost acordate peste 280 de burse artistilor aflati la inceput de drum, care provin din familii cu venituri modeste, iar cu sprijinul mentorilor si a promovarii sustinute, acestia au reusit performante extraordinare pe plan national si international.

Violoncelistul Andrei Ionita, pianistul Mihai Ritivoiu si compozitorul Sebastian Androne sunt trei dintre fostii bursieri ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, laureati la prestigioase concursuri internationale si aplaudati astazi pe mari scene ale lumii. In 2014, a fost infiintata Orchestra Fundatiei Principesa Margareta, prin contributia dirijorului Tiberiu Soare, care a devenit una dintre cele mai indragite orchestre de tineri muzicieni din Romania, cat si o prezenta spectaculoasa a fiecarei editii ulterioare a Concertului Regal Caritabil.

Despre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei are astazi 28 ani de activitate in sprijinul copiilor, tinerilor si varstnicilor, cu interventii durabile bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. De-a lungul timpului, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei s-a implicat in numeroase proiecte sociale, culturale si de sustinere a educatiei si talentului artistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!

* Bifarea casetei GDPR este obligatorie

*

De acord

Introduceți aici numele dvs.